Intervenţiile preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul conferinţei de presă a USL 2.04.2012

“Bună seara!

Noi am avut, la acest ceas al amiezii, încă o ședință a conducerii Uniunii Social Liberale şi sigur că această reuniune a fost dedicată şi temelor de agendă pe care bine le cunoașteți și pregătirii evenimentelor politice majore pentru noi de la sfârșitul acestei săptămâni.

În câteva cuvinte, ar fi de constatat sintetic că pe scena politică românească, în ultimele săptămâni, asistăm la o disoluţie, practic, a puterii, marcată prin lipsa de direcţie şi lipsa de orice responsabilitate a guvernului pe care această putere îl susţine, decizii pe care până la urmă nici aceia care au învestit guvernul nu le cunosc, cu atât mai puțin opinia publică, deși ele sunt de interes public major, şi colegii mei se vor referi în detaliu la aceste decizii ale Guvernului Ungureanu, dispute interne din ce în ce mai accentuate în tabăra, în principal, a Partidului Democrat Liberal, plecări spectaculoase sau excluderi hazlii în tabăra aceluiaşi partid.

Din ce în ce mai mult, e clar că această corabie, dacă tot metafora ultimilor șapte ani legată de conducerea României a fost una marinărească, această corabie este părăsită sau încearcă din ce în ce mai mulţi să o părăsească.

De partea cealaltă, Uniunea Social Liberală își menține mai ferm ca oricând angajamentul său de unitate. Cei care mai bine de un an au tot profeţit faptul că Uniunea Social Liberală nu va rezista, faptul că disensiuni, tensiuni, competiții între partidele, între liderii acestei Uniuni vor face imposibilă păstrarea ei până la alegeri, corul acesta de profeți se ocupă astăzi cu descrierea şi cu explicarea debandadei din tabăra puterii pe care au slujit-o și o vor sluji până în ultimul moment.

Uniunea Social Liberală este, cum spuneam, mai unită ca oricând. Ea a parcurs momentele, destul de dificile, ale organizării și distribuirii candidaţilor comuni şi practic, odată cu cele trei congrese care se vor desfășura la sfârșitul acestei săptămâni, pe 7 aprilie, practic intrăm în etapa asaltului final în ceea ce privește competiția electorală şi, de asemenea, facem pasul decisiv către angajamentul în fața României de a guverna împreună, de a guverna bine România, de a schimba din temelii şi în bine realitățile și mecanismele politice din această țară.

Noi, din 5 februarie 2010, când am înfiinţat această Uniunea, ne-am respectat pas cu pas și fără niciun fel de eroare parcursul, calendarul, intenţiile şi principiile. Este foarte clar, nu trebuie s-o mai spunem, că cei aflați în debandadă și cei care caută la sfârșitul acestei guvernări dezastruoase o salvare sau un ascunziş nu-l vor găsi în Uniunea Social Liberală şi este foarte clar în același timp că Uniunea Social Liberală rămâne deschisă până în ultimul moment, până la alegeri și după alegeri tuturor oamenilor competenţi şi oneşti, care vor să participe la acest efort de modificare fundamentală a structurilor vieții politice din România, modului de a guverna şi de a administra această ţară.

Eu mă opresc aici. În legătură cu hotărârile pe care pe plan parlamentar și pe planul opoziției la Guvernul iresponsabil Mihai Răzvan Ungureanu le-am decis, domnul preşedinte Ponta şi domnul Daniel Constantin vă vor informa cu aceeași curtoazie și precizie dintotdeauna.”

 

Întrebări mass-media

Jurnalist Ați mai discutat, domnule Antonescu, despre cererea de demitere a doamnei Anastase?

Crin Antonescu: După cum vedeți și doamna Anastase și domnul Toader, destul de puțin compuși față de siguranța lor obișnuită, au anunțat că deocamdată, până dupa Sfintele Paști, reuniuni în plen nu se mai fac. Este tulburător.

Jurnalist: Ați spus că USL nu este un ascunziș pentru cei aflați în debandadă. Să înțelegem că ați mai avut negocieri sau oferte de la alți primari sau de la altcineva din teritoriu, de a veni în USL, și ați refuzat, în afară de cei știuți deja?

Crin Antonescu: Eu am spus și mai devreme la conferința de presă de la Partidul Național Liberal că noi nu am purtat negocieri cu nimeni, nici cu Sorin Frunzăverde negocieri. Sorin Frunzăverde a luat o decizie, a fost decizia domniei sale, am discutat despre acestă decizie, am considerat că în cazul domniei sale este oportun și deloc compromițător să mergem împreună mai departe și asta am făcut, dar negocieri nu am purtat și nu le purtăm.

Jurnalist: Dar ați avut oferte pe care le-ați refuzat? Au fost oameni care au vrut să vină la USL și i-ați refuzat?

Crin Antonescu: Da, dar nu doresc să intru în aceste detalii.  Eu am spus un lucru de principiu și care cred că este valabil, știu că este valabil pentru toate partidele noastre. Deci oameni care au fost elemente sau instrumente arhicunoscute, în ceea ce a însemnat politica regimului Băsescu-Boc-Ungunreanu în ultimele luni, nu au cum la spartul târgului să treacă “de partea poporului”. Cred că am văzut cu toții, cei mai în vârstă, cam cum s-a întâmplat treaba asta în 1990, când Ceaușescu și soția lui au fost împușcați și restul s-au apucat să construiască statul de drept și democrația în România. Am mai văzut chestiunea asta și după alte schimbări de putere, este inacceptabil în acest moment și am spus, repet, o chestiune de principiu. Cred că este evident pentru toată lumea deja, lucrurile sunt la vedere, că din ce în ce mai mulți oameni din Partidul Democrat-Liberal în principal, fac declarații sau chiar gesturi prin care este evident că își cauta, să spunem așa, salvarea. Și noi nu asta ne-am angajat în fața susținătorilor noștri și oamenilor care cred în noi să facem, să salvăm pedeliști în avarie.

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: