Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței USL – 25.03.2013

Crin-Antonescu”Bună ziua, bine ați venit, ne bucurăm să vă revedem. Cu voia dumneavoastră, vă vom comunica deciziile care s-au luat pe agenda de astăzi a Uniunii Social Liberale. După aceea vom sta la dispoziția întrebărilor în temele majore care țin de activitatea Parlamentului, pentru că, evident, în ceea ce privește activitatea guvernamentală veți fi informați de către primul ministru.

La Parlament, pe subiectul modificării Constituției, două chestiuni. Unu: așa cum deja cunoașteți, Comisia pentru elaborarea proiectului de modificare a Constituției a încheiat inventarierea tezelor de revizuire care au fost înaintate oficial de către grupurile parlamentare. Le-a încredințat Forumului Constituțional încă de săptămâna trecută și pe o perioadă de aproape două luni, până în jurul date de 15 mai, Forumul Constituțional va organiza dezbaterea publică în jurul acestor teme și, desigur, oricăror altora.

Precizez încă o dată că această Comisie parlamentară nu și-a putut asuma propuneri de revizuire care exced limitele revizuirii, așa cum sunt ele prevăzute în actuala Constituție. Nu și-a putut asuma Comisia aceste teme, ceea ce nu înseamnă că ele, în dezbaterea publică organizată de către Forumul Constituțional nu vor putea fi aduse în discuție și nu vor putea exista pronunțări asupra lor.

Noi urmărim cu foarte mare atenție această dezbatere publică. Membri ai Comisiei, dar și, fără îndoială, oricare alții dintre colegii noștri parlamentari vor participa la aceste dezbateri publice. Este foarte important pentru noi să vedem care sunt temele mai importante pentru societate și care sunt soluțiile pe care în diferite subiecte, pe diferite teze și teme ale revizuirii se aduc, sunt propuse.

A doua chestiune care a fost ridicată în câmpul acestei discuții de către domnul Traian Băsescu privește un proiect de revizuire a Constituției care a fost depus la Parlament, la Camera Deputaților și fără îndoială că din punct de vedere procedural, așa cum am discutat și cu președintele Camerei, acest proiect va urma cursul firesc al oricărui proces legislativ. Nu este, așadar, exclus sau obstrucționat cumva pe această traiectorie a procedurii, dar evident că nu putem accepta nici ideea domnului Traian Băsescu de a nu putea discuta altfel despre revizuire decât în baza acelui proiect. Cred că și aici lucrurile sunt foarte clare, sunt foarte limpezi.

De asemenea, în ceea ce privește alte teme legislative majore, le urmărim. Inclusiv legea despre care s-a făcut oarecare tevatură tot în cursul săptămânii trecute, privitoare la cadrele militare, trimisă spre reexaminare, evident, va fi reexaminată conform procedurilor parlamentare și constituționale și aș spune, deci, că în sensul acesta lucrurile merg cât se poate de normal.

În fine, ca să previn o întrebare pe care o tot primim cu insistență în ultimele 24 de ore, niciunul din partidele componente ale Uniunii Social Liberale nu a introdus, nu a propus, nu a cerut introducerea pe agenda de azi a USL a temei unei eventuale declanșări a procedurii de suspendare a președintelui. Declarațiile care s-au făcut în acest sens sunt declarații politice ale unor colegi de-ai noștri. Nici un partid nu și-a asumat o astfel de propunere și, ca atare, subiectul pentru noi nu există.

Mulțumesc, îl rog pe primul ministru să vă prezinte prioritățile agendei guvernamentale și pe ceilalți colegi, dacă doresc, și apoi stăm la dispoziția dumneavoastră pentru întrebări.

(…)

O singură propoziție, în contextul în care l-ați descris. Am discutat și cu președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, și cu secretarul general al Consiliului Europei. România este o țară care are, în istoria sa democratică, bună experiență constituțională. Constituția României, în 1866, a fost sau era socotită, alături de Constituția Belgiei, care de fapt era și principalul ei model, cea mai democratică, cea mai liberală, cea mai avansată Constituție în epocă.

Constituția din 1923, de asemenea, a fost o Constituție cât se poate de prestigioasă în plan european. Constituția din 1991 este o Constituție care, în articulațiile sale fundamentale, a așezat statul de drept, pluralismul democratic, parlamentarismul în România. Dacă, deci, vom colabora cu Comisia de la Veneția și cu alte instituții nu este pentru că am face pentru prima dată în România o Constituție democratică, nici vorbă, dar pentru că, atâta vreme cât și noi dorim, între altele, un efort de adaptare și de clarificare a Constituției la exigențele actuale, standardele actuale ale exigențelor democratice din spațiul european și în general, atunci evident că o asemenea colaborare nu are cum fi decât benefică și vom încerca să o folosim la maximum.”

 

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

 

Jurnalist: Suspendarea nu este o prioritate a dumneavoastră, dar care sunt rațiunile pentru care nu este o prioritate?

Crin Antonescu: Dacă vreți să dăm așa, o formă mai puțin juridică, chiar mai puțin politică, suspendarea este un lucru grav. Suspendarea nu este un obicei care se celebrează în fiecare an sau din șase în șase luni, nu este o tradiție populară, suspendarea este un fapt excepțional, nu este vreo lovitură de stat, cum au aberat și mai aberează unii, este prevăzută în Constituție, dar este un fapt excepțional și un fapt grav. Nu poți să faci un demers foarte serios în raport cu o situație ridicolă. Sigur, eu m-am pronunțat, cel puțin în spirit, președintele a încălcat și ne-a amintit că de nouă ani încalcă în spirit Constituția, în sensul partizanatului său față de un partid, pe care nu doar l-a susținut, l-a și condus, ne-a și declarat, în care s-a amestecat, etc, dar modul în care a făcut-o, momentul în care a făcut-o, sunt de domeniul comicului, sunt de domeniul ilarității.

Sigur că, de fapt, e trist, dar repet: un demers grav, un demers excepțional nu se poate lega de un episod îngrozitor de comic, dacă-mi puteți permite formula asta.

Jurnalist: Și trist, și comic?

Crin Antonescu: Și trist, și comic. Este trist să ai un președinte în posturi comice.

Jurnalist: Revenind la scrisoarea lui Băsescu, spune de un parteneriat cu termene ultimative…

Crin Antonescu: Cum o să poți să mai iei în serios ceva după cele întâmplate în seara zilei de 23 sau cât a fost… E greu…

Jurnalist: Portofoliul de la Justiție rămâne al PNL?

Crin Antonescu: Da. Și acum ar fi frumos să răspund eu ‘mai vedem’.

Jurnalist: Sunteți pentru o persoană din interiorul partidului?

Crin Antonescu: Nu-mi doresc să mi-l asum, eu personal, ministerul Justiției. Eu am mai răspuns la întrebarea aceasta de câteva ori, mi se pare așa, o chestiune de simpozion. Aici vorbim despre decizii politice care s-au luat sau pe care ne-am hotărât să le luăm, le-am anunțat, le-am comentat. Despre succesiunea la Ministerul Justiției vă propun să discutăm în momentul în care postul se vacantează. Așa este elegant, așa este civilizat, eu am dat un răspuns la întrebarea asta, el a fost, de altfel, comentat pe larg chiar la postul la care, cu onor, lucrați dumneavoastră.

Jurnalist: Când îi răspundeți în scris domnului președinte?

Crin Antonescu: Eu nu-mi permit să dau lecții, Doamne ferește. Eu vă spun doar la ce consider relevant să răspund. Atâta vreme cât eu am fost anunțat în această dimineață,  în vreme ce mă aflam în reuniunea USL, că a venit, pe numele meu, o scrisoare de la Cotroceni, deci cât n-am citit-o nici pe site, nici pe hârtie mi se pare impropriu să răspund când am să trimit eu un răspuns. Prima întrebare corectă este, cinstit, ‘dacă’ o să răspund. Din ce aud, din relatările dumneavoastră, pare că seamănă, și scrisoarea asta, cu mesajele de adio, către alții, și atunci… Dar n-am citit-o, o s-o citesc, o să văd dacă este cazul sau nu să răspund și atunci o să spun și ce răspund și când.

Etichete:, ,

3 comentarii pe “Declarațiile de presă susținute de președintele PNL, Crin Antonescu, la finalul ședinței USL – 25.03.2013”

 1. Calin 25 martie 2013 la 5:13 PM #

  Stimate domnule deputat Radu Zlati, indraznesc sa formulez o intrebare ,al carei raspuns va lamuri multe alte persoane care ,ca si mine, nu contenesc sa-si exprime nedumerirea privind atitudinea si abordarile domnului Crin Antonescu din perioada de dupa „2012 anul victoriei”.
  Electoratul consecvent liberal in ultimii douazeci si trei de ani,care ,(pe langa numeroasele alte dezamagiri de care are parte in ultima parte,preponderent rezultate din blestemata,umilitoare,frustranta si nefireasca coabitare…),cred ca merita sa stie,care este motivul pentru care acum,cu ocazia ajustarii constitutiei bolsevice, nici macar nu se mai pomeneste despre consultarea poporului in legatura cu forma de guvernamant si uitata „DREPTATE PANA LA CAPAT” prin revenirea fireasca si de drept la Regatul Romaniei ?!?
  Pana in iarna,inclusiv domnul presedinte Antonescu isi reitera optiunile promonarhice vechi de douazeci de ani…acum tace,desi este ultima sansa de a aboli orice legatura cu comunismul si exponentii neocomunisti emanati in urma deturnarii idealurilor Revolutiei,acum este momentul sa inceteze perpetuarea „democratiei originale” (care prin alternanta factiunilor fsn ,asigura inca imunitatea si neurmarirea penala pentru toti tradatorii si vanzatorii de neam si tara ) poporul pare suficient de copt pentru instaurarea unei democratii autentice, garantate de Monarhia Constitutionala.
  Domnule deputat,noi ,romanii ,avem Constitutia din 1923 (nesiluita de bolsevici),avem Rege,Unsul lui Dumnezeu si inca mai avem frontiere…atunci de ce mai perpetuam blestemul de-a tolera exponenti „liber cugetatori” fara rusine,fara bun simt ,fara dragoste si respect fata de tara si populatia ei ?!?
  Va multumesc pentru atentie,
  Cu stima ,
  Calin Balaian

  Apreciază

 2. Ivi 25 martie 2013 la 5:29 PM #

  Ce bine ar fi daca toti parlamentarii USL nu ar mai raspunde sub nici un fel asa ziselor „provocari” (de un ridicol desavarsit…) ale locatarului de la Cotroceni …

  Apreciază

 3. redguy1973 25 martie 2013 la 10:08 PM #

  Ar fi bine pe undeva,dar altii i-ar acuza de lasitate,coabitare si altele.

  Apreciază

<span>%d</span> blogeri au apreciat: