„Bună seara!
Mulțumesc pentru întâlnire. Doresc să fac câteva declarații scurte în numele Partidului Național Liberal. După aceea stau la dispoziția dumneavoastră pentru întrebări legate de subiect.
Înainte de toate, doresc să salut decizia domnului Sorin Frunzăverde ca pe un moment important în viața politică românească. Decizia domnului Sorin Frunzăverde de a părăsi partidul al cărui prim-vicepreședinte era și de a se înscrie, a se alătura Partidului Național Liberal este o decizie care ne bucură, este o decizie care ne onorează, îi spunem bine ai venit lui Sorin Frunzăverde și îl asigurăm că va fi primit în rândul Partidului Național Liberal cu toată onoarea, cu toată colegialitatea și că într-adevăr, împreună avem de construit lucruri importante și pe termen chiar ceva mai lung.
Sigur că eu nu am aici a comenta sau a relua ceea ce observatori onești și calificați ai scenei politice românești au spus deja despre Sorin Frunzăverde, despre talia sa ca om politic, despre faptul că e vorba nu doar de un politician important în ordinea succesului electoral sau a poziției formale pe care a deținut-o într-un partid de guvernământ, ci mai ales în ordinea identității sale, a culturii sale politice, a consecvenței, a unui mod destul de rar întâlnit în politica românească de a crede ceea ce spune și de a face ceea ce spune. În sensul acesta și în primul rând din acest motiv Sorin Frunzăverde este binevenit alături de noi. Sorin Frunzăverde este un câștig real pentru Partidul Național Liberal și când spun acest lucru, nu îl spun doar în nume personal, îl spun în calitate de președinte al Partidului Național Liberal și îl spun cunoscând de multă vreme opiniile despre Sorin Frunzăverde ale celor mai mulți dintre colegii mei din conducerea Partidului Național Liberal și în general din partid.
Eu am, încă o dată, prilejul să spun că de asemenea momente e nevoie în politica românească și astăzi și va fi nevoie și mâine, de momente ale adevărului, ceea ce este important în acest episod întru totul semnificativ nu este că un politician important a trecut dintr-un partid în altul, în mod spectaculos, într-un mod încărcat de foarte multe semnificații, ci cu adevărat semnificativ este că e unul dintre puținele momente ale adevărului, atunci când un om politic are curajul să spună lucruri pe care le crede, chiar dacă ele sunt grave, chiar dacă ele pot să pună într-adevăr în discuție 20 de ani de activitate politică.
Sorin Frunzăverde, cum se știe este nu doar unul din fondatorii PDL, ci un om care în toti acești ani a lucrat, chiar dacă nu totdeauna foarte la vedere, sub lumina reflectoarelor, a lucrat pentru acest partid, Sorin Frunzăverde este, cred, singurul om cu o identitate asumată și credibilă de dreapta din Partidul Democrat Liberal și este, un lucru recunoscut, artizanul, nu de conjunctură, ci artizanul convins al aderării partidului său, la vremea respectivă, la Partidul Popular European, la dreapta europeană.
Și mai există ceva în declarațiile sale, foarte concentrate și foarte puternice, ceva ce trebuie să ne preocupe pe toți. Câtă vreme opoziția a spus lucruri grave despre starea de azi a României, despre criza statului român, despre criza statului de drept în România, aceste lucruri spuse de opoziție, spuse de presa care nu e aservită puterii au putut fi expediate sub semnul acuzației de partizanat politic. Astăzi numărul doi din partidul de guvernământ ne spune că această guvernare nu servește interesul public, ci vine împotriva sa, ne spune că avem elemente grave de stat polițienesc, ne spune că, citez, nu mai putem vorbi la telefon.
În același timp, în alt registru, secretarul general al partidului de guvernământ ne spune, la mânie sau la spaimă, mă refer la domnul Ioan Oltean, că probabil a fost lucrat la DNA din interiorul partidului său și cred că asemenea momente, atunci când vin de la un om care vorbește rar, dar vorbește apăsat ca Sorin Frunzăverde, ar trebui să le dea de gândit tuturor celor care au crezut că opoziția inventează sau că presa, care îndrăznește să critice puterea e partizană.
În fine, două vorbe despre viitor. Cum și domnul Sorin Frunzăverde a spus astăzi în intervenția sa publică, ne vom întâlni săptămâna viitoare și vom stabili calendarul și modalitățile venirii sale în Partidul Național Liberal. Eu intenționez și sper ca domnia sa să accepte, să îi propun și să propun forurilor statutare ale partidului cooptarea sa ca vicepreședinte al Partidului Național Liberal și, funcție de discuția pe care o vom avea, chiar cu atribuții pe care Sorin Frunzăverde le-a exercitat ani în șir și în partidul din care vine și anume responsabilul cu relații internaționale.
Categoric însă, o spun din nou, dincolo de aceste lucruri în acest stadiu formale, Partidul Național Liberal câștigă un politician de calibru, un om care este, indiferent de funcțiile sale, un lider politic pentru că are identitate, pentru că are cultură politică și pentru că are forță. Forța de a-și respecta această identitate și de a urma această cultură.
Aș mai adăuga, până a vă sta la dispoziție pentru întrebări eventuale, și despre intervenția domnului Emil Boc de astăzi, sigur nu am s-o discut, nu cred că sunt multe de comentat. Am văzut că cineva, Cristian Tudor Popescu cred, îl compara cu propaganda nazistă, discursul domnului Boc propagandă nazista din primăvara lui 1945. Mă despart în evaluare de domnul Cristian Tudor Popescu, cei care făceau în 1945, Hitler, Goebbels și alții propagandă nazistă au fost niște odioși, dar n-au fost niște caraghioși, domnul Boc seamănă cel mult cu acel ministru al propagandei lui Saddam Hussein, care aproape cu soldați americani în spate, striga la CNN că americanii sunt puși pe fugă Dar domnia sa a făcut din nou niște referiri la dreapta, la Partidul Național Liberal și aici trebuie să spun două lucruri:
Unu: dacă domnul Emil Boc sau cineva ca domnul Emil Boc spune că Partidul Național Liberal nu e de dreapta sau ca s-a predat PSD-ului și Sorin Frunzăverde sau cineva ca Sorin Frunzăverde spune că vine în Partidul Național Liberal ca să continue sau ca să construiască un partid de dreapta, mie mi-e sufiecient, nu mai e nimic de adăugat.
În legătură cu predarea, nu pentru domnul Boc o spun, se repetă această lozincă, domnul Boc azi a vorbit ceva mai rar, dar a spus aceleași lucruri ca și pe vremea când vorbea repede, Partidul Național Liberal a intrat într-o construcție, care este o construcție de uniune națională. Este o construcție pe baze paritare cu Partidul Social Democrat, nu doar din punct de vedere aritmetic pe baze paritare.
Partidul Național Liberal își apără în continuare nedezmințit toate valorile și valorile de dreapta, există valori importante, esențiale de dreapta care se regăsesc în documentul de principiu fondator al Uniunii Social Liberale și în elementele de program de până acum, cum ar fi rolul individului și rolul elitelor în societate, cum ar fi fiscalitatea redusă, mai redusă decât în prezent și mai redusă decât oricând. Partidul Național Liberal și în aceste alegeri și în alegerile parlamentare va merge pe baze paritare cu Partidul Social Democrat. Este posibil ca după congresele din 7 aprilie, candidatul la președinție al acestei uniuni să fie un candidat liberal.
Sunt lucruri certe. Sunt lucruri care, pentru orice om dispus să examineze realitatea, alungă definitiv ideea că Partidul Național Liberal s-ar fi predat cuiva sau că nu ar fi un partid de dreapta. Nu cred că trebuie comentat mai mult despre vorbele unui om într-o situație neplăcută, care a fost aruncat de la Palatul Victoria ca ceva folosit, care nu știe câte zile mai are chiar în fruntea propriului partid și care ,și atunci când era prim-ministru și acum cât mai este încă președinte al acestui partid, nu a fost niciodată luat în serios nici într-una, nici în cealaltă dintre calități
Dacă sunt întrebări, vă rog să le puneți.”
Întrebări mass-media
Jurnalist: Emil Boc a amintit astăzi despre plecarea lui Sorin Frunzăverde la dumneavoastră în termeni de traseism politic. Nu vă temeți că ar putea face același lucru domnul Frunzăverde în condițiile în care, să zicem, ar mai apărea pe scena politică o nouă formațiune de dreapta?
Crin Antonescu: Nu, nu mă tem. Nu mă tem pentru că Partidul Național Liberal și fără domnul Sorin Frunzăverde și cu domnul Sorin Frunzăverde, și cu mine și fără mine, este și va rămâne cel mai important și singurul partid de dreapta din România. În al doilea rând pentru că acuzațiile nerușinate de traseism la adresa lui Sorin Frunzăverde nu stau nicicum în picioare și sunt scutit eu care, sigur, sunt sub bănuiala firească de partizanat, sunt scutit eu de explicații în legătură cu asta pentru că le-au dat, repet, observatori onești și calificați ai vieții politice și ai fenomenului de traseism.
Un om care a stat în opoziție, la putere, 21 de ani într-un partid, care justifică pe fond de ce pleacă din acel partid, care pleacă într-o formațiune din opoziție, nu poate fi nici măcar adus în discuție în legătură cu fenomenul de traseism.
Sigur, trebuie să spun aici ceva ce domnul Sorin Frunzăverde n-a spus. În comparație cu buchetul de insulte pe care Emil Boc l-a debitat și la adresa domnului Sorin Frunzăverde, priviți eleganța nesfârșită cu care Sorin Frunzăverde s-a referit la colegii săi, la fostul său partid.
Sorin Frunzăverde știe ceea ce știu și eu sau cred că știe un lucru de care eu cel puțin sunt convins. Se discută acum despre situația de avarie a PD-ului și ce ar trebui să facă PD-ul – să-l dea jos pe Boc, să-l pună pe Blaga pentru a se salva măcar pe termen mediu și lung. Ceea ce știe Sorin Frunzăverde, cu durere, probabil, pentru că, repet, este un partid pe care l-a înființat și în care a muncit și a muncit bine ani de zile, și ceea ce știu și eu este că pentru Partidul Democrat Liberal nu există termen mediu și lung și în sensul acesta cred că opțiunea lui Sorin Frunzăverde este și o opțiune de a continua să facă politică atunci când, așa cum a spus-o, în acel loc nu se mai poate face.
Jurnalist: Plecarea lui Sorin Frunzăverde la PNL schimbă și raportul de forțe la Senat. În aceste condiții, luați în calcul o întoarcere a opoziției în Parlament?
Crin Antonescu: În momentul în care vom avea majoritate, măcar într-una dintre Camere, în principiu la Senat, cu siguranță.
Jurnalist: Deci vor fi 64 ai puterii și 67 ai opoziției.
Crin Antonescu: Deci, în momentul în care vom avea majoritate, vom ataca.
Jurnalist: Cum aţi aflat de intenţia domnului Sorin Frunzăverde de a veni în Partidul Național Liberal şi ce a urmat după?
Crin Antonescu: Eh, astea sunt lucruri pe care o să le scriem în memorii dacă o să apucăm, nu știu dacă o să le mai citească cineva. Important din punct de vedere politic și din punct de vedere public este că domnul Sorin Frunzăverde v-a spus azi tuturor care sunt motivele domniei sale. Eu pot doar să adaug că, indiferent de ce își imaginează unii și de ceea ce poate fi și plauzibil, nici eu și nici altcineva din Partidul Național Liberal nu complotează, nu urzește de ceva vreme cu domnul Sorin Frunzăverde sau cu altcineva. Eu personal am avut câteva discuții, câteva – trei, în ultimii cinci-șase ani cu Sorin Frunzăverde, discuții de fond, nu discuții despre plecarea lui sau despre lucruri de felul acesta, discuții chiar și când Partidul Democrat Liberal era pe cei mai mari cai pentru că Sorin Frunzăverde vedea că lucrurile nu merg bine și au fost discuții legate de astfel de subiecte de fond. Repet, este o decizie pe care a luat-o domnia sa în întregime
Jurnalist: Vor mai urma și alte plecări din PDL sau din ce știți dumneavoastră? Și a doua întrebare, ce mesaj le dați celor care au plecat din PNL la PDL și ar dori să se întoarcă acum în PNL?
Crin Antonescu: La prima întrebare, v-a răspuns domnul Emil Boc că așa era corect. L-ați întrebat, v-a spus că nu mai pleacă nimeni, cred că a întărit și domnul Toader chestia asta, dacă nu era suficient ce a spus domnul Boc. Nu știu și sincer nu mă interesează dacă mai pleacă cineva sau nu din Partidul Democrat. Sigur că sunt niște semne pe care dumneavoastră în general le-ați interpretat corect de părăsire a corăbiei. Domnul Radu F Alexandru s-a dus la CNA. Domnul Albu, un om care de ani și ani de zile este, ca să spun așa, un personaj cheie în Partidul Democrat, e trezorierul sectei sau a fost, ca să spun așa, iată, s-a retras într-o instituție mai puțin politizată. Nu, sunt astfel de lucruri. Nu mă interesează cine pleacă sau cine se mai duce, că știu și eu, se mai poate și asta, în Partidul Democrat. Despre Sorin Frunzăverde vorbim astăzi pentru că e Sorin Frunzăverde.
În legătură cu a doua întrebare, nu știu care este soarta oamenilor, pot doar să vă spun un lucru clar ca să ilustrăm. Sunt onorat să fiu coleg cu Sorin Frunzăverde. Niciodată nu mă veți mai vedea coleg cu domnul Flutur, cu domnul Gheorghe Ștefan, cu domnul Florin Popescu. Deci, în același partid noi nu mai putem fi. Poate or veni dânșii, știu și eu, dar plec eu.
Jurnalist: Dar dacă vor fi alții, nu cei pe care i-ați numit, din PDL care or să vină o dată cu Frunzăverde sau după plecarea sa, vor avea loc în PNL?
Crin Antonescu: Știți că nu-mi place să discut în conferințe de presă, vă invit la o cafea să discut ipoteze. Adică nu-mi permite statutul. De ce să discut eu ipoteze?
Jurnalist: În condițiile în care s-ar schimba conducerea PDL din prezent și ar veni, să spunem, domnul Blaga sau altcineva, rămâne în picioare interdicția PNL de necolaborare cu PDL înainte și după parlamentare?
Crin Antonescu: Nu este o interdicție, este o hotărâre, o decizie a noastră. Noi nu suntem ca domnul Boc și ca pediștii. Noi am făcut niște opțiuni strategice și le-am afirmat, și le-am respectat și le vom respecta și ele rămân valabile. Pentru Partidul Democrat nu există termen mediu și termen lung și atunci chiar să vrem nu am avea de ce să colaborăm.
Jurnalist: Astăzi, la Reșița, domnul Sorin Frunzăverde preciza că o coaliție stânga-dreapta nu va rezista foarte multă vreme. Cum comentați?
Crin Antonescu: E un adevăr cât se poate de simplu și istoricește dovedit. Cred că în privința asta lucrurile sunt, la fel, foarte clare, am mai spus-o. Această construcție în Uniunea Social Liberală, care cuprinde un partid de stânga – Partidul Social Democrat și două partide de dreapta, centru-dreapta – Partidul Național Liberal și Partidul Conservator, este o construcție specială, este o construcție de uniune națională, practic, într-o situație specială, într-o Românie distrusă, într-un stat român ale cărui instituții sunt deja în disoluție, într-o țară pur și simplu cotropită și distrusă de către o forță politică iresponsabilă, coruptă, care înseamnă PDL și acoliții săi. Pentru această reconstrucție, pentru baze solide, pentru a contura căi majore de dezvoltare a României pe termen mediu și poate chiar pe termen lung, avem un angajament, așa cum s-a întâmplat în țări ca Germania, de exemplu, o mare coaliție stânga-dreapta care, conform precedentelor istorice și, mă rog, conform unui firesc al pluralismului, durează în general un ciclu electoral.
E foarte important ca acest ciclu să țină și n-am niciun fel de motiv să mă îndoiesc că Uniunea Social Liberală va avea un ciclu întreg de guvernare, după cum este la fel de firesc ca ulterior spațiul politic să fie ocupat în concurență de partid de stânga și de dreapta.
Important este ca împreună să putem construi – și o vom face, niște lucruri sănătoase și ireversibile, care să nu mai fie schimbate de fiecare dată când se schimbă guvernarea. Sunt opțiuni, sunt diferențe politice, guvernează stânga, guvernează dreapta, după cum vor cetățenii. Dar lucruri fundamentale, legate de statul de drept, legate de instituțiile statului în general și de instituțiile democrației în particular, de coordonatele majore ale economiei românești, de politicile fundamentale în domeniul public, să poată fi stabilite printr-un angajament comun și al stângii și al dreptei și cred că acest lucru se poate face și cred că acest lucru va fi făcut.
Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumesc foarte mult.
Comentarii recente