Deputat Radu Zlati: Declarație politică pe tema Comisiei Speciale pentru Roșia Montană

catsDomnule Președinte, stimați colegi

După cum cu toții cunoaștem, în data de 17 septembrie a anului curent am aprobat printr-un vot larg majoritar înființarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea ”Proiectului de Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România”.

Consider că această Comisie specială și-a terminat activitatea de consultare a diferitelor părți implicate de către această lege, inclusiv a unor elemente reprezentative a societății civile – atât pro cât și contra exploatării prin cianurare a minereurilor auro-argentifere. Ar trebui deci să întreprindem pașii următori, în plan legislativ.

Pentru Senat deja a trecut termenul de la care ar fi trebuit să pornească dezbaterile, plecând de la concluziile Comisiei speciale. Și totuși Comisia nu a redactat încă acele concluzii care să permită începerea dezbaterilor parlamentare în Senat și la Camera Deputaților.

Articolul 8 paragraful 2 al hotărârii de înființare a Comisiei speciale specifica faptul că este de resortul conducerii Camerei Deputaților să fixeze termenele pentru depunerea amendamentelor și pentru prezentarea raportului Comisiei. De aceea, în nume personal, solicit Biroului Permanent să prezinte plenului aceste termene, astfel încât deputații să poată discuta în comisii și în plen această problemă care a stârnit atât de multe pasiuni în politica și societatea românească.

Vremea consultărilor publice a trecut, a venit vremea poziționărilor parlamentare și a votului.

București, 22 octombrie 2013

Radu Zlati, parlamentar PNL

Etichete:, , , , , , ,

5 comentarii pe “Deputat Radu Zlati: Declarație politică pe tema Comisiei Speciale pentru Roșia Montană”

 1. World of Solitaire 22 octombrie 2013 la 8:43 PM #

  Cu o stima capatata pe parcurs, am perceptia ca blogulde bune intentii, in general,incepe sa semene cu o gazeta de perete, sub vremi.
  Nici echipa Presedintelui, nici stima’ii colegi, nu catadicsesc, sa fie interesati de problematica viabila a Tarii.
  Observ, ca intervenţiile Preşedintelui Antonescu, sunt folosite de Grecu si Dumitrescu, relativ subiectiv, în antipatia faţă de Ponta.
  Parca si-ar fi dat mâna cu Dealul, să ruineze cât mai rapid USL-ul.
  Şi mă întreb: Quid prodest?
  Cât despre Roşia Montana, nu înţeleg un lucru.
  Chiar nu se cunoaşte realitatea?
  De ce nu se găseşte în tot PNL-ul, un bărbat politic viguros, să taie nodul gordian, spunând adevărul?
  Subliminalul mulţimilor, cred că va fi infinit mai recunoscător, celui care-i va fi deschis ochii, spunându-i adevărul.
  Se vede că politica, inclusiv verigile ei, îşi au momentele specifice de slăbiciune, peste care lipseşte curajul, să se treacă.
  Cu încredere, Onu

  Apreciază

  • Radu Zlati 22 octombrie 2013 la 9:19 PM #

   1. Blogul acesta s-a vrut încă de la bun început, a fi o gazetă de perete. Sunt, cu alte cuvinte, un propagandist de partid.
   2. Nu am uitat însă nici pe vremea când eram doar un postac de partid, și nici acum, nu am ignorat nici o clipă că am propria mea minte și propriul meu suflet. Iar cele câteva zeci de mii de voturi care stau în spatele mandatului meu îmi conferă dacă nu vreo demnitate specială, măcar conștiința faptului că pe lângă loialitatea față de partid, trebuie să (re)prezint interese mai generale.
   3. Nu voi face însă, cel puțin nu în mod conștient, rău partidului meu din cauză că acesta greșește în vreuna din pozițiile sale oficiale, în vreuna din politicile publice promovate, etc. Deci dacă voi avea reproșuri de făcut partidului sau unor lideri ai acestuia, acestea vor fi (doar) în cadrul statutar; adică nu vor fi publice.
   4. PNL nu duce lipsă de bărbați politici viguroși (eu sunt doar o mlădiță, altfel ușor de rupt – poate). Dar PNL, în cazul Roșia Montană, trebuie să rezolve o ecuație foarte complicată. Până acum a reușit să o facă, chiar dacă nu a câștigat nimic sau prea ăuțin în plan media sau electoral. Dar cred că PNL a făcut ceea ce trebuia să facă – nu atât pentru el, cât pentru ceea cu toții numim țară și stat.

   Apreciază

   • World of Solitaire 22 octombrie 2013 la 9:32 PM #

    Esenţa comentariului meu este simplă: se cunoaşte adevărul?Dacă da, şi tăcem, nu este bine, oricine ne-am dori să fim .
    Vigoarea politică incumbă deschidere faţă de Ţară, care este una, şi nu un mandat electoral.
    Respectuos, repet nedumerirea mea: la nivel, aşa zis PNL, există argumente irefutabile vizavi de Roşia Montană?
    Pentru care partidul este împotrivă?
    Onu

    Apreciază

    • Radu Zlati 22 octombrie 2013 la 10:02 PM #

     există argumente irefutabile față de proiectul guvernamental, așa cum a fost trimis către Parlament. Acest proiect NU poate să fie votat, nu de către oameni care doresc respectarea legii în România.
     Pe de altă parte amendarea acestui proiect ar însemna amestecul legislativului într-un contract între părți, ceea ce, constituțional vorbind, este din nou imposibil.

     Apreciază

    • World of Solitaire 22 octombrie 2013 la 10:49 PM #

     Raman la convingerea ca tot politica ne poate salva. Dar nu politica lasa, a ascunsului dupa deget.
     Socant este insa faptul, ca ne complacem in a ne erija in oameni corecti.
     Nu dorim sa fim eroiii adevarului /Salus populi.
     Nu cred ca aratarea motivelor pentru care ar trebui amendat proiectul, ar fi un gest neconstitutional.
     Si mai ales, dezavuat de electorat.
     Cu mult respect!
     O seara inspirata politic! Onu

     Apreciază

%d blogeri au apreciat: