Puterea: Alegeri locale 2012. Cine cu cine se bate la sectorul 1

Primăria Sectorului 1 este instituţia administraţiei publice locale din Bucureşti cu cel mai mare buget. De aici şi interesul foarte mare al partidelor politice pentru a câştiga fotoliul de primar sau măcar unul de consilier local. Actualul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), este în funcţie din anul 2004, ales pe listele Alianţei PNL-PD, care era atunci în competiţie cu PSD. Între timp, Alianţa PNL-PD s-a destrămat, iar liberalii au intrat într-o altă combinaţie politică: Uniunea Social Liberală (PSD-PNL). De unde rezultă că actualul primar, Andrei Chiliman, se va confrunta acum la urne cu reprezentantul fostului său aliat, PDL.

Sondajele de opinie spun în această perioadă că favorit pentru câştigarea alegerilor este primarul în funcţie, care, dacă ar ieşi învingător, ar intra în cel de-al treilea mandat. Potrivit unei cercetări sociologice de uz intern a liberalilor, Andrei Chiliman este cotat cu o intenţie de vot de 65%, el bucurându-se totodată de o favorabilitate de 82%. Desigur, cifrele conţin tot atâta adevăr cât exista în convingerea lui Adrian Năstase (şi a tuturor sondajelor de atunci) că-l va învinge la alegerile prezidenţiale din 2004 pe Traian Băsescu. Altfel spus, surprize pot exista oricând pe scena politică. Cu atât mai mult cu cât PDL, principalul partid de guvernământ, încă nu şi-a anunţat în mod oficial candidatul pentru Primăria Sectorului 1.

Primarul-samurai

PDL se pregăteşte să-l arunce în cursa electorală pe Toader Paleologu, fost ministru al culturii şi personaj amuzant pe scena politică, graţie declaraţiilor sale publice care au făcut deliciul presei. Paleologu s-a prezentat deja în anumite emisiuni tv drept candidatul PDL la Primăria Sectorului 1, iar numele său a fost confirmat parţial de lideri ai partidului său, precum Vasile Gherasim (şeful filialei sector 1 a PDL) sau Elena Udrea (şefa PDL Bucureşti). Iniţial, Toader Paleologu ar fi vrut să candideze la Primăria Capitalei, dar se pare că pălăria i-a fost cam mare. „Mă voi bate ca un samurai ronin pentru Primăria Capitalei”, spunea Paleologu în vara anului trecut. Vasile Gherasim, liderul PDL Sector 1, a admis faptul că Toader Paleologu este candidatul desemnat pentru sectorul 1 al Capitalei, deşi în cărţi mai era şi Cristian Ţugurel, consilier local. „Dacă Paleologu nu avea şanse, nu era propus, vă spun sigur; eu cred că poate să şi câştige. În primul rând, Paleologu este tânăr, faţă de Chiliman care o să îşi încheie mandatul pe la vreo 70 de ani”.

Echipa de rezerve

Autoritatea Electorală Permanentă va înregistra, desigur, multe alte candidaturi pentru Primăria Sectorului 1. UNPR, partidul lui Gabriel Oprea, intenţionează să-l înscrie în cursă pe omul de afaceri Liviu Goncea, fost lider al consilierilor municipali ai PSD şi unul dintre principalii adversari ai fostului primar al Capitalei, Traian Băsescu. UNPR este astăzi în alianţă cu PDL, deci şi cu Traian Băsescu. Partidul lui Dan Diaconescu (PPDD) se pregăteşte să-l arunce în lupta electorală pe Radu Popa, susţin sursele noastre. Fost colaborator apropiat al lui Marian Vanghelie (PSD), Radu Popa a devenit de curând unul dintre liderii cei mai vocali ai Partidului Poporului, cu prezenţe foarte dese în emisiunile OTV. Contactat de noi, Popa a negat că el ar fi candidatul PPDD pentru Primăria Sectorului 1, el sugerând că numele cel mai probabil al acestuia este c, actualul lider al PPDD Sector 1.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: