L. Davidescu (Riscograma): Marea minciună despre “combaterea evaziunii”

Şi guvernul ăsta se apucă de “lupta cu evaziunea fiscală”. De la victoria lui Emil Constantinescu până acum, a făcut-o fiecare cabinet, cu efecte perverse pentru buget şi dureroase pentru contribuabilii care deja plăteau cât li se cerea. Motivul pentru care campaniile de combatere a a “evaziunii” eşuează de fiecare dată e foarte simplu. “Evaziunea” nu este ceva, ci lipsa a ceva.

Cei despre care se presupune că evită taxele pe care ar trebui să le dea statului NU anunţă pe nimeni că au vândut ceva, FĂRĂ să aibă factură, de la un sediu social care NU există. Sunt aproape imposibil de găsit, dar chiar şi atunci NU prea se poate dovedi NIMIC. Dacă totuşi se poate dovedi ceva, NU prea au bani la îndemână care să poată fi confiscaţi. Iar dacă totuşi au NU vor mai fi prinşi a doua oară: fie se ascund mai bine, fie renunţă la afacere. Pentru inspectorii fiscali, este muncă în zadar.

Mult mai confortabil este să te duci la “clienţii” tăi vechi, care-ţi vorbesc frumos şi te servesc cu cafea, să le arzi amenzi pentru orice virgulă ioar la sfârşit să le spui că nu pleci până nu găseşti “ceva mai consistent”, pentru că tu ai un plan de sancţiuni de îndeplinit. Care tocmai ţi-a fost mărit, pentru că Guvernul e “în plină campanie de combatere a evaziunii fiscale”.

Pentru scurtă vreme, încasările la buget chiar cresc, după care încep iar să scadă pentru că o parte dintre cei care plăteau se satură şi se cer radiaţi din scripte: fie renunţă la afacere, fie se ascund mai bine.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: