Agerpres – Cameră: 23 august – Ziua comemorării victimelor fascismului şi comunismului; 21 decembrie – Ziua memoriei victimelor comunismului în România

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind declararea datei de 23 august Ziua comemorării victimelor fascismului şi comunismului şi a celei de 21 decembrie drept Ziua memoriei victimelor comunismului în România.

Decizia a fost luată cu 120 de voturi favorabile, 94 împotrivă şi opt abţineri.

La dezbaterile generale de săptămâna trecută deputatul PNL Mihăiţă Calimente a criticat acest proiect de lege, susţinând că reprezintă o ‘ruşine’ şi o ‘diversiune’.

Calimente a arătat că la 21 decembrie 1989 Revoluţia Română nu se încheiase. El a mai susţinut că data de 23 august ca Zi a comemorării victimelor fascismului reprezintă o denigrare a Regelui Mihai şi o ‘porcărie care a fost impusă de la Cotroceni’.

În replică, reprezentantul Guvernului a arătat că este vorba de 23 august 1940, dată la care s-a încheiat Pactul Ribbentrop-Molotov, arătând în plus că nici cu data de 21 decembrie ca Zi a memoriei victimelor comunismului în România nu s-a încercat umbrirea Revoluţiei Române.

Deputatul minorităţilor naţionale Niculae Mircovici a afirmat că acest proiect ar trebui să întrunească un punct de vedere unanim. ‘Istoria nu poate fi privată numai din punct de vedere politic şi nu poate să răspundă intereselor de moment’, a subliniat el.

În plus, deputatul liberal Horea Uioreanu a solicitat retrimiterea acestui proiect la comisia de specialitate, însă cererea sa a fost respinsă de plen.

Proiectul a fost respins în luna mai de Senat, însă Camera Deputaţilor este for decizional.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: