Discursul sustinut de presedintele PNL, Crin Antonescu, cu ocazia Congresului Extraordinar al Partidului National Liberal, 7 aprilie 2012

„Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor colegi,

Permiteţi-mi să vă adresez, în calitate de preşedinte al partidului la acest Congres Extraordinar, un mesaj concentrat, nu un discurs lung pentru că nu vorbim acum prima oară despre opţiunile şi despre deciziile pe care acest Congres este chemat să le consacre.

În 5 februarie anul trecut, Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal, forul îndreptăţit între congrese să ia asemenea decizii, a luat o decizie foarte importantă şi foarte grea şi anume aceea că Partidul Naţional Liberal să constituie, împreună cu Partidul Social Democrat şi cu Partidul Conservator, o mare alianţă numită Uniunea Social Liberală.

Spun că a fost o decizie nu doar importantă, crucială i-aş spune azi după timpul care s-a scurs, dar a fost o decizie grea şi anul care s-a scurs de atunci un an şi mai bine, nu a fost un an uşor. Ştiţi că această alianţă deşi a fost o decizie luată cu copleşitoare majoritate, şi la noi şi partenerii noştrii,  nu a fost scutită de la naştere nici de atacurile virulente ale adversarilor politici, dar nici de îndoielile cele mai intime pe care mulţi dintre noi, dacă nu toţi, şi noi şi ei, le-am avut. Toate motivele erau să ne gândim bine înainte de a purcede la o asemenea costrucţie fără precedent. Cred azi că ne-am gândit bine, cred azi că am decis bine, cred azi că am făcut ceea ce trebuia pentru România şi pentru Partidul Naţional Liberal.

Azi, în fond, asistăm la un moment în care foarte aproape de declanşarea primului mare moment electoral, adică alegerile locale, putem să privim deja câmpul de bătălie. Războiul, pentru că ştim cu toţii că am fost şi suntem încă într-un război, este departe de a se fi terminat, însă frontul s-a rupt. Războiul psihologic, războiul de credinţă, războiul de rezistenţă, între o putere decisă să recurgă la orice mijloc pentru a se menţine acolo şi o opoziţie încolţită, atacată, răvăşită în anumite momente de toate armele puterii, războiul acesta a fost deja câştigat de către noi şi a fost câştigat prin forţa dumneavoastră, a fiecăruia dintre dumneavoastră pornind de la fiecare primar al nostru din ultima comună, până la parlamentarii noştrii, până la conducerea partidului nostru

Am dovedit alegătorilor României, ne-am dovedit nouă înşine, le-am dovedit partenerilor noştrii şi le-am dovedit adversarilor noştrii că Partidul Naţional Liberal ştie să lupte până la capăt, atunci când în joc sunt valorile sale, sunt principiile sale şi  atunci când în joc este destinul democraţiei româneşti.

Nu mai fac, pentru că nu are rost, inventarul tuturor atacurilor, tuturor calomniilor, tuturor provocărilor care au fost îndreptate împotriva acestei construcţii politice, Uniunea Social Liberală, şi cu precădere împotriva Partidului Naţional Liberal. S-a vorbit de pierderea identităţii Partidului Naţional Liberal şi identitatea Partidului Naţional Liberal este mai puternică decât oricând, iar la nivel psihologic pentru cei care cu o urmă de sinceritate mai credeau în asemenea diversiuni şi pentru s-a terminat în momentul în care un om care astăzi e colegul nostru, şi anume Sorin Frunzăverde a spus: plec la Partidul Naţional Liberal pentru că acolo este dreapta.

Identitatea noastră nu a slăbit cu nimic, identitatea noastră s-a întărit, identitatea noastră a fost apărată prin obiectivele acestei uniuni, prin elementele de program care figurează în patrimoniul comun al acestei construcţii, prin faptul că Partidul Naţional Liberal şi Partidul Social Democrat au discutat, au acţionat, vor discuta, vor acţiona pe deplin picior de egalitate, într-o paritate nu doar aritmetică, ci într-o paritate simbolică şi într-o paritate de principiu.

Uniunea Social Liberală este defapt un proiect de mare uniune naţională şi dacă urnele, alegătorii României vor valida victoria Uniunii Social Liberale şi vom avea un guvern al Uniunii Social Liberale, acela va fi în fond un guvern de adevărată uniune naţională,  un guvern şi o uniune de care România are nevoie. România are nevoie nu doar pentru a schimba puterea actuală de această construcţie a noastră. Această construcţie trebuie să câştige alegerile şi este deja clar că le va câştiga, locale, parlamentare, prezidenţiale şi această uniune trebuie să reziste un ciclu de guvernare pentru că România trebuie aşezată pe un fundament nou, pentru că România trebuie așezată pe un fundament nou, pe o construcție nouă, pe o construcție sănătoasă care nu poate fi făcută astfel decât în baza unui consens istoric pe care noi și partenerii noștrii avem datoria să îl construim și să îl îndeplinim.

Astăzi, de fapt în acest congres vă propun ratificarea, aprobarea în forul suprem al partidului, a politicii pe care conducerea dintre congrese a partidului, Delegație Permanentă, Consiliu Național Executiv, Biroul Politic Central, președinte au dus-o de la ultimul nostru Congres din 2010 politica de alianțe, spiritul acestei alianțe, obiectivul alianței.

Vă cer de asemenea stimați colegi reuniți în congres să desemnăm prin votul nostru, chiar dacă era suficientă o delegație permanentă, să desemnăm prin votul cu maximă putere al unui congres, un candidat pentru funcția de Prim-ministru care este președintele Partidului Social Democrat și un candidat al Uniunii Social Liberale și implicit al Partidului Național Liberal pentru funcția de președinte al României care este președintele Partidului Național Liberal.

Sigur că particularitatea cu totul memorabilă a acestor congrese de astăzi este că noi un partid nedezmințit de dreapta vom da votul pentru un prim-ministru de stânga.

Poate și mai spectaculos este că probabil Partidul Social Democrat va învesti drept candidat al Uniunii Social Liberale implicit și al său la președenția României un om de dreapta. Acestea sunt însă la nivelul cel mai de sus doar semnele angajamentului unei construcții împreună. Știu și stiți toți, și știu și ei câte sunt ,și care sunt diferențele dintre noi.

Avem nevoie acum însă pentru o vreme să stăm împreună, să construim împreună fiecare cu ce avem mai bun pentru că suntem două partide, pentru că suntem două ideologii, dar avem o singură țară care acum și în anii următori are nevoie de noi toți să o facem.

Nu știu, nu știu ce ne rezervă viitorul, știu doar că dacă acum suntem convinși că asta trebuie să facem, vom face. Și mai știu că indiferent de deznodământul tuturor bătăliilor politice care ne așteaptă Partidul Național Liberal va rămâne același pol de încredere și de garanție pentru toți cei care cred că nu poate exista o Românie a tuturor fără libertate, pentru toți cei care cred că destinul acestei țări trebuie legat în primul rând de cei care au curaj, de cei care au inițiativă, de cei care sunt gata să pună toată capacitatea lor în slujba destinului lor individual și în slujba țării. Că Partidul Național Liberal va fi mereu garantul sincer și eficient al statului de drept și al democrației în această țară.

Cu aceste gânduri stimați colegi vă invit să trecem la luarea acestor decizii fără ezitare, fără teamă, fără îndoială. Nimeni vreo dată nu a reușit și nimeni vreo dată nu va reuși să ne altereze identitatea, să ne deturneze fundamentele și obiectivele activității noastre politice sau să ne facă să uităm istoria acestei țări și istoria acestui partid.

(…)

Vă mulţumesc dumneavoastră ştimaţi colegi pentru încredere, pentru vot şi pentru acceptarea benevolă şi devotată a faptului că noi am putea ţine un Congres atât de scurt şi cu unanimităţi. Vă promit că este ultimul de felul acesta. Vreau, mulţumindu-vă tuturor, să le mulţumesc la modul cel mai serios în special celor care ştiu că ar fi putut discuta, întru totul îndreptăţiţi, diferite nuanţe. Am fi putut discuta în legătură cu deciziile luate astăzi, ne-am fi putut pronunţa chiar dacă opţiunea este evidentă, am fi putut în buna şi sănătoasa noastră tradiţie să ne contrazicem. Sunt colegi care poate simţeau nevoia să o facă. Ştiu că sunt colegi care doreau să îşi exprime nuanţele. Le mulţumesc pentru că au înţeles că astăzi este un Congres care are o anumită semnificaţie, care pe fondul debandadei puterii, trebuie să dea împreună cu congresele partenerilor noştrii semnalul de unitate, de forţă, de coerenţă. Le mulţumesc în mod special colegilor care au înţeles acest lucru, sper din tot sufletul că aţi luat decizii bune şi cu voia dumneavoastră declar închise lucrările acestui Congres Extraordinar.”

Etichete:, ,

4 comentarii pe “Discursul sustinut de presedintele PNL, Crin Antonescu, cu ocazia Congresului Extraordinar al Partidului National Liberal, 7 aprilie 2012”

 1. Constantin Nicolaescu 7 aprilie 2012 la 4:13 PM #

  In urma cu 5 ani spuneam ca viitorul presedinte al Romaniei va fi Crin Antonescu! Aceasta nu numai datorita faptului ca am fost in acelasi centru universitar si la aceiasi facultate ci mai ales perseverentei sale in privinta unor principii! Asistam de la o zi la alta la o evolutie extraordinara a lui Crin Antonescu si alui Victor Ponta! Ca un atent observator al prestatiei celor doi pot spune cu certitudine ca ambii vor ocupa functiile propuse la Congres!
  Este o speranta pe care o au majoritatea romanilor!

  Apreciază

 2. Paul Snaider 7 aprilie 2012 la 5:52 PM #

  In sfârşit , după 22 de ani am auzit şi eu un lider de partid, altul decît Corneliu Vadim Tudor, declarînd într-un cadru oficial că noi românii trebuie să fim naţionaişti; atât cît sunt şi francezii, nemţii, grecii etc.Aha, va-ţi trezit ? Mă bucur. Cam tarziu : maghiarii au luat tot ce au dorit, derbedeii si mafiotii care ne-au sau ne conduc au dat totul de pomană străinatăţii. Tugulanul român a fost păcălit luîndu-l la mişto omul politic cu sintagma: „nu ne vindem ţara” , repet spusă la mişto, şi iată că am dat-o degeaba. Dee Domnul ca năravul sau, ca sa fiu mai politicos , crezul lui Antonescu sa fie real , sincer şi de durată. Vorba lui Ilie Ilascu: „ vă iubesc popor român”. Mult succes alianţei . Dee Domnul să ne trezim !!!

  „ Doamne, preasfinte Doamne, care-ai creat pamântul
  Si muntele şi marea, şi soarele şi vântul
  Acum când nu ştiu înca ce zile-mi mai rămân
  Dă-mi, Doamne, iar mandria că m-am năcut ROMÂN!!!

  Nu-ţi cer nici bogăţie, nici glorie, nici avere
  Pământuri, acareturi, sau slavă ţi putere

  Un singur lucru, Doamne, îmi este deajuns
  Să am iar fericirea să mor cu fruntea sus!!! ‘’

  Apreciază

 3. marian 8 aprilie 2012 la 6:51 PM #

  Oare realizeaza ce bomboana otravita va mosteni ? Oare realizeaza cat de greu le vor fi sa guverneze cu PSD alaturi { la guvernare deoarece… aia isi vor pune in posturile cheie oamenii lor } si mai ales cu…Ion Iliescu si Dan Voiculescu in coaste ?Sa dea Dumnezeu sa fie bine insa…Eu unul nu mai am putere pentru noi si noi sacrificii . Au fost bunicii…generatie de sacrificiu { au supravietuit cu greu razboiului } , au fost parintii genaratie de sacrificiu { au supravietuit cu greu anilor de dupa arzboi si mai ales anilor de …dupa venirea comunistilor la putere , am fost eu generatie de sacrificiu si…am supravietuit cu chiu cu vai experientelor pe care le-a facut regimul Ceausescu pe spinarea mea { am fost ca un soarece in cusca unui sarpe…sau cel putin asa am perceput eu o intreaga perioada } acum sant batran…chiar nu cred ca voi reusii sa supravietuiesc unor noi „experiente” din partea nimanui.Nu-mi pare rau d ecat ca si copii mei vor fi sacrificati si…copii lor si chiar copii copiilor lor!Ma voi bucura , cand va venii doamna in negru , dotata cu o coasa , sa-mi ia sufletul si sa mi-l duca in…Iad!

  Apreciază

  • Gondolin 9 aprilie 2012 la 9:35 AM #

   Crin Antonescu nu este un naiv, iar printre liderii PNL nu prea veti gasi visatori. Varianta aliantei cu PSDpentru doborarea PDL a fost si este singura varianta fezabila, tot asa cum in 2004 varianta aliantei cu PD (partid de stanga pe atunci) pentru doborarea regimului Nastase era singura optiune. Credeti-ma, niic eu nu luopt pentru mine, si pentru copiii si pentru nepotii mei.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: