Provocările anului 2014 (I: Continuitatea USL)

Pe plan politic prima provocare, cea esențială pentru România următorului deceniu, va fi felul în care va fi gestionată relația PNL – PSD. Cu alte cuvinte, dacă USL va funcționa în anul 2014 măcar la parametrii din 2013.

Dacă USL va funcționa, dacă el nu se destrăma, este posibil să oferim României o Constituție revizuită și o lege care să reformeze politico-administrativ structurile puterii locale, remodelând România  în sensul programului de guvernare USL. Chiar dacă în 2016 (poate mai devreme sau poate mai târziu de acest prag politic) USL își va înceta existența, cele două mari proiecte vor realiza o bună parte din așteptările legitime ale populației și vor constitui un bun punct de reper pentru felul în care, la un moment dat, o alianță stânga-dreapta a reușit să promoveze un proiect național.

Dacă USL va funcționa atunci guvernarea, având în spate această largă majoritate parlamentară pe care alegătorii români au oferit-o alianței USL, va funcționa și ea – fără a se teme de piedici majore. Desigur, asta nu înseamnă că Guvernul va putea să ignore în continuare voința Parlamentului, așa cum a făcut-o în 2013. Dar, cel puțin, dacă actele guvernării nu se vor dovedi eficace și benefice pentru România, nu va fi din cauză că acest guvern este constrâns la inacțiune sau acte ratate, din cauză că i-ar lipsi susținerea parlamentară; ci doar din cauză că membrii Guvernului nu se ridică, la nivel individual sau ca echipă, la cerințele momentului pe care îl trăim.

Dacă USL va funcționa și atâta timp cât el va funcționa, evenimentele electorale ale anului 2014 se vor desfășura într-o oarecare liniște și cu rezultate de dinainte cunoscute: partidele membre ale USL își vor asigura un scor confortabil la alegerile europarlamentare iar candidatul USL la președinție, Crin Antonescu, va putea câștiga chiar din primul tur alegerile prezidențiale.

USL1Trebuie să recunoaștem că USL în 2013 a funcționat mai prost decât în 2012. Uneori, în locul unei armonii, am avut de-a face cu conflicte acute, pe care doar teama reciprocă de efectele nocive ale ruperii USL le-au calmat. Încă de la începutul anului (când a fost devoalat public conținutul Pactului de coabitare Băsescu-Ponta) și mai apoi pe tot parcursul acestuia, punctual, PSD și PNL (sau Ponta și Antonescu) s-au găsit pe poziții diferite.

Să remarcăm însă că aceste poziții diferite/contrare nu au fost înregistrate pe teme care țineau de programul de guvernare. Întotdeauna când a fost vorba de inițiative (guvernamentale sau parlamentare) care țineau de Programul de Guvernare USL, necesara coeziune a fost asigurată. Pactul de coabitare, numirea procurorilor generali, Proiectul guvernamental pentru Roșia Montană, legea de amnistiere (ca să dau câteva exemple care au poziționat partidele principale ale USL și/sau pe liderii acestora pe linii de forță contrare) nu făceau nici unul dintre temele programului USL, ba chiar erau, unele, în opoziție față de acest program și față de promisiunile electorale USL. De fiecare dată, PNL Și Antonescu s-au arătat fideli programului genuin al USL în timp ce PSD și Ponta, din considerente diferite (dar în primul rând din cauza unui pragmatism asumat de premier) s-au plasat cumva excentric față de ceea ce PNL credea că sunt așteptările electoratului USL.

Nu este exclus ca 2014 să mai cunoască astfel de momente de criză. Sfârșitul lui martie (când Guvernul ar trebui să introducă acciza suplimentară pe combustibili, rectificarea bugetară din iulie (când liberalii se așteaptă să fie redus CAS cu câteva procente), perioada discutării și votării amendamentelor la Constituție precum și cea a discutării Legii Regionalizării ar putea să fie astfel de momente.

Personal îmi doresc un USL ieșit întărit ultimele confruntări ale anului 2013 – se poate învăța și din erori!. Un USL care să își regleze pe parcurs problemele de funcționare, astfel încât sfârșitul lui 2014 să aducă, odată cu victoria candidatului USL la alegerile prezidențiale, încheierea acestei paranteze istorice nefericite pe care o numim regimul Băsescu.

Despre momentele electorale văzute ca provocări politice majore ale anului 2014, în articolul următor.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Provocările anului 2014 (I: Continuitatea USL)”

 1. redguy1973 5 ianuarie 2014 la 12:53 PM #

  Daca s-ar trece peste orgolii,ambitii personale ar fi bine pt USL.

  Apreciază

  • Radu Zlati 5 ianuarie 2014 la 6:48 PM #

   mă tem că nu este vorba doar despre ambiții personale, ci și despre ambiții de partide… și asta complică enorm jocul de relațiii între partide.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: