„Hristos a înviat! Bună ziua tuturor!
Vă salut şi pe dumneavoastră şi pe toţi timişorenii cu respect şi cu gând de toate cele bune. Sunt aici astăzi pentru a-l întâmpina împreună cu domnul preşedinte Robu şi cu conducerea partidului nostru din Timişoara, pe noul nostru coleg, pe deputatul Marius Dugulescu. Am fost foarte bucuros la aflarea deciziei domniei sale. Sunt onorat să fim colegi şi de aceea, deşi exista un alt program pentru ziua de astăzi, am dorit să împărtăşim acest moment cu toţii. Îl cunosc de multă vreme cum îl cunoaştem cu toţii pe domnul deputat, nu am foarte mult de adăugat la ceea ce domnul Robu spunea. Este un om despre care noi şi atunci când eram adversari politici, nu am crezut şi nu spus niciodată lucruri rele, este un om cu o imagine personală din punctul nostru de vedere şi cred al celor mai mulţi dintre timişorenii care l-au votat, un om căruia nu i se pot reproşa niciuna dintre marile tare atât de răspândite ale politicii româneşti de astăzi: corupţie, trafic de interese, demagogie şi înșelarea electoratului, a oamenilor. Este un câştig pentru Partidul Naţional Liberal, un câştig mult mai mare decât cel simplu banal, aritmetic, în economia majoritate – minoritate, într-o cameră sau alta, sau un vot pentru o moţiune de cenzură, care sunt episoade, este un câştig de a avea un om care aşa cum a afirmat în faţa dumneavoastră înţelege într-un anumit mod exercițiul și activitatea politică.
Sigur că nu vreau să ascund, ba chiar vreau să spun acest lucru cu plăcere, de domnul Dugulescu mă mai leagă pe mine personal un lucru. L-am cunoscut foarte bine şi am fost colegi în primele mele mandate parlamentare cu tatăl domniei sale, cu regretatul Petru Dugulescu, un om extraordinar, o personalitate spirituală în primul rând, nu mai puţin politică, un om cu care am avut cinstea să fiu coleg din 1992, un om de la care am învăţat foarte multe lucruri, eu şi nu numai eu, nu eram în acelaşi partid, domnia sa era ţărănist, dar eram pe aceeaşi parte a baricadei, cum se spune, în vremuri foarte grele şi este un om a cărui memorie eu o evoc cu respect şi cu bucuria spirituală de a-l fi întâlnit de fiecare dată. Am făcut-o şi cu alte prilejuri atunci când nu eram colegi de partid cu fiul domniei sale şi mă bucur că astăzi domnul Marius Dugulescu, și din acest motiv mă bucur, este alături de noi.
Al doilea lucru pe care aş dori să îl spun foarte concentrat este unul în legătură cu proteste care se înteţesc ale unor moralişti de ultimă oră şi a căror număr creşte. Şi Sorin Frunzăverde şi Marius Dugulescu şi eu cred, sunt convins despre mine, suntem oameni cărora le pasă de ceea ce înseamnă argumentul sau criteriul moral în politică, suntem oameni care ştim că una este misiunea moraliştilor sau intelectualilor autentici, cenzori ai exerciţiului politic, vorbesc de cei veritabili, şi alta este misiunea, alta este obligaţia şi altele sunt mijloacele omului politic. Ştim însă şi eu şi cred că cei mai mulţi colegi ai noştri că deşi noi politicienii avem alte obligaţii, alte mijloace, trebuie să ţinem cont de ceea ce spun aceştia şi chiar dacă nu îmi scapă faptul că moraliştii de azi erau în concediu sau erau neatenţi atunci când în România prin transferuri politice masive s-a constituit o majoritate şi s-au susţinut guverne erau în concediu, nu aveau probleme, nu făceau consideraţii, nu erau deranjaţi de nimic. Cu toate că nu îmi scapă că aceeaşi moralişti erau în concediu sau neatenţi atunci când o putere politică de la care s-a aşteptat enorm, înşela zi cu zi aşteptările oamenilor, minţea cu bună ştiinţă în fiecare zi oamenii care îşi puseseră încrederea în ea.
Nu erau probleme morale atunci când domnul Meleşcanu, de exemplu, a fost numit de către domnul Băsescu la SIE, cunoscutul moralist, jurnalist şi ce vreţi dumneavoastră Ion Cristoiu titra şi cânta „o lovitură năpraznică dată Partidului Naţional Liberal şi lui Crin Antonescu”. Ce este drept, a fost neplăcut, nu am murit din asta, nu am murit nici din altele. Astăzi criteriile se schimbă şi vreau să spun că din punctul meu de vedere şi sunt convins că şi al colegilor mei, noi nu ne concentrăm şi nu eliminăm toate întrebările pe care le nasc aceste mişcări politice din cauza purtătorilor lor, care nu sunt veritabili moralişti care nu sunt cenzori oneşti, care sunt cel puţin la fel de angajaţi ca şi noi în partizanat politic, dar nu o recunosc că nu sunt pur şi simplu mercenari. Adică mercenari pur şi simplu, tocmiţi pe bani, ca să fie clar. Nu mercenar simbolic, mercenar practic.
Tema rămâne şi acestei teme noi îi răspundem în felul următor: obligația oamenilor politici este să atingă anumite obiective despre care cred că sunt în concordanță cu binele public, cu interesul general, cu interesul național, cu interesul unor oameni pe care vor să-i reprezinte în politică. Făcând acest pas politic și Sorin Frunzăverde și Marius Dugulescu și alți colegi, de-ai lor mai înainte și de-ai noștri ai tuturor acum, au avut și am avut în vedere aceste lucruri. Nu vom fi niciodată împreună cu persoane corupte. Nu vom fi niciodată împreună cu persoane care au cauționat personal un regim și o putere care și-a bătut joc de oameni, dar vom fi întotdeauna bucuroși ca oameni de calitate politică, morală, intelectuală, cum sunt cei doi și nu numai cei doi, să ni se alăture pentru că avem de construit împreună. Niciodată nu suntem prea mulți pentru asta. Oamenii capabili să facă, mai ales în plan politic, aceste lucruri, nu sunt mulți și e bine ca eforturile lor să se reunească.
A vorbit și Sorin Frunzăverde, a vorbit și Marius Dugulescu astăzi despre ideea, sentimentul, dorința lor venind alături de noi de a întări dreapta și aceiași moraliști, care până acum acuzau Partidul Național Liberal că s-a topit în stânga, prin construirea USL, acum sunt îngrijorați de soarta stângii. Cum vorbește Frunzăverde așa, că se întărește dreapta? Dar de ce nu se supără PSD-ul? Dar care e treaba? Dar se rupe USL-ul?
Nu. USL-ul este o alianță pe care am descris-o cinstit, transparent, în repetate rânduri, împreună cu Victor Ponta, împreună cu alți fruntași de-ai noștri și de-ai lor, ca proiectul unui guvern, practic, de uniune națională, în care un partid de stânga și un partid de dreapta se asociază pentru un ciclu electoral și pentru a așeza temelia unei construcții sau unei reconstrucții solide, durabile și juste. Asta înseamnă nu estomparea stângii și a dreptei, am spus-o și la așa-numitul Congres USL, ci întărirea a ceea ce are valoros și necesar pentru o societate și stânga și dreapta. Stânga e treaba lor, dreapta e treaba noastră și e treaba noastră împreună și avem într-adevăr, poate aparent paradoxal, avem de întărit dreapta și o vom face în România, în acest moment, în cadrul Uniunii Social Liberale.
Ultima chestiune este că înțeleg că în mediile politice și de presă din Timișoara au fost niște neclarități sau au fost strecurate niște neclarități în legătură cu candidatura în numele Uniunii Social Liberale la Primăria Timișoara. Candidatura de la sfârșitul verii trecute, când practic s-a încheiat prima etapă a negocierilor la nivelul USL, candidatura pentru Timișoara în numele USL.
Partidul Naţional Liberal a adjudecat această candidatură, având foarte clar în minte cine este candidatul şi pentru că aveam acest candidat, şi anume domnul rector, domnul profesor, domnul preşedinte al organizaţiei Nicolae Robu. Nu a existat nicio secundă vreun dubiu nici la noi, nici la partenerii noştri în legătură cu acest lucru. Discuţiile care într-adevăr au existat în două rânduri, cu domnul Ciuhandru şi cu domnul Ciorbea au vizat posibilitatea unei alăturări a formaţiunii ţărăniste că sunt mai multe, dar această formaţiune, pentru că în domnul Ciorbea recunoşteam şi recunoaştem totuşi mai mult PNŢCD-ul cu sau fără acte, decât în domnul Pavelescu, în paranteză fie spus este şi un sindrom, unii se cred Napoleon, alţii se cred Hitler. Sunt fenomene grave.
Avem fenomene mai uşoare, Pavelescu se crede urmaşul lui Coposu, şi Mihai Răzvan Ungureanu se crede în continuare membru al PNL, acesta este sindromul cel mai uşor, asta este tratabil şi va fi tratat.
Am încercat deci o formulă în care să ni se alăture, întotdeauna însă noi discutând despre faptul că după patru, dacă nu le pierd numărul, mandate, este nevoie de un om nou în fruntea primăriei Timişoara discutând cu domnul Ciuhandru posibilitatea de a candidata de pilă la Consiliul Judeţean sau de a candida eventual la Parlament în cazul în care această grupare ni s-ar fi alăturat, ar fi intrat în USL. Domnul Ciuhandru a spus „ne asociem dacă eu sunt candidatul la Primărie”, noi am spus „nu, mulţumesc!”, rămânem în raporturi civilizate, candidatul nostru adică al PNL şi al USL, asumat şi de mine şi de Victor Ponta şi de partidele noastre fără niciun fel de dubiu, fără niciun fel de ezitare, este domnul profesor Nicolae Robu despre care am convingerea că va fi şi noul primar al prestigiosului dumneavoastră oraş.
Mulţumesc. ”
Întrebări mass-media:
Jurnalist: Ce este cu candidații pe București și când se ia hotărârea dacă mergeți împreună pe aceeași listă? A doua întrebare dacă la primul Birou Politic al PNL va fi invitat și domnul Mihai Răzvan Ungureanu?
Crin Antonescu: Ce este cu candidații de la București? Sunt maldăre de candidați. Avem două-trei variante și noi, și PSD-ul, PC-ul e și el prolific când e vorba de candidați, și nu rămâne decât să ne hotărâm pentru că totuși ar fi bine să fie unul singur în numele USL. Suntem în discuții în continuare. Și noi, ca și cei din PSD considerăm că e de dorit să avem candidați comuni și la sectoare, deși Protocolul nu ne obligă și ne lasă libertatea. Și dacă, deci, am avea candidaturi separate, asta n-ar însemna în nici un fel ruperea USL, nici măcar la București. Este o interpretare greșită și panicardă. Nu este cazul. Rămâneți calmi.
Eu chiar cred, dacă îmi cereți un pronostic, că vom avea candidați comuni, așa cum ne dorim. Ne vom putea împlini împreună această dorință într-un mod rațional, echitabil și eficient electoral.
Dacă îl vom invita pe domnul Ungureanu… Acum trebuie să vă spun ceva, eu am consultat câțiva colegi din conducerea PNL, care au spus că nu e cazul să facem acest număr de circ, pentru că știe toată lumea presupun nu numai că formal domnul Ungureanu nu e membru al PNL, dar că nu ar avea cum să fie și nu mai descriu cât de jenant este.
Totuși, elementul sau componenta ludică a personalității mele mă îndeamnă, nu la un abuz că asta nu mi-aș îngădui, dar mă îndeamnă să mă prevalez de o prevedere din Statutul Partidului Național Liberal care îi dă dreptul președintelui să invite cetățeni cu probleme, nu știu, cetățeni, oricare cetățean, la ședința Biroului, și sunt tentat să uzez de asta, în funcție sigur și de agenda noastră. Mi-aș dori cât mai repede, pentru că mă tem că dacă, de pildă, moțiunea de cenzură trece, întâlnirea noastră cu domnul Ungureanu nu o să mai fie așa de vandabilă pentru dumneavoastră, presa. Deci aș face-o până atunci. Pe de altă parte, agenda e bogată, și până și capitolul Diverse din ordinea de zi e foarte încărcat, cred totuși că 5-10 minute putem găsi și s-ar putea chiar la primul Birou să adresez această invitație. Nu știu cum am s-o fac. Nu știu dacă o să mă duc la domnul Turcescu și la un moment dat am să mă întorc spre cameră și o spun: ”Domnule Mihai Răzvan Ungureanu vă rog să veniți la Biroul Politic!” sau dacă voi alege altă cale. Tot ce se poate.
Jurnalist: Domnule președinte dumneavoastră cum vedeți eficiența politicienilor care au făcut traseism, care au trecut de la PDL la PNL, care au făcut parte din acea ”mafie portocalie” cum spuneau colegii dumneavoastră?
Crin Antonescu: În primul rând noi nu suntem colegi cu nimeni din ”mafia portocalie”, nici de altă culoare. Niciodată, nici eu, niciun alt coleg de-al meu din Partidul Național Liberal cred că n-a spus ”mafiotul de Frunzăverde”, sau ”mafiotul de Dugulescu”, sau ”mafiota de Mihaela Popa”. Am spus numele altor mafioți și pe ei nu o să îi vedeți niciodată alături de noi. Doriți exemple și pe plan local, vi le dau, deși le ghiciți.
Eficiența acestor oameni din punctul meu de vedere este ceva cert, pentru că este ceva dovedit. Nu e vorba de eficiența electorală, – sigur nu e nimeni ipocrit: cu venirea lui Frunzăverde și candidatura domniei sale la Caraș-Severin avem sigur câștigat electoral ceva pentru care puteam să ne batem cu șanse, probabil cu șansa a doua. Nu neagă nimeni, intră și asta în socoteală. Da, foarte probabil cu domnul Dugulescu o să avem un foarte bun candidat în sensul susținerii de către oameni în orice sistem electoral în Timișoara, dar nu asta este chestiunea, pentru că la un moment dat poți să câștigi un județ sau un colegiu pe banul politic chiar cu oameni lipsiți de valoare, e vorba de faptul că sunt oameni care au un crez, că sunt oameni care, în evaluarea noastră cel puțin, și-au urmărit și și-au dovedit, și și-au respectat acest crez în decursul activității lor politice, indiferent că au fost în PDL sau că sunt și vor fi în PNL, și asta înseamnă eficiență.
Un politician, că e vorba deja de nivelul acesta de vârf al administrației locale sau de Parlament, se construiește greu, se crește greu, și oameni cu experiența lor și, repet, care după niște ani de politică, după niște ani în care au fost în guvernare cu atâtea și atâtea reproșuri, fără să le putem adresa reproșuri personale directe, oamenii aceștia sunt valoroși, din punctul meu de vedere, pentru că pe mine m-ați întrebat. Asta e eficiența lor, niciodată nu sunt prea mulți și de asta sunt bucuros încă o dată că suntem împreună.
Jurnalist: V-ați gândit să luați în calcul un mesaj ferm pentru protestatarii din Timișoara care au stat în Piața Operei peste 100 de zile, care au avut printre revendicări atitudinea față de ”traseism„, astfel încât în acest mesaj să diferențiați primirea lui Frunzăverde față de primirea unui domn, fostul rector al UMF Timișoara, domnul profesor Drăgulescu, care chiar a fost la toate partidele? Cum veți face diferența în mesaj astfel încât protestatarii să aibă încredere în atitudinea PNL, să nu considere că e o formă de slăbiciune acceptarea unui traseist care nu se va compara niciodată cu Sorin Frunzăverde?
Crin Antonescu: Doamnă răspunsul meu e foarte simplu. Sigur că suntem într-o situație delicată, complicată, sigur că explicațiile noastre și pe care eu…, nu explicații, ci principiile pe care am încercat concentrat să le expun în fața dumneavoastră comportă nuanțe și comportă disponibilitatea de a analiza aceste nuanțe. Știu că bună parte din publicul larg, rezervat, ca să fiu delicat, rezervat oricum față de politică și de politicieni, de toți, – nu ar trebui să fim tratați și băgați într-o oală, asta e limpede. Dar asta e realitatea și una dintre dramele politicii sunt acelea că nu ai de-a face întotdeauna cu ceea ce crezi tu că ar trebui să fie, cu ceea ce ar fi drept să fie, ci ai de-a face cu ceea ce este, construiești cu realitate. Politica este arta posibilului.
Așadar, eu am bune speranțe pentru oameni care au criterii, care au conștiință, căci de aceea protestează, căci de aceea au o atitudine civică în felul acesta, deci oamenilor cărora le pasă, acei oameni au și capacitatea, discernământul și interesul de a distinge. Și acei oameni niciodată nu vor confunda oameni ca aceștia despre care vorbim cu ceea ce înseamnă traseiști. Eu cred că nici n-avem vreo discuție despre ”traseism”. Nu cred că trebuie să facem seminarii despre ”traseism”, oricine deosebește între un ”traseist” și Sorin Frunzăverde.
Jurnalist: Nu facem seminarii, dar acești oameni care au protestat 100 de zile ar merita un mesaj, un comunicat.
Crin Antonescu: Doamnă, ar merita cu totul și cu totul altceva, mai mult decât un simplu comunicat. Noi încercăm să comunicăm.
Jurnalist: Nu se poate discuta cu coabitare cu mafia PDL în PNL și USL prin venirea celor doi, aș vrea să vă întreb, în calitate de co-președinte al USL, domnul Frunzăverde apare în continuare a fi, citez,”capul mafiei din Caraș-Severin” pe un site asumat de USL?
Crin Antonescu: Nu am asumat niciodată, nu doar pentru domnul Frunzăverde, nu cunosc nicio hartă, nu am asumat… În general când e vorba de site-uri, de bloguri…
Jurnalist: E site-ul oficial al USL, e punctul de vedere al USL?
Crin Antonescu: Punctul de vedere al USL este reprezentat în general, nu de desene, ci de texte, de comunicate care sunt semnate de co-președinții Uniunii sau de cineva în numele lor. Pe un site apar tot felul de postări, chiar nu am făcut vreodată desene sau hărți. Nu aș fi ratat ocazia, pentru că nu mă puteți acuza lipsă de porniri polemice, n-aș fi ratat ocazia ca în decursul atâtor ani în care am fost pe alte poziții politice, să spun măcar în treacăt ceva la adresa domnului Sorin Frunzăverde. Nu am făcut-o pentru că n-am avut nici un element, eu, cel puțin, așa încât nu știu ce există pe site-ul respectiv, n-am asumat niciodată o asemenea chestiune.
Jurnalist: Domnul Dugulescu va aduce și alți primari PDL în PNL?
Crin Antonescu: Aș mai vrea să spun un singur lucru. Se folosește destul de des termenul de ”negociere”. Încă o dată o spun, cum am spus-o și la venirea domnului Sorin Frunzăverde, nu am avut ”negocieri”, nici cu domnul Sorin Frunzăverde, nici cu domnul Dugulescu, nici nu doamna , nu sunt negocieri. Adică nu au venit dânșii și-au spus: ”Domne’ venim la voi, dar ce ne dați, ce ne garantați?” și noi să le spunem: ”Veniți, dar mai aduceți doi sau trei primari”. Oamenii au luat o hotărâre, noi ne-am întâlnit, am discutat, am luat act de ea, am convenit că putem să mergem împreună, fără condiții, fără comerț, fără negocieri. Nu-i nimic rău în a negocia, face parte din actul politic, dar în înțelesul acesta, care se dă de atâtea ori termenului, nu au existat negocieri.
Sunt de acord cu punctele de vedere ale președintelui meu.Să nu uităm că primi care au început racolarea de membri din U.S.L. au fost cei de la P.D.L. sperând să dea o lovitură de moarte U.S.L.dar mai ales P.N.L.-ului.Toate acțiunile întreprinse de cei trei feți frumoși ai U.S.L. au scopul de a conduce către victoria noastră.Felicit pe domnul președinte CRIN ANTONESCU pentru finețea răspunsurilor sale și pentru mesajul său.Dumnezeu să fie cu noi și să ne ajute să câștigăm detașat atât la locale cât și la generale.
ApreciazăApreciază