Declarațiile președintelui PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței USL – 12 martie 2013

Crin-AntonescuÎntrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist:  Ce aţi decis în privinţa preşedintelui ANSVSA, membru PNL?

Crin Antonescu: Nu am discutat acest subiect.

Jurnalist: Dar în partid s-a discutat despre înlocuirea sa?

Crin Antonescu: Nu am avut o şedinţă de partid.

Jurnalist: Mai există vreo problemă pe politica de racolare a unor membri PDL?

Crin Antonescu: Nu există o politică de racolare şi, de altfel, atunci când şi pe unii dintre dumneavoastră şi pe unii dintre colegi i-am întrebat câţi pedelişti am luat noi după alegeri, nu putut să arate decât un degeţel. (…) Deci nu putem vorbi despre o politică de racolări, Partidul Naţional Liberal nu a dus niciodată o politică de racolări. Am discutat, cred, la momentul respectiv destul şi de altfel în seara asta nu am avut acest subiect.

Jurnalist: În calitate de peşedinte al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, ce părere aveţi de propunerile cu care vin colegii dumneavoastră parlamentari de la UDMR? Ei vin iarăşi cu ideea eliminării sintagmei de stat naţional, limbă regională pentru zonele cu minorităţi etnice, proporţionalitate etnică pe funcţii.

Crin Antonescu: Uitaţi, mâine începând cu orele 13:00 avem şedinţa comisiei. Acolo vor fi reunite, vor fi primite toate tezele care au fost înaintate din partea grupurilor parlamentare, ceea ce, încă o dată precizez, nu înseamnă că nu se mai primesc până în 15 mai propuneri individuale sau ale grupurilor parlamentare. Nu are niciun rost să discutăm acum. Orice grup parlamentar are dreptul de a înainta orice teză. În momentul în care vor avea loc discuţiile şi în forumul constituţional şi în comisie, toate aceste lucruri vor fi luate în discuţie.

În legătură cu anumite chestiuni cum ar fi statul naţional unitar, cunoaşteţi poziţia noastră, a Uniunii Social Liberale. Ea nu s-a schimbat, nu se va schimba, dar asta nu înseamnă că cu respect şi cu toată consideraţia necesară toate, absolut toate propunerile care se fac.

Jurnalist: În ce priveşte legea restituirii proprietăţilor, se menţine ideea parlamentarilor PNL pentru înfiinţarea unui fond Proprietatea II ?

Crin Antonescu: Noi am discutat atât de mult  – şi n-am discutat numai astăzi – pentru că este o lege importantă, pentru că am încercat, şi eu vreau să-i mulţumesc premierului pentru deschiderea şi pentru răbdarea cu care a discutat toate detaliile şi toate propunerile cu care şi liberali şi alţi colegi le-au ridicat. Am convenit că nu putem merge din diverse motive pe care la prezentarea legii chiar premierul şi ceilalţi membri ai Guvernului care şi-au asumat, inclusiv membri liberali, această variantă despre care discutăm – le vor arăta.

Am discutat foarte multe situaţii. Această problemă este o problemă mare şi una veche. Am discutat istoricul acestei probleme, am trecut prin legislaţia care în decursul timpului a fost elaborată, ne-am imaginat tot felul de situaţii. Pot să vă asigur, atât în ce priveşte PSD, cât şi PNL, cât şi Partidul Conservator, UNPR, toată lumea care compune majoritatea guvernamentală a încercat şi am încercat să facem o formulă pe care Guvernul s-o asume, în care să se ţină cont de interesele legitime ale proprietarilor, de interesele şi posibilităţile bugetului naţional, deci de toţi contribuabilii care alcătuiesc acest buget şi, de asemenea, de tot ceea ce este rezonabil, principial şi posibil practic să se facă.

Jurnalist: Domnule preşedinte, vreau să vă întreb cum vi s-a părut discursul lui Traian Băsescu din faţa plenului reunit?

Crin Antonescu: Nu l-am urmărit. Am textul, sigur, trebuie să mă informez. Am textul. Discuţia era importantă, despre proprietate. Am aruncat, aşa, o privire oblică. Aceleaşi lucruri pe care le ştiam şi pe care nu am dorit, simbolic, să le mai ascult o dată în această incintă. Nimic nou.

Jurnalist: În cazul doamnei Pivniceru, puteţi confirma dacă PNL o va susţine pentru un post de judecător la Curtea Constituţională.

Crin Antonescu: Sigur, doamna Pivinceru este un om pe care l-am susţinut şi încă îl susţinem până când se va încheia acest mandat al domniei sale în funcţia de ministru al Justiţiei. Fără niciun fel de îndoială, un magistrat cu asemenea experienţă este o formulă pe care noi o putem susţine  pentru Curtea Constituţională, dar o să vă anunţăm la momentul potrivit.

Jurnalist: Atunci este posibilă, după ce doamna Pivniceru îşi preia mandatul, să avem o numire politică în fruntea acestui portofoliu?

Crin Antonescu: Ce înseamnă numire politică?

Jurnalist: Adică să fie numit ministru un om politic.

Crin Antonescu: E prematur să discutăm despre acest lucru, dar vă pot asigura că va fi o numire pe care, chiar dacă va veni din partea Partidului Naţional Liberal, o vom face în înţelegere, evident, cu primul ministru, şi va fi o numire care să răspundă aşteptărilor de imparţialitate şi de profesionalism. Adică nu va fi o numire pentru un partid, acolo. Nu am acum detalii şi e prematur, repet, să discutăm.

Jurnalist: Domnule Antonescu, apropo de cristalizarea forţelor pe zona de dreapta, aveţi idee dacă Alianţa DA juridic mai este în vigoare? A fost denunţată de Partidul Naţional Liberal?

Crin Antonescu: Nu ştiu, dar vă garantez că n-am de gând s-o folosesc, dacă mai este în vigoare, încă o dată o spun.

Vă mulţumesc.

Etichete:, ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: