Discursul susținut de președintele PNL, Crin Antonescu – Sibiu – 4 aprilie 2014

1614180_10152345367088307_1690800311_o”Bună ziua, dragi prieteni,

Azi de dimineață, foarte de dimineață, am avut o întâlnire cu colegul, prietenul nostru Cristi Adomniței, președinte al Consiliului Județean Iași, și cu un număr mare de președinți regionali din Republica Moldova și după ce am terminat discuția cu prietenii noștri de peste Prut, pe temele integrării europene, Cristi Adomniței a făcut câțiva pași împreună cu mine, care porneam încoace și m-a întrebat de ce sunt așa de vesel. El era un pic mai îngândurat, cu griji mai mari și i-am spus și lui ceea ce aș vrea să vă spun în scurtul minut, că am înțeles că avem câte un minut fiecare la dispoziție ca să vorbim, să vă spun în scurtul minut de care dispun – care e scurt cât un anotimp, care trece repede, nu? – de ce mă simt bine, sunt încrezător și optimist și sunt vesel.

În primul, sunt vesel, mă simt bine, sunt încrezător și optimist pentru că am conștiința curată, pentru că am conștiința personală, în general, și politică împăcată, pentru că am convingerea că, împreună cu dumneavoastră, facem lucrul corect. Facem, în fiecare zi, un pas mai mare sau mai mic pe drumul drept. Pe drumul drept pentru noi, pe drumul drept pentru rostul nostru în societatea românească, în România de azi și în România viitorilor ani.

În al doilea rând, sunt vesel, sunt bucuros și aștept cu nerăbdare aceste alegeri și toate alegerile care vor mai urma pentru că am cu cine. Pentru că sunt și membru și președinte al unui partid în care, acum știm toți, sigur, oamenii nu vin și nu rămân și nu lucrează numai și numai pentru funcții, numai și numai pentru putere, numai și numai pentru niște beneficii, ci pentru niște idei, ci pentru niște proiecte, ci pentru un tip de solidaritate care ne face puternici, chiar atunci când alții ne cred slabi și ne numără în fiecare zi șansele de a dispărea odată și a nu-i mai încurca, așa cum îi încurcăm de 25 de ani.

Sigur că sunt optimist pentru că în fața acestor alegeri, cei care suntem azi umăr la umăr peste tot, aici, la Sibiu sau ieri, la Buzău sau mâine, la Iași sau la Brăila, unde am făcut lansarea candidaților noștri, campionilor noștri, nu toți candidații, ci eurocampionilor noștri, noi toți aceștia suntem hotărâți să ne luptăm, suntem hotărâți să câștigăm și depinde numai și numai de noi, și nu de ei, nu de ceilalți, să reușim acest lucru.

Sunt mulțumit pentru că avem candidați buni, ei chiar sunt niște eurocampioni. Observați că nimeni, cu toate că am auzit chestiunea asta și la alte partide, și probabil că e normal să-și laude fiecare coechipierii, noi avem cei mai buni candidați, dar nu-i văd pe contracandidații noștri să vorbească, dincolo de niște cifre seci, de câte ori a luat cuvântul domnișoara EBA, dar poate a luat cuvântul să spună “Pardon!” că a greșit microfonul, sau câte rapoarte a numărat domnul Stolojan, în continuare eminent contabil, ci să discutăm foarte concret ce au făcut acești oameni.

Eu când spun că sunt foarte buni, când spun că sunt eurocampioni, când spun că sunt niște oameni pe care cu toată inima putem să îndemnăm oamenii să-i voteze să-i trimitem din nou, vorbesc, așa cum a făcut-o fiecare aici și sunt gata s-o facă, despre lucruri precise, concrete. Au făcut-o ei, sunt oameni cunoscuți, respectați în Parlamentul European și nu întâmplător ați văzut și experiența că doi dintre dânșii, veniți de la Bruxelles în momente complicate au intrat în Guvernul României sau în structura de administrație centrală, mă refer la Ramona Mănescu, la Ministerul Transporturilor, și la Cristian Bușoi, la CNAS, nefăcându-se de râs, dimpotrivă, știind din prima zi ce să facă, încotro să se ducă, înțelegând perfect cum se îmbină, cum conlucrează mecanismele și instituțiile naționale cu mecanismele și instituțiile europene pe care le cunosc.

Noi mergem astăzi cu acești oameni, și alegătorii trebuie să știe asta, pentru că un europarlamentar se formează greu, pentru că acești oameni știu exact unde, cu cine, cum și în ce fel trebuie să vorbească, trebuie să voteze, trebuie să influențeze în sens bun pentru a apăra interesele României.

Vreu să mai spun un lucru, că minutul mi se apropie de sfârșit. Evoca Teodor Atanasiu acel fenomen teribil de colectivizare a onoarei pe care a făcut-o domnul Ponta. Și prezența aceasta a europarlamentarilor români și misiunea asta a lor la Bruxelles se cam colectivizează. Se vorbește în termeni eroici, să meargă acolo să lupte. Oamenii noștri, colegii noștri, candidații noștri nu merg așa în cor, de mânuță, ca fetele socialiste, sunt foarte liberali. Merg acolo pentru o Românie europeană, liberală, civilizată, democratică, occidentală. Nu apărăm acolo din vorbe mari și sforăitoare orice fel de Românie sau orice se întâmplă în România. Apărăm acolo valorile și modelul către care vrem să îndreptăm România.

Mai sunt vesel și mulțumit pentru că avem un  program care este finalizat, care va fi pus în dezbatere publică și care vine cu lucruri extrem de concrete, nu în general să dea Dumnezeu să fie bine și bine ar fi să nu fie rău, ci măsuri clare pe care acești oameni, să dea Dumnezeu aceștia și încă alții, care nu sunt pe acestă scenă le vor susține, le vor cere, pentru care vor pleda acolo, care țin de cuantumul TVA-ului pe care România îl varsă la Uniunea Europeană, care țin de fondurile și mecanismul alocărilor fondurilor europene, care țin de diferențele pe care, din punctul nostru de vedere, și o spunem clar, trebuie să le regăsim în legislația europeană între statele euro și statele non-euro și așa mai departe. Asta înseamnă apărarea intereselor României în contextul european.

Sunt vesel, sunt mulțumit pentru că știu că acești oameni pot să o facă, sunt vesel pentru că știu că dumneavoastră și mii și mii de liberali din toată țara, ca și dumneavoastră, ca și noi, sunt încrezători, sunt gata să lupte, știu ce au de făcut.

Am văzut că preopinenții noștri vorbesc mult despre noi, cât de mult scădem noi în sondaje. Se văicăresc ei mai mult decât noi, de parcă ar scădea ei. Nu, în sondajele lor, că știu cine, și cum și unde în bucătărie, fac sondajele și apoi le dau la televizor. 12%, 10%, 8%, 7%, zero – să fie sănătoși cu sondajele lor. Ei sunt cu sondajele și ei se văicăresc, ei numără zilele, cât mai ai până când n-o să mai fie Antonescu, până când o să se întoarcă PNL și așa mai departe.

Noi cică suntem izolați, dânșii sunt pe cai mari. Când veneam astăzi, ascult la radio în mașină, ce să vezi, nenorocire. De tare ce ne prăbușim noi, domnul Ponta cică pleacă acasă în noiembrie. Prea târziu. Domnul Dragnea, om simpatic, sunt coleg de colegiu cu dânsul, domnul Dragnea nici nu știu, poate făcea repetiții la vreo piesă de teatru sau vorbea serios. Strict către ceilalți pesediști, cât este de mare partidul ăsta, știți dumneavoastră. ”Ce domne, să vedem câți o să mai rămânem, mai puțini, exact nu știu câți, mai puțini.”

De mari ce sunt și de tare ce plâng de mila noastră,  nu-și văd de treaba lor, nu doresc să spună nici ei, cum nu doresc nici ceilalți, să spună ce au făcut, ce au de gând să facă. Eu nu am comentat câte voturi va lua PSD-ul, nu am comentat câte voturi va lua PDL – ul sau Mișcarea Populară sau mai știu eu cine. Vorbesc despre noi, le vorbim oamenilor despre noi, despre intențiile noastre și, pentru că știu că marea majoritate a liberalilor dau maximul din capacitatea lor, din devotamentul lor și din loialitatea lor în momentele cele mai grele, nu am nicio îndoială că vom obține rezultatul pe care ni l-am propus, că vom demonstra foarte limpede care este direcția dreptei românești, că vom demonstra foarte limpede care este alternativa la PSD și vom demonstra foarte repede pe unde și cu cine pot românii definitiv și complet intra în Europa. Eu nu am de ce să nu fiu vesel, știu foarte clar care sunt pașii, încotro mă duc și cu cine îi fac. Unii nu au nici candidat la președinție, în vreme ce eu am deja și primul ministru.

Mulțumesc, și doamne Ajută!

Dar, ca să nu fie dubii, am văzut că se practică o ambiguitate, unul dintre vicepreședinții noștri care a jucat aseară într-o scenetă, domnul Stroe, nu era Stroe și Vasilache, era Stroe și Ciuvică, era și Radu Tudor.

Omul, omul după 24 de ani de muncă și de luptă nu mai știa cu cine să voteze. Eu nu vreau să fie nicio ambiguitate, când ziceam de primul ministru, mă refeream la Klaus Iohannis.

Când vorbeam despre ”Eurocampioni”, mă refeream la Cristi Bușoi, la Eduard Hellvig, la Ramona Mănescu, la Norica Nicolai, la Renate Weber. Și dacă până în 26, nu 25, că și număram, până în 26 Mai mă auziți vreodată folosind cuvântul ”șeful”, să știți că nu este altul decât Marian Petrache.

Și acum pentru că noi le spunem lor ”Eurocampioni” dați-mi voie, în semn de recunoștință, pentru ce au făcut, de prețuire și de speranță pentru ce prin votul nostru vor face, să le înmânez această cupă a campionilor, astăzi, prin intermediul candidatului dumneavoastră, Eduard Hellvig.”

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Discursul susținut de președintele PNL, Crin Antonescu – Sibiu – 4 aprilie 2014”

  1. Ivi 5 aprilie 2014 la 7:21 AM #

    In sfarsit o schimbare de ton si accent in directia pozitiva – adica de la o “politica reactiva” (care raspunde unor “magarii / manipulari, etc.” ale adversarilor fie politici, fie din mass media doar propagandista) la una “pro-activa” (da noi PNL-ul, noi liberalii suntem adevarata alternativa)

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: