Koabitare… până când? (partea a IV-a: Coabitare, kaput?)

Traian Basescu 2Gubernatorul  de la Cotroceni zice că are în vedere denunțarea pactului de coabitare. Și că s-a săturat să îl mai gireze pe Ponta. Poate unul dintre consilierii președintelui demis de popor o să îi reamintească faptul că în fapt cel girat nu a fost Ponta (Ponta era deja girat, în ochii rămași fără albeață a democraticelor cancelarii occidentale, de un scor electoral care împrăștia orice dubiu asupra legitimității USL și a liderilor săi) ci tocmai Băsescu. Un Băsescu delegitimat prima oară de votul din 29 iulie 2012; și a doua oară în decembrie, când partidul său satelit a fost învins fără drept de apel de către USL.

Este cu totul adevărat că pactul de coabitare devenise caduc de multă vreme, și devenise caduc tocmai din cauză de încălcare a sa de către semnatarul Băsescu Traian. Ofocializarea faptului în sine era doar o chestiune de timp.

Dacă Băsescu va denunța pactul mâine, se va lua act de o realitate. Și viața va merge înainte. Oricum, cu sau fără pact, viața politică din România ar fi mers pe drumul ei, eventual între palatele Cotroceni și Victoria replicile ar fi fost mai contondente în absența pactului. Dar experiența coabitării (prima coabitare constituțională reală din perioada postrevoluționară) dintre guvernul Tăriceanu și o președinție ostilă a demonstrat că o guvernare poate funcționa și fără ca ea să încheie pacte cu locatarul de la Cotroceni.

Astfel încât denunțarea unui pact în mare măsură inutil încă de la semnare (sau cu valoare de utilizare numai în zona Cotrocenilor) nu are nici a mă bucura nici a mă întrista. Dar poate că (aș vrea eu!) ruperea actului de coabitare va oferi șansa unei reale independențe a Justiției, nu doar a unei parțiale debăsificări. Dar această independență nu va fi dobândită decât atunci când magistrații (aceia care își merită cu adevărat roba) nu vor mai păstra nici un naș în suflet. Indiferent de numele nașului.

PS Poate că în acel mers înainte al societății românești post-coabitare vom redescoperi, noi USL-ul, ceea ce ne-a făcut să câștigăm alegerile parlamentare. Acea Dreptate până la capăt la care  cu toții am visat, și despre care spuneam într-un articol anterior: ”nu se poate face Dreptate până la capăt cu un acord de coabitare semnat alături de principala țintă a mâniei și disprețului electoratului USL…”

de citit de asemena:

Etichete:, , , , , , ,

5 comentarii pe “Koabitare… până când? (partea a IV-a: Coabitare, kaput?)”

  1. Ionut 3 octombrie 2013 la 4:00 PM #

    Ceea ce se intampla mi se pare o furtuna intr-un pahar cu apa daca e sa ne gandim la problemele REALE ale tarii. In numele independentei justitiei (care-l il condamna pe Becali pentru oferirea unui premiu, dar judeca in libertate indivizi periculosi), cred ca s-a mers prea departe in Romania in ceea ce priveste drepturile procurorilor (inclusiv salariale) comparativ cu alte tari (S.U.A., Germania).
    De data asta insa, nu ma voi mai implica emotional. Ca alegator, m-am simt efectiv tradat de Ponta, deci, n-au decat sa se manance intre ei. Poate asa vom ajunge si noi sa traim linistiti intr-o buna zi.

    Apreciază

    • Radu Zlati 3 octombrie 2013 la 4:06 PM #

      problema mea nu constă în salariile procurorilor, ci în statutul lor de magistrați, cumva pe picior de egalitate cu judecătorii. Și în alte câteva chestii punctuale (care țin de recrutare, promovare, relații de dependență, controlul și răspunderea procurorilor, etc etc). Punctuale dar multe!

      Apreciază

  2. berenger 4 octombrie 2013 la 7:01 AM #

    imi place cum problema principala (`ii belim pe cei care se iau de noi`), una care depaseste cu mult disputele partinice, fiindca vorbeste despre democratie, este ignorata total de un `reprezentant al poporului`.
    ar trebui sa va ingrijoreze insa faptul ca, atunci cand a fost vorba de penelisti, premierul nu a miscat un pai, cand e vorba de pesedisti insa, el rastoarna lumea.

    Apreciază

    • Radu Zlati 4 octombrie 2013 la 10:04 PM #

      1. nimeni nu i-a cerut lui Ponta sau lui Nițu să apere cei din PNL aflați în diferite forme de urmărire penală la DNA sau DIICOT. Cu ANI este altceva, acolo problema aleșilor locali trebuie rezolvată cumva, după cum spuneam anterior
      2.Nu cred că Ponta răstoarnă lumea… în ce privește dosarul Dragnea, acesta era deja finalizat.

      Apreciază

    • Radu Zlati 4 octombrie 2013 la 10:07 PM #

      1. nimeni din PNL nu a cerut, în nici un fel, lui Ponta sau Nițu, să miște vreun pai, deget, etc – nici pentru membrii PNL, nici pentru alții aflați în anchetă la DNA sau DIICOT.
      2. ar fi grești să spunem ca Ponta răstoarnă lumea de dragul pesediștilor aflați în anchetă. Chiar dacă ar vrea, nu ar putea.

      Apreciază

%d blogeri au apreciat: