M. Dușan (Capital): Da, vreau salarii «nesimțite» la stat!

DusanNu am fost niciodată de acord cu teoria conform căreia angajații de la stat trebuie să aibă salarii mici, pentru că, vezi Doamne, nu ne permite bugetul să-i remunerăm mai substanțial.

Eu cred că România produce suficient capital pentru a avea un aparat de stat eficient (a se citi mai suplu), cu angajați plătiți decent, care să producă valoare adăugată pură, nu doar să plimbe hârtii de colo-colo. (Bineînțeles, toate astea se pot întâmpla dacă reducem substanțial risipirea banului public. Altfel, nicio șansă). Eu cred că adevărata reformă a statului înseamnă cu totul altceva decât s-a făcut până în prezent. În sectorul bugetar TREBUIE să lucreze oameni foarte competenți, bine plătiți, chiar foarte bine plătiți, acolo unde poziția o impune, dar care să aibă stipulate în contractele de angajare criterii de performanță stricte, foarte clar stabilite, cu deadline-uri și responsabilități asumate transparent. În cazul în care ministrul, secretarul de stat, directorul de companie sau de autoritate publică nu respectă obiectivele, trebuie să „zboare“ din funcție în „secunda doi“. Numai așa poți face performanță adevărată! În plus, ar trebui să avem un pachet special de legi cu privire la sancționarea faptelor de corupție comise de funcționarii cu î­nalte responsabilități. Altfel spus, te plătesc cu 10.000, 20.000 sau chiar 30.000 de euro pe lună, îți stabilesc obiectivele pe care trebuie să le atingi într-un interval de timp bine definit, dar dacă te-am prins că iei șpagă sau că-ți bați joc de banul public, nu scapi fără 15-20 de ani de pușcărie. Și atunci aș vrea să-l văd pe ministrul sau pe directorul de companie care să atribuie contracte păguboase din banul public sau care să falimenteze cu bună știință companii de stat doar pentru a răsplăti anumite cercuri obscure de interese. Consider că a sosit momentul să lăsăm deoparte nepotismele, corupția și incompetența care au metastazat tot aparatul de stat. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de o regândire amplă a filosofiei de recrutare și de retribuire a personalului din sectorul bugetar. Nu mai vreau să văd miniștri plătiți cu 1.500 de euro pe lună și care în patru ani de mandat au lâncezit și nu au fost în stare să ducă la capăt un proiect mai de Doamne-ajută. De asemenea, nu mai vreau să văd în fruntea unor companii publice directori plătiți cu zeci de mii de euro, care au dus intenționat respectivele societăți în prăpastie și care nu au pățit absolut nimic.

Vreau să văd un sistem bugetar total regândit, curățat de balast (a se citi instituții care n-au nicio rațiune de a mai exista), în care să lucreze numai profesioniști cu salarii care să-i împiedice să se gândească la fapte de corupție, cu mecanisme bine puse la punct de control și bonusare. După părerea mea, doar un tâmpit sau un coruptibil acceptă o poziție cu responsabilități uriașe pentru 1.000-1.500 de euro pe lună. Un individ care își asumă o astfel de sarcină fie e un incompetent, pe care l-a răsplătit partidul pentru că a fost un bun lipitor de afișe, fie intră în sistem cu o misiune bine definită de sifonare a banului public. Dacă vom merge în continuare pe aceste principii, putem să uităm de strategii coerente de creștere economică, de infrastructură demnă de secolul XXI și de o Românie prosperă. Eu pledez pentru instituții publice funcționale, asemenea unor mari corporații. Numai așa vom putea ieși din mocirla în care ne tot afundăm.

sursa: Capital

Etichete:, , , , , ,

Un comentariu pe “M. Dușan (Capital): Da, vreau salarii «nesimțite» la stat!”

  1. Ionescu Liliana 2 august 2013 la 7:18 PM #

    În raport cu salariul unui medic sau al unui profesor, salariile parlamentarilor şi ale înalţilor funcţionari chiar sunt nesimţite, cu atât mai mult cu cât gândul lor nu este decât la beneficii personale, nicidecum la ţară şi la redresarea ei economică, socială şi politică…
    De ce să nu începem cu salarii de excelenţă în sănătate? De ce să nu orientăm banul public pentru dotarea şcolilor şi spitalelor? De ce să nu avem o lege a sponsorizării aplicabilă astfel încât şcolile şi spitalele să intre în atenţia societăţii civile?

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: