Isărescu: Trecerea la euro în 2015 nu mai intră în discuție

Trecerea la moneda euro in anul 2015 nu mai intra in discutie, dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de New York Times. Isarescu a afirmat intr-un interviu ca, prin mentinerea monedei nationale, Romnia a cstigat flexibilitatea de a ajusta dobnzile, de a controla lichiditatea si de a permite deprecierea leului pentru reducerea deficitului bugetar.

Fara control asupra politicii monetare, tari din zona euro precum Grecia s-au vazut obligate sa se bazeze, in criza, in principal pe masuri de politica fiscala, respectiv cresterea taxelor si scaderea cheltuielilor, a precizat guvernatorul in interviul acordat New York Times. Sigur ca au aparut nemultumirea si dezamagirea, deoarece aderarea la UE a fost vazuta ca un panaceu. Visele au fost prea inalte, a adaugat Isarescu, potrivit New York Times. Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat pentru ZF, recent, ca aderarea la euro in 2015 este dificila pentru Romnia, iar noul guvern format dupa alegerile parlamentare din decembrie urmeaza sa decida daca va fi mentinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene.

Publicatia americana noteaza ca mentinerea monedei nationale a ajutat competitivitatea exporturilor Romniei si a condus la un cost mai scazut al vietii, care atrage dintr-o data forta de munca bine calificata din statele euro aflate in dificultate. Avantajele oferite de mentinerea propriilor monede sunt scoase in evidenta de situatiile dificile din tari ca Grecia si Spania, unde autoritatile nu mai au la dispozitie masuri de politica monetara pentru a-si resuscita economiile muribunde si a reduce somajul ajuns la cote alarmante, de aproximativ 25%. in consecinta, multe state est-europene s-au razgndit cu privire la adoptarea euro, noteaza New York Times.

Ce spunea Basescu in septembrie

Sa facem o prioritate din indeplinire a conditiilor de intrare in zona euro. Nimeni nu a modificat obiectivul initial 2015. Vom vedea ca nu depinde numai de noi, dar pna una alta trebuie sa mentinem acest obiectiv, declarat Traian Basescu la inceputul lunii septembrie. La scurt timp, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a spus insa ca mentinerea tintei de a introduce euro in Romnia in 2015 nu este una realista. Este un termen foarte ambitios. Eu cred ca se va definitiva strategia Romniei privind adoptarea monedei unice europene dupa alegerile din aceasta toamna, a apreciat Georgescu.

Recent, Bulgaria a inghetat pe termen nelimitat planurile de adoptare a monedei euro, in contextul crizei datoriilor de stat, considernd ca aderarea la uniunea monetara nu ar mai aduce vreun beneficiu, ci numai costuri.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: