Discursul deputatului PNL Eugen Nicolăescu susținut în cadrul dezbaterii din Camera Deputaților

foto-Ministrul_Sănătăţii-Eugen_NicolăescuDomnule Prim-Ministru,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Partidul Naţional Liberal a iniţiat această dezbatere parlamentară pe teme economice, la care este invitat Primul-ministru, din două motive.

În primul rând pentru a discuta despre măsurile pe care liberalii le susţin pentru stimularea economiei – este vorba de reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi de neimpozitarea profitului reinvestit.

În al doilea rând pentru că oamenii au dreptul să audă de la dumneavoastră, domnule prim-ministru, răspunsuri clare şi fără echivoc. Ne-aţi prezentat în urmă cu câteva săptămâni un simulacru de program, un fel de declaraţie din care n-am înţeles cu adevărat priorităţile dumneavoastră. Dacă atunci când PNL a făcut parte din cabinet angajamentele guvernului erau clare şi aveau termene precise, astăzi nu le mai spuneţi oamenilor nimic sigur.

Nu mai ştim ce anume exact vă propuneţi să faceţi şi când, ci doar că românii vor trăi mai bine şi vor putea spera la locuri de muncă “atunci când cadrul fiscal-bugetar va permite”.

Domnule prim-ministru,

Locurile de muncă şi investiţiile – acestea sunt preocupările majore din societatea românească. Oamenii le aşteaptă de la dumneavoastră. Noi liberalii v-am propus, încă de când eram parteneri de alianţă, soluţii care răspund tocmai acestor aşteptări: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi neimpozitarea profitului reinvestit.

Într-o ţară în care taxarea muncii este printre cele mai mari din Europa, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, pe care PNL o susţine, poate însemna mai multe locuri de muncă noi, mai puţini bani plătiţi la negru şi salarii mai mari. Un CAS mai mic este nu doar o măsură pentru mediul de afaceri, ci şi pentru angajaţi. Este o şansă de a mişca economia, pe care nu aveţi voie nici s-o ignoraţi, nici s-o amânaţi.

Într-o ţară în care investiţiile s-au oprit din lipsă de bani, iar finanţarea prin sistemul bancar este dificilă, neimpozitarea profitului reinvestit este o soluţie pentru mediul de afaceri, care are nevoie de resurse financiare alternative pentru a se dezvolta.

Vorbiţi despre strategia de reindustrializare a României, despre atragerea de capital autohton în sectoare economice cu potenţial de creştere (energie, transporturi, IT, etc).

Dacă le doriţi cu adevărat, adoptaţi imediat această măsură.

Despre cele două propuneri ale PNL ţin să vă mai reamintesc câteva lucruri. Ele au reprezentat promisiuni şi angajamente publice. Le-am agreat împreună încă din 2011, când USL a prezentat Proiectul Economic pentru România, le-am reafirmat în campania electorală din 2012 şi le-am inclus în Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016.

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator şi neimpozitarea profitului reinvestit au fost discutate şi convenite inclusiv încă din 2013 cu organismele financiare internaţionale (FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană) şi reconfirmate cu prilejul misiunii de evaluare în ianuarie 2014. Am parcurs împreună aceste etape şi am reuşit să stabilim, în cadrul negocierilor, chiar termenul de 1 iulie pentru aplicarea lor.

Domnule prim-ministru,

Constatăm că v-aţi răzgândit cu privire la aceste măsuri, ca şi la altele. Și vreţi să le amânaţi folosind pretextul „cadrului bugetar”. În aceste condiţii, am câteva întrebări pentru dumneavoastră:

Când aţi vorbit serios? Atunci când v-aţi angajat în faţa opiniei publice, a PNL, care vă era partener de guvernare şi a organismelor internaţionale că veţi introduce aceste măsuri de la 1 iulie 2014 sau acum când le amânaţi, pentru un termen incert?

Când spuneţi adevărul? Atunci când vă lăudaţi cu mersul economiei şi ne citaţi cifre şi statistici care ne spun ce bine o duc oamenii sau când refuzaţi să luaţi măsuri de relaxare fiscală şi stimulare a economiei motivând că nu vă permite bugetul?

Sunteţi responsabil de deciziile executivului, de stabilirea priorităţilor de politici publice ale guvernului? Dacă da, atunci nu le condiţionaţi de „cadrul fiscal-bugetar”, ci adaptaţi-l pe acesta în funcţie de priorităţi şi nevoi. Vă reamintesc că PSD s-a opus în trecut şi cotei unice de frica impactului bugetar, iar realitatea a dovedit că ceea ce aparent ar pierde bugetul pe termen scurt, câştigă economia pe termen lung. A venit timpul ca politica fiscală să conducă politica bugetară în România şi nu invers, după modelul aplicat cu înverşunare de guvernarea Băsescu-Boc, pe care văd că l-aţi preluat.

În fine, ar trebui să ne răspundeţi: vreţi sau nu vreţi să reduceţi cota de asigurări sociale cu 5 puncte procentuale? Vreţi sau nu vreţi să scutiţi de la impozitare profitul reinvestit? Și dacă da, aşa cum teoretic aţi pretins, când? Vă cerem să spuneţi clar, ca să audă toţi oamenii din această ţară. Aveţi curajul să vă asumaţi public un răspuns, oricare ar fi el.

În acest moment adoptarea celor două măsuri ţine doar de voinţa şi decizia politică. De nimic altceva.

Săptămâna trecută ne-an întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de afaceri care şi-au exprimat nemulţumirea pentru neluarea în considerare a propunerilor lansate, a adoptării de soluţii pentru un mediu de afaceri mai prietenos, mai stimulativ, a absenţei dialogului efectiv cu guvernul.

Domnule prim-ministru,

Dacă vreţi cu adevărat locuri de muncă şi investiţii în România, aveţi ocazia acum, în această dezbatere, să vă angajaţi în faţa Parlamentului că veţi aproba cele două măsuri până la 1 mai, astfel încât să fie aplicate şi să producă efecte în economie începând cu 1 iulie.

Dacă Guvernul nu va lua o decizie clară până la 1 mai, PNL este decis să depună o moţiune de cenzură la adresa Executivului pe care-l reprezentaţi, domnule Victor Ponta.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: