Provocările anului 2014 (II: Alegerile anului 2014)

ÎnVOTARE - IASI articolul anterior am analizat marea provocare politică a anului 2014, și anume modul în care vor fi rezolvate problemele din interiorul USL. Trecând de la acest aspect destul de general al relațiilor PNL-PSD, azi mă voi referi la două aspecte cruciale ale relațiilor dintre marile partide românești la ora actuală, și anume cele două runde de alegeri din anul curent: cele europarlamentare și cele prezidențiale.

De ce alegerile europarlamentare și cele prezidențiale sunt momente de inflexiune ale anului 2014, constituind provocări majore pentru USL luat ca entitate, dar și pentru partidele componente ale USL, ca partide considerate separat?

Alegerile europarlamentare vor redesena, într-un fel, harta politicii interne românești, dar nu numai. Bănuiesc că USL nu se va rupe înainte de campania europarlamentarelor, și că PSD va candida pe liste comune cu UNPR și cu PC (din considerente evidente, partidele minore ale USL nu pot avea speranța de a atinge singure bariera celor 5% necesare).

Există ipoteza ca, în cazul în care PSD realizează un succes major (obținând peste 40%) iar PNL un recul (adică sub 20%), din partea PSD să fie solicitată rediscutarea protocolului USL și rebalansarea greutății politice în cadrul alianței și al guvernului. Sau mai mult, și mai departe… inclusiv eventuala rupere a USL. Dacă ipoteza de mai sus nu va fi confirmată și se va ajunge la o pondere de aproximativ 35-38% pentru PSD+UNPR+PC și 22-25% pentru PNL (rezultate la urne, nu prin realocări ulterioare), atunci USL va funcționa, mai mult sau mai puțin, în aceleași limite precum în 2013 (cu sporadice crize de cauzate de o parte sau de cealaltă).

Dacă grupul parlamentar euro-socialist va deveni majoritar în Parlamentul European, și își va impune reprezentantul la șefia Comisiei Europene, atunci pe plan intern, poziția PSD se va întări, și în perspectivă factorul european va apăsa puternic pe talgerul de stânga al politicii românești (tot așa cum în ultimii ani, factorul european a jucat puternic și câteodată abuziv în favoarea guvernatorului de la Cotroceni). Cu posibile urmări și în istoria internă a USL în 2014 și anii următori.

Desigur pentru cei mai mulți dintre români, alegerile prezidențiale par cel mai important eveniment politic al anului.

Dacă USL va rezista până la începutul verii 2013 este de crezut că USL va intra în campania prezidențială având în calitate de candidat pe președintele PNL. Acest fapt va evita apelul, toxic, la forțele (regrupate fie în jurul lui Băsescu fie în jurul PDL, în funcție de rezultatele alegerilor europarlamentare) dreptei non-PNL. Evident că existența în cursa electorală a unui reprezentant PSD va redeștepta și toate temerile (și adversitățile) care au făcut ca în 2004 un candidat (la ora respectivă) mult mai redutabil decât oricare candidat al PSD în 2014 (și mă refer la Adrian Năstase) să piardă alegerile deși pornise mare favorit. PSD este pe drept cuvânt mândru de electoratul său ”captiv” de cca 3,5 milioane de alegători care se prezintă la urne. Dar strategii PSD nu ar trebui să uite că într-o confruntare prezidențială 3,5 milioane de voturi nu sunt destule – în consecință păstrarea alianței USL (fie și cu un candidat PNL) asigură victoria PSD la aceste alegeri. O victorie parțială (care trebuie partajată cu PNL ce va lua caimacul) dar care asigură o continuitate a guvernării USL și a alianței cu liberalii până înspre orizontul lui 2016.

Dacă USL se va destrăma pe parcursul lui 2014 ipotezele de lucru se complică foarte mult (în funcție de momentul ruperii, de cine o va produce, de cauzele asumate public pentru provocarea dispariției acestei alianțe). Dar, repet, istoria alegerilor prezidențiale precum și mai multe variabile ale politicii actuale românești, ar indica faptul că principalul favorit rămâne Crin Antonescu. Pare o aserțiune îndrăzneață într-o perioadă în care propaganda anti-USL încearcă să ridice mingi la fileu prezidențiabilului Victor Ponta urmărind, transparent, ruperea USL (căci este greu de crezut că USL va supraviețui după ce PSD își va nominaliza un candidat propriu la președinție). Dar despre toate acestea, sunt sigur că vor mai fi ocazii de a face vorbire. Deocamdată, pentru următorul articol, îmi propun să analizez relația Guvern – Parlament.

alte articole pe aceeași temă:

PROVOCĂRILE ANULUI 2014 (I)

Etichete:, , , , , , , , ,

7 comentarii pe “Provocările anului 2014 (II: Alegerile anului 2014)”

 1. chioru 5 ianuarie 2014 la 10:34 PM #

  Crin candidat PNL+PSD va da forta electoratului anti-PSD, deci va creste orice reprezentant anti-USL. Antipesedistii nu il vor vota pe Antonescu.

  Apreciază

  • Radu Zlati 5 ianuarie 2014 la 11:26 PM #

   Antipesedistii nu votează USL. În ciuda aceasta USL a câștigat în mare stil în 2012. Iar unii dintre antipesedisti sunt si antibasiști. Alegerea lui Crin înseamnă ruptura cu băsismului, așa încât…

   Apreciază

 2. Paul-Sorin Tița 6 ianuarie 2014 la 12:20 AM #

  Ba antipesediştii votează USL. Sunt exemplul viu. :))) Bine, nici nu m-a durut mâna, neavând PSD-işti în colegiu. 🙂

  Apreciază

 3. redguy1973 6 ianuarie 2014 la 10:12 AM #

  La alegerile prezidentiale electoratul anti-Basescu va vota candidatul USL ,iar cel basist pe unul din candidatii”dreptei” MRU,Predoiu,etc

  Apreciază

  • Radu Zlati 6 ianuarie 2014 la 12:23 PM #

   Da, și dacă va fi așa candidatul USL (nu poate fi altul decât Crin) ar putea câștiga din primul tur. Se complică dacă USL se sparge, iar eu mă refeream la opțiunile din turul 2. Întrucât ”dreapta” se va prezenta dezbinată, reiese că, în eventualitatea unor candidaturi Crin vs PSD vs mai mulți candidați ai dreptei, în primul tur podiumul va fi ocupat de (1) candidat PSD (2) Crin (3) candidatul PDL (am în vedere forța brută a partidelor care își aduc electoratul captiv la vot).
   În turul doi ecuația se complică, turul 2 atrăgând mai multă lume la vot și fiind mai personalizat. În acest tur 2 Crin are mult mai multe șanse să primească voturi din partea celor care în turul 1 au votat altfel, sau nu au votat deloc.Un rol important, din nou, îl vor juca voturile UDMR. S-ar putea să meargă înspre PSD, ceea ce va stimula, probabil, voturile naționaliștilor români, precum s-a mai întâmplat (adevărat, atunci PRM era un partid cu pondere…)

   Apreciază

 4. redguy1973 7 ianuarie 2014 la 9:51 AM #

  Daca vor ajunge in turul 2 candidatii PSD,PNL(ipotetic vorbind ),ar trebui sa faca anumite compromisuri pt atragerea votantilor candidatilor PDL,MP,FC(votanti care in majoritatea lor vor sta acasa) ,compromisuri care ar duce la stirbirea imaginii antibasiste acandidatilo respectivi,pentru ca in 2014 se incheie mandatul lui Traian Basescu.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat asta: