4 Ianuarie – Nimic despre USL!

Dintre evenimentele petrecute de-a lungul timpului în ziua de 4 Ianuarie,  eu am ales începerea grevei minerilor din 1999. Grevă care s-a transformat într-una devărat ”război” între cei 15-20.000 de mineri plecați înspre București și forțele speciale trimise de către guvernul CDR pentru a-i stopa și întoarce înspre Valea Jiului. O grevă și o bătălie (cea de la Costești) care a marcat definitiv crepusculul guvernării CDR. O guvernare a cărei bune intenții s-au lovit de câteva obstacole insurmontabile:

  • o alianță șubredă condusă de către niște lideri de partid orientați mai degrabă înspre atingerea unor ținte de grup decât înspre atingerea binelui general
  • premieri a căror slăbiciune managerială vira înspre incompetență
  • o situație economică gravă, pe fondul crizei de sistem, criza unei economii necompetitive aflată în plin proces de ”rentabilizare” și de transformare într-o ”economie de piață funcțională”
  • o mare diferență între orizontul de așteptări ale populației care a creditat coaliția de la guvernare și realizările concrete ale proiectelor pe baza cărora această coaliție a câștigat alegerile
  • dependența față de FMI în ce privește deciziile macro-economice ale guvernului

Las cititorilor deliciul de a compara situația din ianuarie 1999 cu cea din ianuarie 2012. Ceea ce ar trebui să nască un sentiment de maximă responsabilitate din partea liderilor USL este diferența dintre ceea ce populația așteaptă din partea USL, și ceea ce USL vrea, sau poate, să ofere acestei populații. Populația, după câte am simțit cu toții, nu a votat USL pentru frumoasele viziuni ale alianței (cei mai mulți votanți USL nici măcar nu au citit viziunea pe economie a USL, de pildă). Nu. Ceea ce au făcut românii la urne a fost să penalizeze cinismul pedeleilor, care s-au îmbogățit în timp ce majoritatea populației sărăcea; să condamne corupția ajunsă, din nou, la nivel de masă precum și legăturile dintre PDL/ARD și Traian Băsescu, probabil cel mai detestat om politic de după 1989. Deci USL ar puteasă păstreze atașamentul unei mari părți a acestor votanți relativ ușor: ducând în fața instanțelor și sub lumina reflectoarelor corupții precedentului regim, pornind din vârful PDL; limitând corupția, inclusiv cea proprie; destituindu-l pe Traian Băsescu.

Se prea poate ca din aceste trei mari obiective, USL să le rateze pe unele, sau chiar pe toate. Dar dacă va fi așa, USL riscă să repete scenariul CDR din anii 1999-2000. Și să constate că mult mai ușor se coboară în simpatia mulțimii, decât se urcă. USL-ului i-au trebui doi ani pentru a ajunge de la aproape 50% în sufragii la aproape 70%. Dar daca nu manageriază în mod corect relația între structura politică și adminstrativă (ultima construită după preluarea puterii) pe de o parte și susținătorii săi pe de altă parte, USL se poate întoarce extrem de rapid la punctul celor 50%, punct la care pot aștepta, nerăbdători, atât Traian Băsescu cât și un PDL renăscut, datorită greșelilor USL, din propria cenușă.

În ceea ce privește alte aniversări, să remarcăm faptul că într-un 4 ianuarie s-a născut marele chitarist John McLaughlin. Pentru prietenii mei, una dintre cântările marelui artist:

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: