Scrisoare deschisa adresata primului ministru de catre Calin Popescu-Tariceanu

Stimate domnule Prim – Ministru,

În scurta perioadă scursă de la învestirea Guvernului pe care îl conduceţi am văzut din partea dumneavoastră şi a unor membri ai Cabinetului anumite atitudini şi luări de poziţie care apreciez că intră în contradicţie cu statutul politic firesc pe care îl presupune o asemenea construcţie guvernamentală. În mod concret, mă refer la tendinţa de a anunţa, cu o anumită lejeritate, iniţiative politice importante care vor avea consecinţe pe termen mediu şi lung, chiar şi asupra generaţiilor viitoare.

Amintesc, în acest sens, regionalizarea sau privatizările în domenii precum resursele naturale şi energia care par a fi făcute în pripă, cu o lipsă flagrantă de profesionalism, fără a cântări atent interesul generaţiilor viitoare şi fără a urma o strategie clar enunţată de protejare a interesului naţional. Tot aici trebuie menţionat faptul că politici economice vitale pentru viitorul României, precum nivelul salarizării personalului bugetar sau cota CAS, sunt tratate acum dintr-o perspectivă care mi se pare a fi politicianistă, care poate ajuta PDL în momentul alegerilor dar care nu ţine cont de faptul că eventuale erori comise acum ar putea avea efecte pentru mulţi ani şi vor trebui corectate de Guvernele viitoare.

Consider că astfel de iniţiative, ar trebui să ţină de resortul unui Cabinet rezultat în urma alegerilor, cu deplină legitimitate politică şi numai după ce ele vor fi prezentate în faţa electoratului, prin competiţia între programe de guvernare bine structurate, care vor fi supuse unei dezbateri publice riguroase, în campania electorală.

Realitatea politică este aceea că actualul Cabinet a fost învestit pentru un mandat extrem de scurt, de circa 8 luni, cu rolul de a asigura administrarea treburilor curente ale ţării şi de a organiza alegeri locale şi parlamentare libere şi corecte. După cum este ştiut, Guvernul pe care îl conduceţi a fost soluţia găsită de actuala majoritate parlamentară pentru ieşirea dintr-o situaţie de criză politică extremă. Gravitatea acesteia a putut fi măsurată prin amploarea manifestaţiilor cetăţeneşti de stradă pe care le cunoaşteţi şi care au condus la retragerea fostului Prim – Ministru. Ca o expresie a eşecului politic şi moral al Guvernului Boc, membrii fostului Cabinet proveniţi din PDL, deşi mulţi având funcţii proeminente în partid, nu au intrat în Guvernul pe care îl conduceţi.

Având în vedere această situaţie vă îndemn să determinaţi Cabinetul să reintre în rolul politic pentru care a fost învestit.

Evident, în cazul în care doriţi să vă prezentaţi în alegeri din postura de candidat la funcţia de Prim – Ministru din partea actualei majorităţi parlamentare, puteţi prezenta electoratului astfel de propuneri şi iniţiative ca parte a viitorului program de guvernare, iar rezultatul alegerilor va fi cel care va vorbi.

Pe de altă parte, până în momentul în care electoratul se va fi pronunţat cred că este bine ca actualul Cabinet să se concentreze asupra rolului pentru care a fost învestit şi să nu asume acţiuni în domenii cheie, care sunt de natură să angajeze România pe termen mediu şi lung.

Cu consideraţie,    Călin Popescu – Tăriceanu

Etichete:,

Un comentariu pe “Scrisoare deschisa adresata primului ministru de catre Calin Popescu-Tariceanu”

  1. Lucas 11 aprilie 2012 la 7:00 PM #

    D.le Tariceanu, comentariul dvs. este prea elegant la adresa MRU. Realitatea este ca MRU nu este dacat un echer si un mercenar politic, el nu are nimic de a face cu politica reala care sa duca in folosul Romaniei si al cetatenilor ei. El nu face decat sa promoveze distrugerea identitatii romanilor.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: