Declarațiile președintelui Senatului, președinte al PNL, Crin Antonescu, susținute cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Elveția – 18 septembrie 2013

crin antonescuÎntrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Care sunt concluziile după această vizită pe care ați făcut-o la Berna și cum pot fi relansate relațiile dintre România și Elveția la nivel parlamentar?

Crin Antonescu: Există două componente: relația bilaterală între România și Elveția și există relația Uniunii Europene și României ca membru al Uniunii Europene cu Elveția – este un capitol separat și special.

Sigur, în calitate de președinte al Senatului, aici am avut întâlniri pe palierul politic , adică la cele două camere, Consiliul Statelor, așa cum se numește echivalentul Senatului, și Camera Inferioară propriu-zis, ceea ce la noi ar fi Camera Deputaților. Am avut întâlnire cu cei doi președinți, domnul Lombardi, președintele Senatului, omologul meu – care a făcut și invitația pentru această vizită –  și, de asemenea, am fost primiți, salutați în cele două camere în calitate de delegație, dar și, de asemenea, întâlnirea cu președintele Confederației, președintele Elveției, cum i-am spune simplu.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, am vorbit despre relațiile parlamentare și pasul important care s-a făcut prin constituirea chiar ieri, prin votul din Parlamentul României, a grupului de prietenie la nivel parlamentar între România și Elveția, al cărui președinte este senatorul George Severin și din care va face parte însuși președintele Senatului elvețian, așa cum ne-a anunțat astăzi. De asemenea, cadrul general pentru dezvoltarea relațiilor economice. Avem investitori importanți elvețieni deja în România – ei pot fi mult mai mulți și mult mai importanți – despre relațiile culturale, despre relațiile științifice. Este un câmp destul de larg pentru dezvoltarea acestor relații și cred că cel mai important lucru este ca România să fie și mai bine cunoscută sub aspectul oportunităților sale, sub aspectul potențialului său pentru că, așa cum sublinia și președintele Confederației, încă nu știu suficient de multe lucruri despre România și sunt dornici să afle.

Pe celălalt palier, și anume a relației Uniunii Europene cu Elveția, este o situație specială. Elveția se confruntă, ca să spunem așa, cu problematica relației sale cu Uniunea Europeană. Există o presiune, să-i spunem, a Uniunii Europene asupra Elveției, o presiune care este privită cu o oarecare rezervă de către elvețieni. Trebuie să ținem cont aici de istoria, de tradiția, de cultura elvețiană, care a fost întotdeauna una un pic retrasă. Elveția nu a făcut parte din mari uniunii, din mari coaliții, Elveția nu e membru al Uniunii Europene, Elveția nu e membru NATO, cu toate acestea există o relație din ce în ce mai strânsă între Elveția și Uniune. Să nu uităm, de exemplu, ca să ne înțeleagă românii foarte bine, că de unde până în 1999, până la acordurile de asociere și până să devenim noi membri ai Uniunii Europene,  în Elveția se intra mai  greu, se obținea viza mult mai greu,  decât în celelalte state occidentale, astăzi, grație acordului de asociere, noi putem circula liber în Elveția, deși Elveția nu e membru al Uniunii Europene. Aici ei își explică punctul de vedere și spun că deocamdată și probabil pentru o perioadă destul de lungă, cetățenii care se pronunță direct aici asupra tuturor marilor deciziile nu doresc ca Elveția să devină parte a Uniunii Europene, dar doresc cu toții să aibă o relație cât mai strânsă, cât mai bogată cu Uniunea.

Noi, ca membri ai Uniunii Europene, suntem interesați în această relație și atunci a ne cunoaște punctele de vedere și a ne susține cum, de pildă, ei ne-au promis că ne vor susține indirect, pentru că nu au drept de vot, pentru aderarea la spațiul Schengen, acestea sunt lucruri pentru care o relație din ce în ce mai strânsă și o relație amicală, așa cum există în acest moment, le pot aduce în plan politic.

Jurnalist:  Ați discutat și despre acest aspect al susținerii Elveției pentru aderarea României la Schengen?

Crin Antonescu:  Sigur că da, am reiterat argumentele, le-am spus ce a făcut România concret pentru a se considera capabilă și ca având dreptul să intre în Schengen, le-am spus cât am cheltuit, le-am spus cât am investit și o bună parte din aceste lucruri pentru cei care cunoșteau România sunt cunoscute și cel puțin în discuțiile pe care le-am avut astăzi nouă ni s-a promis susținerea indirectă pentru acest obiectiv.

Jurnalist:  Ați resimțit aici ecouri ale relațiilor politice mai tensionate apărute la noi în ultimele zile?

Crin Antonescu:  Nu, la Berna e atâta calm, ești ferit de tensiuni, Berna, și în general Elveția, e o lume mult mai liniștită, e o lume mult mai așezată.  Sigur că și aici oamenii au probleme. Sigur că și aici oamenii se gândesc, cu anumite îngrijorări, la viitor, însă statutul politicii în societatea elvețiană, situația politicii este cu totul diferită. Elveția este un caz aparte. Aici, aceste demnități foarte importante, de președinte al Confederației, de președinte al Senatului cum am spune, se exercită doar un an, se exercită prun rotație, nimeni nu e salvatorul națiunii elvețiene, nimeni nu se eternizează într-un post și crede că odată cu plecarea lui de acolo s-a terminat cu Elveția. Aici e cu totul altă civilizație și în orice caz este calmă.

Jurnalist: S-au rezolvat oarecum situațiile și așa-zisul conflict care a fost reflectat în ultimele zile în presă între dumneavoastră și domnul Ponta. Ieri, după o discuție pe care a avut-o cu dumneavoastră, premierul spunea că v-ați împăcat și că PSD-ul susține candidatura dumneavoastră la președinție.

Crin Antonescu: Et voila! – cum ar spune aici francofonii din Elveția. Da, sigur că da. Au fost niște lucruri care până la urmă au trebuit să fie reglate, din păcate, public. Eu cred și am spus și în momentele mai încordate că avem niște angajamente atât de serioase, nu atât între noi, cât în fața cetățenilor, încât nu ne putem juca cu ele. Dacă sunt neclarități, după cum vedeți, le putem clarifica și mergem mai departe. E foarte interesant că această majoritate, pe care, iată, și aici și oriunde mergem în lume, noi o invocăm ca un atu pentru România și ea este privită ca un atu pentru România, că atunci când discuți cu Guvernul, cu Parlamentul unei țări unde există o majoritate de 70 la sută, ai garanția solidității, stabilității și predictibilității și ca această majoritate să fie păstrată trebuie să lucreze în folosul cetățenilor.

Etichete:, , , , , ,

3 comentarii pe “Declarațiile președintelui Senatului, președinte al PNL, Crin Antonescu, susținute cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Elveția – 18 septembrie 2013”

 1. alexc 19 septembrie 2013 la 12:33 AM #

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15597501-cum-arata-calculele-culise-interiorul-psd-pnl.htm

  Deci asa vor pesedistii sa bage cutitul in spate liberalilor 🙂

  Apreciază

 2. alexc 19 septembrie 2013 la 12:48 AM #

  apropo, emisiunea lui moise guran cu ponta la tvr mi-a deschis ochii. SUB NICIO FORMA liberalii nu trebuie sa voteze legea RMGC. psd vrea ca avizul de mediu sa-l dea parlamentarii votand legea (?!?!- wtf?).

  Apreciază

  • Radu Zlati 19 septembrie 2013 la 3:09 PM #

   avizul de mediu este o anexă a proiectului de lege. Votat proiectul, este votată și anexa, astfel încât mâinile pesediste sunt curate în cazul în care se va produce un nefericit incident, iar RMGC nu va mai fi pe acolo să plătească oalele sparte, ci doar statul român.
   Da, este una dintre cauzele pentru care proiectul nu ar trebui votat.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: