Eugen Nicolaescu (PNL) referitor la sesizarea de neconstitutionalitate privind investirea Guvernului Ungureanu

Astăzi, 16 februarie a.c., deputaţii liberali, împreună cu partenerii de alianţă social-democraţi, au sesizat Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea prevederilor Hotărârii Parlamentului Romaniei nr. 1/2012 pentru acordarea increderii Guvernului.
Principalele critici de neconstituţionalitate aduse actului vizează încălcări ale dispoziţiile art. 1 alin (5) din Constituţie, coroborate cu dispoziţiile art. 64 alin. (1), alin. (4) și alin. (5)  şi ale art. 103 alin. (2) și alin. (3) din acelaşi act fundamental.
Parlamentarii Uniunii Social Liberale au atacat această hotărâre la Curtea Constituţională criticând modalitatea de  adoptare a ei prin nesocotirea regulilor aplicabile modalităţii de constituire a comisiilor parlamentare şi de obţinere a avizului de către candidaţii pentru funcţiile de ministru (lipsa cvorumului).
Sub aspect procedural, existenţa avizului comisiilor de specialitate (indiferent că este vorba despre un aviz pozitiv ori unul negativ), dat în condiţii de conformitate cu prevederile constituţionale şi legale, este absolut obligatorie pentru validitatea şi constituţionalitatea hotărârii pronunţată de plenul camerelor reunite.
Procedura de investire a fost viciată tocmai în acest punct, prin încălcarea art. 12 din din Regulamentul şedințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, în sensul că nu a fost respectat numărul de senatori și deputați necesar pentru desfășurarea legală a lucrărilor de emitere a avizelor pentru candidaţii la funcţia de ministru.
Această condiţie imperativă nu a fost respectată, majoritatea comisiilor de specialitate lucrând în lipsa cvorumului. Astfel, potrivit consemnărilor din procesele verbale ale comisiilor de specialitate cei 16 ministrii au fost audiaţi şi avizaţi în sedinţe comune ale acestor comisii, însă în cazul tuturor ministrilor una, doua sau chiar 6 comisii nu aveau cvorumul necesar pentru acordarea avizului. ( ex. In cazul doamnei Claudia Boghicevici, audiată în sedinţă comună a 5 comisii de specialitate, niciuna dintre aceste comisii nu a întrunit cvorumul legal de şedinţă, la fel în cazul ministrului Justiţiei cele 6 comisii audiatoare desfăşurându-şi lucrările fără cvorum).
În consecinţă, avizele comisiilor  nu au fost emise în mod valabil, fapt care este de natură să antreneze vicierea hotărârii Plenului (având în vedere că a fost dată fără să fi fost îndeplinită condiţia existenţei avizului comisiilor) şi, totodată, să antreneze şi neconstituţionalitatea acesteia.
În concluzie, coroborând dispoziţiile art. 103 alin. (3) din Constitutie, conform căruia Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului; cu dispozitiile art. 64 alin. (1) teza I-a din Constitutie, prin care se stabileşte că organizarea si functionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu, la care se adaugă dispoziţiile art. 72 alin. (1) și alin. (2) din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaților şi Senatului care prevede că avizul comun consultativ întocmit de comisii este necesar pentru ca şedinţa comună a celor două camere ale Parlamentului să se desfăşoare în condiţii de legalitate şi constituţionalitate, plus dispoziţiile art 12 din acelaşi Regulament comun care stabileşte necesitatea cvorumului de şedinţă pentru comisii, se evidenţiază foarte clar că Hotărârea Parlamentului Romaniei nr. 1/2012 pentru acordarea încrederii Guvernului este viciată de neconstituţionalitate în ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura instituită pentru învestitura Guvernului.
Astfel, Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu este un Guvern trecut în mod fraudulos prin Parlament. Chiar dacă de data aceasta nu s-au furat voturi în plen, aşa cum s-a întămplat la Legea pensiilor, în comisiile de specialitate votul a fost nelegal, prin lipsa cvorumului legal de şedinţă.
Deputat Eugen Nicolăescu,
Vicelider Grup Parlamentar PNL

Etichete:, , ,

Un comentariu pe “Eugen Nicolaescu (PNL) referitor la sesizarea de neconstitutionalitate privind investirea Guvernului Ungureanu”

  1. tinnyturner 16 februarie 2012 la 8:58 PM #

    Se simnte clar si se vede de la distanta ca nu se doreste o abordare serioasa a Legii 341/2004 la nivelul superior al statului. Atunci de ce s-a mai facut atata zarva si nu s-a respectat intocmai legea, urmand ca luptatorii sa fie privati de drepturi incepand cu ian.2012??? Cata demagogie…adica cine incearca prin aceasta metoda sa creeze vrajba intre beneficiarii legi???… Pentru amendamentele propuse probabil ca exista suspiciunea ca ar produce nemultumiri… Dar de ce nu se propune de mintile luminate din Parlament o alta metoda prin care sa se faca „curatenia”(care se impune!)in randul beneficiarilor legii? …Pentru ca ar trebui „executati” impostori care au primit certificat cu acordul sau interventia „unor politicieni”…Pentru ca ar trebui sa se restituie sumele incasate pe nedrept si atunci impostori si pilele lor ar trebui sa suporte deopotriva rigorile…Pentru ca ar trebui diminuata(ca eradicata, nici poveste)coruptia…Si inca alte multe pentru…cu care actuala putere nu poate fi de acord…Ce e mai trist ca , daca observam modul de votare ne dam seama ca intreaga clasa politica romaneasca e compromisa…Si atunci, adevarat :Pacat de sangele varsat!

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: