pesurse: Negocieri PDL-UDMR pe legislaţia electorală. Vezi care sunt primele rezultate…

Negocieri intense şi dure au avut lor toată săptămâna trecută. Ele au continuat ferite de ochii presei şi la sfârşitul săptămânii. În principiu păţile se menţin pe poziţii, cu precizarea că s-au făcut mici prograse în ce priveşte numărul de parlamentari.

PDL şi UDMR au decis ca la viitoarele alegeri să fie doar doi senatori de judeţ (indiferent de numărul populaţiei din acel judeţ) şi câte unul corespunzător fiecărui sector al Muncipiului Bucureşti. Asta înseamnă că în viitorul Senat vor fi 82 de senatori reprezentând teritorului, la care se mai adaugă încă 6 din sectoarele Capitalei -88 de senatori la care se mai pot adăuga unul până la 3 senatori care să reprezinte diaspora. În prezent Senatul numără 137 de senatori.

Însă marea dispută se dă pe modul de alegere al noilor parlamentari. În timp ce UDMR doreşte un vot mixt în care 70% din parlamentari să fie aleşi în colegii pe sistem uninominal pur (câştigătorul ia totul) cu o compensare de 30% (voturile neutilizate să fie atribuite în mandate după eliminarea partidelor aflate sub pragul electoral de pe o listă naţională prezentată de fiecare partid.

De partea lor… cei de la PDL ar dori tot un vot mixt – în care 60% din parlamentari să fie aleşi în colegii electorale pe sistem uninominal pur (aici sunt de acord), dar restul de 40% să fie aleşi din cei aflaţi pe locul 2 în ordinea descrescătoare a numărului de voturi.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: