Ce visează primarii USL când visează?

primarieCe visează primarii USL când visează? Nu oi electrice, precum androizii lui Philip K. Dick. Și nici pe Elena Udrea, precum visele umede ale unor primari PDL, în epoca de glorie a divei blonde, pe când gospodărea banii Ministerului Dezvoltării. Atunci, ce visează primarii USL când visează? Să facem un mic exercițiu de imaginație…

Mulți dintre ei visează bugete satisfăcătoare pentru localitățile pe care le conduc. Și deoarece mulți dintre primarii USL conduc comunități locale sărace, atunci înseamnă că visul lor este plin de alocări de fonduri din partea consiliilor județene. Un corn al lui Ceres, financiar. Păcat că se trezesc din vis…

Unii dintre ei visează că proiectele pe bani europeni pe care le promovează sunt analizate obiectiv, pe acolo pe unde zeii zilei împart norocul și nenorocul. Visează că, devreme ce tot nu absorbim, ca stat, toți banii pe care UE este dispusă să ni-i dea, măcar nu vor întâlni obstacole artificiale, chițibușării meschine, gen ”ața de la dosar nu este înnodată cum trebuie”. Că zeii împărțitori de noroc european se vor uita la dosarele depuse, la conținutul lor, și nu vor căuta să afle dacă dosarele, dincolo de copertele firești, au și ”spate”. Visează cum procedurile se vor simplifica, funcționarii din spatele birourilor se vor umaniza, că nu se vor întâlni pe coridoarele agențiilor și ministerelor cu aceleași figuri triste ale guvernărilor Băsescu-Boc – triste, pentru că trebuie a-și împărți loialitatea între noii stăpâni și nașul pe care îl mai poartă în suflet.

Sigur mulți dintre ei visează că parlamentarii pe care i-au ajutat să ajungă la București se vor apleca cu mai multă îngăduință la nevoile din teritoriu. Și că și ei, și acei parlamentari, nu vor mai fi ținuți umilitor pe la ușile ministerelor, pentru a rezolva niște probleme care, la urma urmei, sunt ale comunităților, nu ale lor personale. Într-o lume în care cuvântul ministru vine de la slujbaș iar nu de la vechil.

Unii visează că se va schimba legislația care reglementează propria lor activitate. Că vor putea să facă angajări de personal, dacă tot au venituri care le-ar permite salarizarea acestui personal. Că vor putea achiziționa strictul necesar de birotică, fără a tremura la gândul Curții de Conturi. Că vor putea cheltui banii pe care îi au, atunci când îi au, cu mai multă înlesnire.

Și toți visează că guvernarea USL își va ține promisiunile. Acelea frumoase, dătătoare de speranțe, din campania electorală. Ei nu sunt picați din lună, știu că unele promisiuni înseamnă eforturi bugetare pe care guvernul nu și le poate încă permite. Dar mai știu că unele promisiuni putea fi îndeplinite și fără costuri financiare. Doar cu puțină competență, rigurozitate și voință politică.

Dar primarii USL, toți, se trezesc din visele lor frumoase într-o lume  în care promisiunile politice nu sunt îndeplinite mai niciodată. Într-o minunată lume nouă în care este cool să faci, dimpotrivă, tocmai opusul a ceea ce ai promis acum un an de zile. Pentru că ești om politic și, nu-i așa, politica este arta compromisurilor…

Etichete:, , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Ce visează primarii USL când visează?”

 1. pozedecat 23 iulie 2013 la 11:38 AM #

  Nu stiu ce viseaza insa am senzatia ca dl Rares Manescu (primar USL la S6) doarme cu certitudine …

  Apreciază

 2. pozedecat 23 iulie 2013 la 3:37 PM #

  Parca am mai zis dar daca nu am zis atunci o repet (asa-mi placea mie dl. Bok cum zice el mereu „repet!” fara sa fi spus nimic inainte):
  Nu stiu daca dl primar USL de Sector 6 – Rares Manescu adicatelea – viseaza ceva dar sunt aproape sigur ca macar doarme in post.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: