R. Soviani: Cateva precizari legate de Noua Recesiune

Am auzit cata valva a facut declaratia domnului Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, potrivit caruia Romania va intra in recesiune ”statistica”. Asta ar urma sa se intample ”la sfarsitul lunii martie, ba mai exact, in aprilie, atunci cand vom avea datele de la statistica”.

Intrucat consider declaratia user inexacta (sau poate a fost preluata trunchiat), as vrea sa fac doar cateva precizari:

1. Recesiunea statistica nu exista. Pentru simplul motiv ca statistica priveste in trecut, spre deosebire de prognoza, care incearca sa estimeze datele pentru viitor. A spune ca vom intra intr-o ”recesiune statistica” este echivalentul cu a spune ca ”de maine vom intra ieri intr-o recesiune”. Statistica poate doar consemna o recesiune (care a demarat in trecut), in niciun caz una care va incepe din aprilie.

2. Exista termenul de ”recesiune tehnica”. Potrivit economistilor, care preiau o definitie lansata de un jurnalist, recesiunea tehnica include 2 trimestre consecutive de scadere economica fata de precedentul trimestru. Cum în Romania Trimestrul IV 2011 a fost mai mic cu 0,2% fata de Trimestrul III 2011 inseamna ca primul trimestru de scadere a fost consemnat. Iar la 31 martie se va incheia al doilea trimestru de contractie economica fata de precedentul (din motive obiective – iarna mai grea – si subiective – masurile de relansare economica nu au existat).

3. Datele privind Trimestrul I nu le vom avea nici in martie, nici in aprilie. Ci la jumatatea lunii mai. Atunci vom constata (daca statistica nu va cosemetiza datele) ca trimestrul 1 2012 va fi mai mic, in termeni de PIB, decat trimestrul IV 2011. Ceea ce va insemna al doilea trimestru consecutiv de contractie economica. Adica recesiune tehnica.

4. Actuala recesiune nu incepe la finalul lunii martie. Paradoxal, este posibil sa se incheie acolo. Recesiunea in care ne aflam a inceput undeva in luna octombrie, si continua inca. Actuala recesiune putea fi anticipata. Noi am anticipat-o prima oara chiar in 12 octombrie 2011, adica, exact cand intram in ea. Gasiti detalii AICI sau la linkul de mai jos : http://soviani.com/2011/10/12/suntem-in-recesiune-din-nou/. Atunci au fost primele semnale perceptibile

5. Chiar BNR a actionat ca si cum Romania ar fi reintrat in recesiune, prin masurile luate de reducere a dobanzii cheie, dinspre 6,25% spre 5,5%.

6. Deja in 15 februarie semnalele din octombrie 2011 au fost confirmate: Romania era reintrata deja in recesiune. De aceea am scris asta AICI: http://soviani.com/2012/02/15/re-ce-siu-ne-din-nou/

7. Desi pentru orice economist serios aceste semnale erau evidente, domnu’ Basescu o da inainte cu majorarea salariilor. Iar domnu’ Ungureanu da ”semnale” cu CAS-ul. Desi parca semnalele astea au cam fost inghitite in ultima saptamana…

Asta este vestea rea: ca suntem in recesiunea din nou.

Si inca ceva: 

Vestea si mai rea este ca e posibil ca actuala recesiune, din motive de incompetenta a politicilor economice sa fie mai a naibii decat cea precedenta (nu ca si cadere ci ca imobilizare a economiei pe o perioada mai lunga). Insuccesul in tratarea crizei manifestat in 2009-2010-2011 va conduce economia Romaniei spre ceea ce se numeste ”recesiune deplina”. Am scris despre asta in mai 2011, atunci cand autoritatile deschideau sampania iesirii din criza. Iata avertismentele de atunci, publicate in 13 mai 2011 in articolul: Iesire din recesiune? Poate din definitie. Detalii aveti la link-ul urmator http://soviani.com/2011/05/13/iesire-din-recesiune-poate-din-definitie/ sau accesand fotografia de mai jos:

sursa: Radu Soviani

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: