(Ziare.com) Alina Mungiu-Pippidi: Lustratie, dar nu pentru securisti

Care va sa zica, ne lustram. Camera Deputatilor s-a trezit sa ne treaca un proiect de lege ce zacea demult pe acolo si contra caruia am mai scris aici. Am scris contra nu pentru ca nu cred ca nu merita eliminati colaborationistii cu regimul comunist – eu i-am eliminat pe crainicii lui Ceausescu de la televiziune, intr-un cor de proteste condus de Ion Cristoiu, mare sustinator al actualului regim, care sustinea ca sunt profesionisti, chit ca anuntasera poporul ca la Timisoara armata impusca teroristi arabi.

Ci pentru ca am temeiuri de indoiala serioase ca noi putem stabili obiectiv cine sunt colaboratorii, si ca nu vom aplica discriminativ aceasta lege, condamnand pe Mona Musca si iertand exact pe cei care colaboreaza si azi, ale caror dosare sunt in continuare ascunse sau au fost distruse integral. Din categoria din urma fac parte nici mai mult nici mai putin decat seful statului si Patriarhul Romaniei. De la tinerii istorici ieseni aflam ca nici dosarul primului ministru nu se gaseste, la un loc cu toate dosarele de la varful UTC. Dar asta nu mai conteaza, pentru ca intreprinzatoarea coalitie de guvernare a scos UTC-ul din cauza (la propunerea unui colaborator al Securitatii), astfel ca un membru al CC al UTC e Ok, in vreme ce un director de editura sau un procuror nu (categorie nou introdusa, la cererea unui parlamentar UDMR).

Exemplu clar de ce aceasta lege e inutila, ba chiar daunatoare. Va sa zica un securist care deja s-a scos ii face un serviciu unui utecist, care era oricum mult mai nevinovat decat el. Nu ii face nimeni lui Mihai Razvan un serviciu excluzandu-l in aceste circumstante, ii faceau un serviciu daca lasau legea la sertar! A include directorii de editura e ridicol (Iliescu nu va mai fi numit nimic si de ce directorii de la Arici Pogonici sau Cinema trebuie exclusi), iar a sustine ca toti procurorii au facut politie politica e absurd (evident, nu mai vorbesc ca legea nu trece asa de Curtea Constitutionala, totul e balet pentru poporul prost, nu e facuta sa treaca).

Si in comunism erau divorturi, infractiuni pur penale, va sa zica nu am putut stabili ca toti securistii sint rai, numai cei despre care instanta spune ca au facut politie politica, in schimb sint rai toti procurorii (nu si judecatorii) aici nu se mai aplica principiul raspunderii individuale. UDMR a vrut, evident sa semnalizeze ca Macovei e rea, la MRU au dat din umeri, dar au acceptat. Nu ca eu as crede ca Monica Macovei are vreo sansa sau vrea sa aiba vreo functie, sau mai stiu eu ce, si cred ca am facut destul de public faptul ca nu sunt de acord cu cautionarea derapajelor democratice ale actualei puteri prin prezenta ei (inutila) in varful PDL.

Dar a profita de o lege anticomunista ca sa te razbuni pe cei care au condus anticoruptia e o magarie enorma din partea UDMR. Mai ales ca Monica ani de zile a aparat probono la CEDO minoritari fara bani. Bravo, am exclus pe unii care chiar au facut ceva sa avanseze drepturile omului.  Dar pe cine NU am exclus? Sa venim la chestiune. Exista doua categorii de persoane despre care nu stim nimic. Unora, ca ni l-au distrus dosarele, categorie de top. Altora, ca sunt inca activi, marea zona DIE unde dosarele nu s-au dat la CNSAS, si unde foarte multi sunt inca in activitate. La ora asta, guvernul numara un numar impresionant de ofiteri, de exemplu.

E bine ca s-a dus dl. Melescanu, diplomat extern si inainte de 1989, la SIE? Hai, ca nu e un secret pentru nimeni, daca SIE poate fi etern condus doar de cine a avut legaturi cu organele, atunci e foarte bine. Dar ce s-a intimplat cu acel criteriu de admitere in NATO care se numea controlul civil asupra fortelor armate si pe baza caruia Turcia e impiedicata sa intre in Europa? Va spun eu ce s-a intimplat: ofiterii pe fata au fost inlocuiti cu cei acoperiti. Intelegeti-ma bine, nu am nimic contra lor personal, unii sunt cat se poate de civilizati si avem relatii prietenesti, ca impreuna am luptat sa bagam tara in UE, ca avem doar una, dar vorba este ca sunt oameni vulnerabili, care raspund la comenzi, asta ii face pe ei acceptabili si pe noi nu.

Acesti oameni s-au intors in forta, uitati-va la indicatori indirecti (in afara de cazurile notorii), cum sunt diplomele de la Colegiul National de Aparare, forma de socializare mai larga a acestei categorii, initierea. Luati CV-urile celor numiti in guvern si agentii si o sa va cam speriati unde sint educati tehnocratii nostri. Astia sunt la putere, si mai exclud si pe altii, pe fata. Si ei nu pot fi lustrati, ca dosarele lor sunt la secret, numai ale noastre sint pe fata.

Securistii in general, si dl. Cristoiu cand eu am incercat sa fac ordine printre securistii de la TVR au argumentat intotdeauna ca ei sunt tehnocrati, ca odata cu ei se pierde o mare stiinta, etc. Am auzit iarasi acest argument adus la surpafata acum ca un sef de serviciu secret a fost numit in fruntea guvernului. Vezi Doamne, el stie de la servicii cum e cu evaziunea fiscala si de asta o sa o lichideze, se intelege ca atunci cand era Boc la guvernare nu primea aceste informatii (de la MRU) si de aia era incapabil. Cat de informat e MRU se vede din faptul ca iarasi a fost umflat unul, secretar de stat la revolutionari, anchetat de DNA de mai bine de un an. L-au dus cu catuse intai si doar dupa aceea a fost demis. Si la presiunile unui pedelist (dl. Mircovici) care a iesit public de teama ca omul nu va fi demis nici asa. Cum am mai spus de o mie de ori, nu ma intereseaza coduri de etica pentru a fi utilizate in campanie electorala si in care dam afara pe unul DUPA ce il ia DNA.

Un partid are multe cai de comunicare daca intr-adevar reprezinta societatea pentru a nu recruta si numi astfel de persoane. Cat a trecut de cand i-am scris public lui Boc ca Daniela Andreescu e o numire nepotrivita si ca ar trebui demisa, si pana cand a dat-o afara? Doi ani. Acum o saptamana sau mai bine (iarasi am schimbat 3 continente, deci am pierdut firul) am publicat o lista simpla de lucruri pe care le poate face MRU pentru buna guvernare, toate tinand doar de implementarea unor legi deja existente sau angajamente luate de Romania fata de Banca Mondiala si Comisia Europeana in schimbul imprumutului actual (da, ne-au cerut sa ne curatam guvernarea in schimbul banilor, bravul guvern Boc a tinut secreta promisiunea, dar nu e, puteti cere in scris Bancii Mondiale la Bucuresti sa vedeti exact ce s-a angajat guvernul sa faca in urma functional review).

Principiul de baza este transparenta, singura care ne poate avansa (gasiti lista pe www.romaniacurata.ro). Daca se scoate la concurs public un post la secretariatul de stat pentru revolutionari si toti candidatii isi publica CV-ul si aplicatia, putem toti verifica daca acela care castiga era cel mai bun – numai ca niciodata nu se scot posturile centrale la concurs, tocmai ca sa nu se verifice nimic. Daca se publica de catre ANAF cat impozit plateste fiecare, putem toti vedea ca unii milionari nu platesc nimic (bun exemplu dat de Liviu Avram, dl. Remus Truica, rasfatat al gazetelor mondene, milionar si fost sef de cabinet al lui Adrian Nastase, pe pierdere in acte).

Cum crede guvernul ca va razbi evaziunea fiscala, cu serviciile si dl. Blejnar? Pai ele s-au ocupat si pana acum, numai prin relaxare fiscala si transparenta impozitelor, ca fiecare persoana sa poata verifica si semnala putem face vreun progres. La fel cu sistemul de cheltuieli publice, oare de ce dl prim ministru nu a anuntat ca va fi el campionul unui sistem al transparentei acestor cheltuieli, colegii sloveni sunt gata sa vina se ne ajute, iar Comisia Europeana, al carei expert sunt, va recomanda asta ca buna practica pentru toate tarile EU-27 in raportul sau din 2013? Nu cumva pentru ca 2013 e departe si mai putem da tunuri acuma, in anul electoral, acuma conteaza!

 

Sa nu cumva sa faca guvernul MRU proba bunei credinte! Doamne fereste, in ce capcana teribila ar intra! Se numeste buna guvernare…

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: