Declaratii de presa Crin Antonescu, dupa adoptarea motiunii de cenzura a USL

Jurnalist: Când aţi aflat de vot, eraţi deja în drum spre altă localitate.

Crin Antonescu: Da, eu aveam speranţe cum v-am spus şi ieri, cum v-am spus şi dimineaţă, nu ştiam rezultatul votului am crezut la un moment dat chiar că va fi şi mai dramatic, adică în momentul în care am văzut că presiunile asupra doamnei Plăcintă, de exemplu, sau asupra proaspătului nostru coleg de la Timişoara, domnul Dugulescu care nu a ajuns la vot, au succes, sigur că am început să am chiar îndoieli. Am sperat, cum v-am spus, tot timpul şi mă bucur că a fost un rezultat clar, estimarea chiar făcută undeva de 238 – 239 de voturi dovedindu-se realistă.

Jurnalist: V-aţi bazat pe voturile minorităţii?

Crin Antonescu: Nu ne-am bazat pe voturile minorităţilor. Am sperat că reprezentanţii sau o parte dintre reprezentanţii minorităţilor naționale în Parlamentul României îşi vor exercita acest drept de vot în faţa unei moţiuni foarte importante, votând într-un fel sau altul. Asta am sperat şi sincer să fiu speram ca mai mulţi reprezentanţi ai minorităţilor să facă acest lucru.

Jurnalist: Emil Boc spunea că reprezentanţii minorităţilor care au votat moţiunea sunt trădători.

Crin Antonescu: Eu nu am de ce să comentez spusele domnului Boc. Domnul Boc a vorbit mult ca şi doamna Boagiu, ca şi alte doamne şi domni, au vorbit mult în aceste zile despre traseism. Poate aţi remarcat faptul că astăzi „inculpatul”, adică primul ministru, care era supus unei moţiuni de cenzură, era un fost membru al Partidului Naţional Liberal, avocaţii pledanţi pentru Partidul Democrat au fost Toader Paleologu, fost membru al Partidului Naţional Liberal, senatorul Radu F. Alexandru, fost membru al Partidului Naţional Liberal şi domnul Dumitru Oprea, fost membru al Partidului Naţional Liberal. Aşa încât ce să comentez? Nu ştiu până la urmă câte voturi de la minorităţi au fost în sprijinul moţiunii de cenzură

Jurnalist: Cel puțin 4 membri au votat.

Crin Antonescu: Au votat. Dacă domnul Boc califică drept trădare exercitarea de către un parlamentar român a dreptului său de a lua bilele şi de a le băga în urne cum vrea el, conform conştiinţei sale, atunci cred că domnul Boc este cu totul în afara oricărei norme democratice.

Jurnalist: Ne puteți spune care este mandatul cu care veți merge la Palatul Cotroceni? Aveți o listă?

Crin Antonescu: Cred că este simplu. Să facem o distincţie! La consultările de la Cotroceni acum, preşedintele trebuie să distingă, să degaje dacă există o majoritate sau cine are șansa mai mare de a obţine o majoritate şi să încredinţeze mandatul de a alcătui guvernul cuiva, unei persoane, sigur care aparţine unei formaţiuni politice sau unei alianţe politice. După aceea, persoana respectivă vine în Parlament cu un program, cu o echipă şi acela este momentul în care discutăm de membrii ai cabinetului. Deocamdată este clar mandatul nostru, Uniunea Social Liberală consideră că este obligaţia ei să îşi asume răspunderea de a încerca să facă un guvern, este fără îndoială cu 227 de membri grupul politic cel mai mare din Parlament şi acesta este mandatul cu care mergem la Cotroceni.

Jurnalist: Această majoritate este suficientă pentru formarea unui guvern stabil?

Crin Antonescu:  Nu, 227 nu sunt suficienţi. 235, rezultatul votului de azi, nu poate fi extrapolat automat la investirea viitorului guvern.  Azi am avut 235 de voturi pentru moţiunea de cenzură, deci împotriva guvernului Ungureanu, drept care a şi căzut. Noi avem 227 de membri ai grupurilor parlamentare. Sigur că de la 227 pornind este mai uşor să începi să construieşti o majoritate şi asta va fi probabil misiunea premierului desemnat, dacă el va fi aparține grupului nostru.

Jurnalist: Vă așteptați ca președintele Traian Băsescu să fie de acord cu propunerea dumneavoastră?  L-ar putea numi din nou pe Emil Boc sau pe Mihai Răzvan Ungureanu.

Crin Antonescu: Eu cred totuşi că domnul Traian Băsescu este conectat la realitate şi că nu va propune a doua oară pe Mihai Răzvan Ungureanu. Nu ne aflăm în situaţia politică din toamna anului 2009 şi nu ne aflăm la o lună şi jumătate de alegerile prezidenţiale. Dacă nu am fi fost atunci în această situaţie, s-ar fi pornit procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. Eu cred că nu va repeta acum acest gest, dar rămâne de văzut.

Jurnalist: Există deschiderea pentru discuții cu UDMR pentru formarea noului guvern?

Crin Antonescu:  În legătură cu competenţa guvernului, atât ca persoane, cât şi formaţiuni politice, eu aş dori să nu vorbesc, îmi spun părerea, discut cu cel pe care noi am dori să îl avem premier desemnat, dar cred că este corect ca domnia sa vorbească despre chestiunea asta.

Jurnalist: Acceptă USL și un alt guvern?

Crin Antonescu: Nu.

Jurnalist: Nu există riscul erodării USL dacă accedeți acum la guvernare?

Crin Antonescu: Cred că am vorbit despre acest risc, există riscuri întotdeauna în politică, dar există şi riscul, nu pentru USL, sau pentru un partid sau altul, dar  există si riscul ca România să aibă în continuare guverne improvizate sau guverne proaste, guverne iresponsabile şi cred că acesta este riscul cel mai mare pentru noi toți.

Jurnalist: Dar mesajul la alegeri ar fi fost din postura de partid de opoziţie, iar acum veţi fi practic la putere.

Crin Antonescu: Iar acum va fi din postura de partid care până la urmă a răsturnat actuala putere în cea mai mare parte, care a reuşit să câştige această bătălie şi care şi-a asumat responsabilitatea de a scoate România din situaţia în care se află.

Jurnalist: FMI a blocat pentru moment negocierile, euro a crescut brusc, deci instabilitate…

Crin Antonescu: Dacă aveţi aceste idei puteţi trece la consilierea adversarilor noştri politici, dar când începe campania electorală, nici nu a început încă şi nici nu suntem la guvernare încă o dată spun.

Jurnalist: Există un scenariu de suspendare a preşedintelui în situaţia în care nu va accepta?

Crin Antonescu: Avem tot timpul să discutăm despre asta, nu discutăm astăzi despre vreo suspendare, discutăm despre o situaţie normală instituţională, avem un guvern care a căzut sau nu mai avem un guvern, care a căzut, a căzut în cel mai democratic mod, în cel mai frumos mod, ca democraţi cred ca pot fi chiar foarte bucuroşi – am auzit chiar că domnul Ungureanu este foarte bucuros, şi ca atare nu are rost să discutăm de situaţii excepţionale. Suspendarea este o situație excepțională.

Jurnalist: Dar ce credeţi că ar fi cel mai potrivit pentru situaţia actuală, anticipate sau un guvern USL stabil sau cu o majoritate stabilă?

Crin Antonescu: Eu am spus de la începutul anului că alegerile anticipate erau soluţia. Dacă s-ar putea face anticipate şi eu cred că s-ar putea face numai cu un acord majoritar al tuturor factorilor politici, partide parlamentare, preşedinte, e bine să le facem. Dacă nu, repet, USL este capabil să facă un guvern care să ţină lucrurile sub control pe un mandat strict delimitat până în noiembrie. Nu văd de ce o formațiune politică, o alianţă, partide, adică noi, care spun în noiembrie: ”Daţi-mi ţara, pot să o conduc cel puţin 4 ani, nu pot să o conducă şi 6 luni înainte”.

Jurnalist: Care sunt măsurile prioritare ale USL?

Crin Antonescu: Domnul Ponta a vorbit câte ceva despre asta, chiar astăzi în plenul Parlamentului, simţind parcă ceva,că va cădea guvernul Ungureanu și eu sunt convins că ați fost cu toții atenți.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: