Jurnalul: Cum încasează familia premierului României 7.000 de euro/lună.

A trecut o lună de când presa a scris desprecei 170.000 de euro primiţi de Daniela Ungureanu, de la OMV în 2009 şi 2010. Cum a ajuns nevasta premierului pe statele de plată ale celei mai mari companii petroliere din România a fost un secret păstrat până acum cu sfinţenie. În loc să explice cum a luat soţia sa 7.000 de euro/lună de la OMV, premierul a făcut declaraţii care au ridicat şi mai multe semne de întrebare. În spatele acestei discreţii stă faptul că doamna Ungureanu face parte din Consiliul de Administraţie al unei subsidiare Petrom, care furnizează servicii medicale pentru companie.

Întrebări multe, răspunsuri vagi
Contractul cu OMV a intrat în atenţia presei imediat după investirea noului premier. În declaraţia de avere a lui Ungureanu suma figurează drept „servicii de consultanţă medicală” şi este plătită direct de către OMV AG Viena. Jurnalul Naţional a solicitat oficial atât OMV cât şi Guvernului să precizeze foarte clar în ce a constat activitatea Danielei Ungureanu pentru compania petrolieră, dacă s-a reţinut TVA şi modalitatea în care aceasta a câştigat contractul. Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu declara săptămâna trecută că banii acordaţi de grupul austriac fac parte dintr-un proiect social al companiei, care a implicat medici foarte buni din România şi din străinătate şi la construcţia căruia a participat şi soţia sa, un medic anestezist „probabil bun”. Altfel spus, „consultaţa medicală” s-a transformat în „proiect social”.

Ca atare au apărut o serie de alte întrebări pe care Jurnalul Naţional le-a trimis oficial Guvernului şi OMV: Ce alţi medici au mai primit bani de la OMV în cadrul acestui proiect? Cu cât a fost plătit fiecare dintre aceştia? Care e numele acestui proiect al companiei austriece? De asemenea, nu era clar nici dacă acest contract continuă, caz în care premierul s-ar afla într-o situaţie delicată. Pe de o parte soţia sa primeşte bani de la OMV, pe de altă parte, Guvernul pe care îl conduce negociază cu Petrom pe o gamă largă de domenii, de la nivelul redevenţelor şi liberalizarea gazelor până la situaţia rafinăriei Arpechim şi posibila vânzare a acesteia la pachet cu combinatul chimic Oltchim.

La aceste întrebări, pemierul nu a răspuns nici până în ziua de azi. În schimb, biroul de presă al Executivului ne-a transmis că „Guvernul nu deţine informaţiile pe care le solicitaţi, referitoare la activităţile şi contractele firmei OMV. Amintim că, potrivit art. 2 lit. b din Legea 544/2001 ”prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice (…)”.

Daniela Ungureanu, în CA la o subsidiară Petrom
Deşi nu este informaţie de interes public, după cum a subliniat Biroul de Presă al Guvernul, OMV a făcut lumină în acest caz. „Datorită expertizei şi abilităţilor sale profesionale excelente, dr. Ungureanu este membru al Consiliului de Administraţie al Petromed (100% subsidiară a Petrom). Petromed este compania care gestionează activitatea de medicină muncii a Petrom şi este furnizorul tuturor serviciilor medicale către Petrom”, au precizat reprezentanţii OMV în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional. Cu alte cuvinte, doamna Ungureanu este încă administrator al unei subsidiare a Petrom. Un secret pe care, premierul a evitat cu graţie să îl facă public.

Băsescu a rupt legăturile cu Petrom
Duminică preşedintele Traian Băsescu a declarat că a rupt orice legătură cu Petrom ca semn de protest faţă de profitul pe care l-a obţinut pe timp de criză, el adăugând că politica acestei companii este „incorectă”. „Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obţinut într-o perioadă de criză”, a declarat preşedintele. Întrebat ce înseamnă ruperea legăturii, Băsescu a explicat că trebuia să aibă o întâlnire cu Petrom, să meargă împreună cu reprezentanţii companiei la platforma marină. La observaţia că a mers cu cei de la Exxon, Băsescu a răspuns: „Da, pentru că am vrut să văd nava, dar nu cu OMV, pentru că nu-mi place politica lor, este incorectă”. „Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă în fiecare zi: preţul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, când tu îl extragi din România cu 16 dolari. Aici mi se pare că este zona de lipsă de fair-play a Petrom-ului”, a spus preşedintele. Traian Băsescu a spus că a avut discuţii numeroase pe tema acestor nemulţumiri cu cei de la Petrom, dar şi cu preşedintele austriac. „Răspunsul a fost: să vedem, să încercăm, să discutăm, dar realitatea în practica lor este că nu ţin cont”, a spus preşedintele.

Plângere la Parchet
Situţia contractului încheiat de soţia premierului cu OMV AG a intrat şi în atenţia Parchetului, după ce Grupul de Investigaţii Politice (GIP) condus de Mugur Ciuvică, a făcut o plângere în acest sens. „Grupul de Investigaţii Politice (GIP) a sesizat Parchetul General în legătură cu conflictul de interese în care s-a aflat fostul director SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a cărui familie a primit 170.000 de euro în 2009 şi 2010 de la firma austriacă OMV AG. GIP consideră, de asemenea, că era de datoria Comisiei Parlamentare de control al SIE să îl ancheteze pe Mihai Răzvan Ungureanu cu privire la problemele de securitate naţională pe care le implica relaţia sa cu OMV AG”, a anunţat GIP, într-un comunicat de săptămâna trecută. „În decembrie 2007 Mihai Răzvan Ungureanu a fost numit director al SIE, funcţie de demnitate publică asimilată rangului de ministru. Începând cu 2009, firma OMV a devenit principala sursă de venit a familiei Ungureanu, Daniela Ungureanu încasând de la aceasta câte 85.000 de euro pe an (7.000 de euro pe lună), de aproape 6 ori mai mult decât încasa Mihai Răzvan Ungureanu de la SIE”, se arată în comunicatul organizaţiei.

De asemenea, Grupul de Investigaţii Politice întreabă în ce ţară şi-a desfăşurat Daniela Ungureanu activitatea de consultanţă medicală pentru OMV? Menţiunile din declaraţiile de avere fac referire la OMV AG, ceea ce înseamnă logic, că este vorba de firma-mamă de la Viena. ONG-ul menţionează că, potrivit articolului 70 din „Legea Anticorupţie” 161/2003, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: