C. Buşoi: UE facilitează soluţionarea alternativă a litigiilor între consumatori şi comercianţi

Cristian-BusoiEurodeputatul PNL Cristian Buşoi salută adoptarea de către Parlamentul European a unei noi directive care va facilita rezolvarea pe cale amiabilă, fără a recurge la proceduri judiciare, a litigiilor între consumatori şi comercianți în UE. Mecanismele pentru soluționarea alternativă, precum medierea, concilierea sau arbitrajul, există deja în numeroase state membre, însă sunt dezvoltate inegal şi nu acoperă toate sectoarele economice. Directiva obligă statele membre sa pună la dispoziția consumatorilor proceduri de soluționare alternativa a litigiilor, indiferent de sectorul economic de care ţine litigiul.

„Adoptarea unei directive privind soluționarea alternativa a litigiilor în materie de consum va contribui la creșterea încrederii consumatorilor în piața internă, în special în ce privește tranzacțiile transfrontaliere”a declarat Cristian Buşoi, raportorul Comisiei pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European pentru această directivă. Acesta a subliniat în dezbaterea din plenul Parlamentului European importanţa criteriilor de calitate aplicabile organismelor de soluționare alternativă în materie de independenţă şi imparțialitate, transparenţă şi eficienţă pentru asigurarea încrederii consumatorilor în aceste proceduri.

Potrivit directivei, orice plângere a unui consumator împotriva unui comerciant legată de vânzarea de bunuri sau servicii, în magazin sau online, la nivel național sau în alt stat membru al UE, va putea fi transmisă unui organism de soluționare alternativă. Procedurile vor dura maxim 90 de zile şi vor fi gratuite sau la un preț modic pentru a garanta un acces cât mai larg al consumatorilor la astfel de proceduri. De asemenea, comercianții vor avea obligația de a informa consumatorii despre organismul de soluționare alternativ căruia consumatorul i se poate adresa în caz de litigiu precizând dacă se angajează sau nu să participe la o astfel de procedură.

Cristian Buşoi consideră că, până în prezent, consumatorii nu își apărau drepturile pentru simplul fapt că procedurile judiciare sunt prea scumpe şi anevoioase. Această directivă vine în sprijinul acestora, oferindu-le mijloacele practice necesare pentru a-şi apăra drepturile. În opinia europarlamentarului liberal, „această directivă va garanta consumatorilor europeni accesul la proceduri mai ieftine şi mai rapide decât procedurile judiciare normale, la un standard de calitate ridicat, garantând totodată accesul acestora la justiție dacă în urma mecanismului alternativ nu se va ajunge la un consens”.

Directiva a fost adoptată cu o largă majoritate de 617 voturi pentru, 51 împotriva şi 5 abțineri şi va intra în vigoare la 20 de zile după publicarea în Monitorul Oficial al UE, urmând sa fie transpusă în termen de 2 ani.

Intervenția europarlamentarului Cristian Buşoi în plenul PE poate fi vizionată aici:

Etichete:,

2 comentarii pe “C. Buşoi: UE facilitează soluţionarea alternativă a litigiilor între consumatori şi comercianţi”

 1. alex 13 martie 2013 la 2:32 PM #

  A cui pila o fi si busoi asta? Carisma zero ….

  Apreciază

  • Gondolin 14 martie 2013 la 3:11 PM #

   O pilă a PNL? A fost președintele CSL pentru un mandat… și în spatele lipsei de charismă stă o solidă instrucție universitară.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: