Geoana vs Blaga. Ce-am avut si ce-am pierdut? Update.

La ora cand scriu aceste randuri, se deruleaza procesul de vot in Senat, privitor la alegerea presededintelui acestei institutii – conform Constitutiei al doilea om in stat. Exista foarte sanse mari ca acest post sa revina lui Vasile Blaga, propus (in urma unor negocieri foarte dure intre PD si UDMR) de catre coalitia de guvernare, in dauna lui Titus Corlatean propus de catre PSD si sustinut de catre PNL.

Prevad o furtuna de comentarii gen „USL se sinucide”, „USL face cadouri PDL”, „Naivitatea liderilor USL – scump platita”, „USL pierde ultima reduta in fata ofensivei pedeliste”, „La ce ajuta Opozitiei ca in locul lui Geoana se afla acum Blaga”, samd.

As dori sa fac doar doua scurte observatii la comentariile de mai sus.

1. Opozitia nu pierde o pozitie, o ultima transee, etc. Nu o pierde pentru ca, asa cum chiar liderii PSD recunosteau, opozitia nu avea acesta functie. Mircea Geoana avea functia, nu PSD si cu atat mai putin USL. Iar Mircea Geoana nu mai reprezenta de multisor nici PSD nici USL (desi, in cadrul vizitei in SUA, s-a prezentat la un interviu televizat drept „seful Opozitiei Democratice”). In toata activitatea lui ca Presedinte al Senatului, Mircea Geoana si-a ridicat singur mingi al fileu pentru a-si augmenta imaginea de lider al Opozitiei, dar nu a facut-o in beneficiul PSD sau al USL. Ba dimpotriva, in masura in care initiativele sale duplicau pe cele ale USL, acestea nu facea decat sa diminueze impactul actiunilor intreprinse de catre alianta din care, teoretic, facea parte. In plus, prin inactivitatea sa, Geoana a adus prejudicii unor actiuni majore ale USL precum sabotarea promulgarii Legii Educatiei (care dintr-o greseala „tehnica”a lui Geoana a fost semnata de catre un vicepresedinte pedelist al Senatului) sau trecerea prin adoptare tacita a Legii Votului prin Corespondenta, o lege fata de care USL a manifestat o opozitie de principiu.

2. Prin schimbarea lui Geoana, Opozitia evita pierderi potetiale majore in 2012. Este limpede acum (ceea ce nu era tot atat de evident inaite de excluderea lui Geoana) ca slabiciunea esentiala a politicianului Geoana nu consta in epitetul atat de judicios ales de catre Iliescu, ci in caracterul acestuia. In fapt, in masura in care Geoana se visa candidat (din nou!) la Presedentia Romaniei, acesta nu avea nici un interes in victoria USL in alegerile din 2012. O victorie care l-ar fi confirmat pe Ponta ca presedinte al PSD si ca premier iar pe Crin Antonescu il propulsa implicit ca reprezentant al USL in campania prezidentiala. In schimb un USL invins ar fi insemnat un Ponta umilit si posibil demis din fruntea PSD si un Antonescu demisionar. Adica o cale regala spre un Geoana reales in fruntea PSD si aflat intr-un mars triumfal spre Cotroceni. Aici si acum nu ma intereseaza daca aceste planuri, croite mai degraba pe considerente tinand de wishful thinking, se datoreaza slabiciunilor intelectuale sau celor caracteriale ale lui Geoana; sau actiunii unor agenti de influenta din apropierea acestuia. Intereseaza faptul ca, daca presupunerile mele sunt corecte, am fi avut tot dreptul sa ne asteptam, in imediata proximitate a alegerilor din 2012, ca Geoana, din calitatea de Presedinte al Senatului, sa faca tot posibilul ca USL sa piarda alagerile (adica sa scada scorul USL sub 50%). Si, slava domnului, mijloace ar fi fost destule: fie prin demobilizarea activistilor PSD (folosind discursuri pe tema, deja cunoscuta, anti-Iliescu, din chiar interiorul PSD) fie prin demobilizarea activistilor PNL (prin reiterarea ideii unei candidaturi la presedentie din partea PSD); si altele inca!

De aceea cred ca, indiferent de rezultatul votului de azi, inlaturarea lui Geoana din fruntea Senatului este un castig pentru USL. USL nu pierde presedentia Senatului, pentru ca in mod real nu o avea. In schimb USL inlatura, prin ejectarea lui Geoana, potentiale dar foarte posibile pericole pentru victoria sa in alegerile din 2012.

UPDATE

Alegerea lui Blaga ca Presedinte al Senatului transfera, oarecum, problema de tip Geoana (un om cu interese posibil divergente fata de linia partidului pe o functie inalta in stat) in ograda PDL-ului.

Daca PDL cu Boc in frunte castiga alegerile din 2012 (in sensul ca USL nu va obtine 50%+1 din mandatele de parlamentar, si deci PDL poate ajunge la guvernare intr-o alianta suis-generis) Blaga va ramane cantonat in conul de umbra in care ultimul congres PDL l-a aruncat, iar Boc, marele castigator, va putea dicta ce si cum vor muschii lui (si ai lui Basescu, dar Batranul de la Cotroceni a dovedit ca il prefera pe docilul Boc mai impulsivului Blaga). Daca, dimpotriva, PDL ajunge in Opozitie, atunci Blaga are un culoar bine definit inspre preluarea sefiei in PDL – sau a ceea ce va ramane din PDL.

Este foarte interesant sa urmarim evolutia raporturilor din Blaga si gruparea Basescu-Boc-Udrea, in urmatorul an de zile. Este clar ca nominalizarea lui Blaga s-a vrut o pipa a pacii intinsa de catre gruparea Basescu-Boc-Udrea gruparii Blaga din Senat. Nu ca ar fi fost loc de intors. Orice alta candidatura decat aceea a lui Blaga sau Berceanu risca sa arunce functia in curtea PSD, cu voturile simpatizantilor tripletei Blaga-Berceanu-Videanu. Ramane insa de vazut reactia pe termen mediu si lung a lui Blaga. Pana una alta declaratia sa de dupa aflarea rezultatului, declaratie ce sublinia intaietatea Senatului fata  Camerei Deputatilor, adica a sa in raport cu Roberta Anastase, nu cred ca sunat foarte bine in urechile gruparii BBU.

Etichete:, , , , , ,

4 comentarii pe “Geoana vs Blaga. Ce-am avut si ce-am pierdut? Update.”

 1. Ivi 29 noiembrie 2011 la 7:07 AM #

  …problema este simpla – „pechinezul american” Geona aparent in echipa opozitiei a fost inlocuit cu „buldogul” Blaga din echipa la putere, dar pierzatoare si pe tusa (adica in termeni Taoisti – excesul de yin a fost inlocuit cu excesul de yang)
  …si atunci chiar daca pe termen scurt pare ca opozitia a pierdut (si asta doar daca il consideri pe Geona ca un „activ” al opozitiei, ceea ce nu era…) pe termen mediu si lung s-au clarificat apele…
  …in schimb la putere, chiar daca pe termen scurt pare sa fi castigat, pe termen mediu se contureaza deja o alta lupta mult mai perversa „Buldogul Blaga contra Javrei Ordinare” .

  Apreciază

  • Alin Bastea 29 noiembrie 2011 la 11:24 AM #

   Asa articol asa comentariu. Sunt convins ca Ivi a votat cu 2 maini pe Geoana si l-a aparat in orice polemica publica (iar acuma il scuipa intre ochi). Si da si cu Tao ca sa fie boem. Da’ mai reveniti-va din ipocrizia asta ca nu va mai voteaza nici dracu’.

   Nu era Geoana activ: pai cine il lasa sa fie activ?

   Si stati voi linistiti daca l-o musca Blaga pe Basescu. Asteptati mult si bine sa se intample asta!

   Slab si foarte ipocrit si articolul si comentariul!

   Apreciază

   • Ivi 29 noiembrie 2011 la 5:21 PM #

    …ai avea dreptate daca toata lumea ar gandi si actiona cum „sunt pusi sa gandeasca si sa actioneze comentatorii basisti” …si cum ei sunt mult mai multi, decat cei de pe vremea lui Nastase, mutatis mutandis,,dau senzatia de „forta”, care nu e decat un ‘exces de yang” …(pentru mai putin-cunoscatori, excesul de yang e o slabiciune care devine evidenta in pasii ulteriori …ceva de genul „victorie a la Pirus”)
    …si daca exista undeva ipocrizie ea e tocmai la aceesti comentatori basisti care au fost pusi in situatia de a „ridica in slavi un prostanac politic” pe care pana mai ieri l-au scuipat si acum il ling (o situatie jalnica, in care numai comentator basist sau suporter de boci sa nu fii) …si sa te fereasca „al de Sus” de razbunarea „buldogului ranit si jignit”…

    Apreciază

 2. Gondolin 29 noiembrie 2011 la 5:45 PM #

  Alin – l-a tinut cineva pe Geoana in haturi pentru a-l impiedeca sa fie activ in caliatea sa principala ca Presedinte al senatului, si anume aceea organizatorica? Dimpotriva, a fost activ… dar in sensul organizarii a tot felul de actiuni (sub egida Senatului dar in fapt paralele cu activitatea legislativa acestuia).

  Cat despre Blaga – nu am afirmat ca va „musca” – felurile de sabotare pot fi extrem de diverse. Blaga este cel mai bun organizator de campanie al PDL ever. Nu trebuie sa saboteze altfel decat sa nu accepte sa mai fie coordonator de campanie elctorala… sa vezi haloimas dupa aceea!
  Articolul probabil ca este slab, daca nu am reusit sa te captivez cu logica argumentelor. Altadata, limita va fi cerul!

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: