Mesajele președintelui PNL, Crin Antonescu (extrase) – Conferința Teritorială a PNL Iași

catsDespre ruperea USL

 • USL s-a rupt nu din cine știe ce motive ascunse, nu din cine știe ce motive nefericite, ci din câteva cauze esențiale. Când am construit Uniunea Social Liberală am construit-o cunoscând încă din trecut că avem un partener complicat, dar am construit-o încercând să pornim de la zero relațiile dintre noi.
 • În PSD exista o alegere între cine au fost și între cine speram să fie, trecuse o perioadă și când am făcut USL ne aflam încă în acea perioadă din care dânșii ar fi putut învăța pe pielea lor ce se întâmplă cu un partid stat atunci când este în opoziție, ar fi putut învăța pe pielea lor cum este când cei care au puterea iau banii publici ca pe un drept al lor și încep să împartă după anumite criterii fonduri publice care nu sunt ale lor, ci care se cuvin comunităților.
 • Aveam de asemenea speranța că PSD avea un lider tânăr, un lider nou care se putea dedica viitorului fără să fie atât de legat de trecut.
 • Am construit o uniune pe picior de egalitate, pe un proiect în care ideile noastre esențiale țineau de democrație adevărată, de stat de drept, de economie concurențială și bazată pe competitivitate, de toate acele valori și obiective pe care noi le-am avut, fie că am fost în opoziție sau la putere, și pe care am încercat să le servim și am făcut acest lucru cu puterea noastră.
 • Am avut în al doilea rând o înțelegere esențială din punct de vedere politic prin care PSD își rezerva poziția de prim-ministru, extrem de importantă, iar PNL candidatura susținută în comun la Președinția României.
 • PNL a intrat în Opoziţie în momentul în care nu a mai avut posibilitatea de a se exprima la guvernare. Suntem în Opoziţie, facem Opoziţie, cine vrea să rămână la Putere atârnat de gâtul PSD, ca domnul Tăriceanu sau domnul Stroe, n-are decât să rămână. Spre deosebire de alţi ani, PNL are altă capacitate de organizare, altă capacitate de luptă.

Despre acțiunile PNL ca partid de opoziție

 • Noi în toată această perioadă ne-am făcut datoria în fiecare zi cât am fost la guvernare și câtă vreme am fost în opoziție. PSD a obținut funcția de prim-ministru pe care fără USL și fără PNL nu ar fi putut să o obțină.
 • Ideile și obiectivele politice susținute de PNL pe care am dorit să le impunem prin programul de guvernare, fiecare dintre ele a întâmpinat când rezistență, obstrucție, când pur și simplu o blocare din partea partenerilor noștri.
 • Reforma în Sănătate a lui Eugen Nicolăescu, deși asumată prin programul de guvernare și programul electoral, a fost amânată până în ultima zi de guvernare și a doua zi după ce nu am mai fost la guvernare, ministrul Bănicioiu a spus că reforma în sănătate mai poate aștepta puțin, dacă tot a așteptat 24 de ani.
 • Am avut niște obiective foarte clare și convingerea că în materii de politici fiscale trebuie să acționăm cât de repede se poate pentru stimularea mediului de afaceri, pentru crearea de plus valoare în economia reală și în crearea de locuri de muncă.
 • Toate aceste măsuri au fost asumate declarativ de PSD, au fost promise, dar nu au devenit prioritate.
 • Am vorbit cu cei din PSD despre scăderea CAS-ului până la plecarea noastră de la guvernare, dar nu am reușit să găsim înțelegere din partea partenerilor din USL.

Despre justiție

 • În materie de funcționare a justiției, PNL a numit ca ministru al Justiției un magistrat, care era independent. În vreme ce noi încercam să susținem independența justiției, din partea PSD am văzut altceva.
 • Am ajuns să fim culpabilizaţi noi când mai păţeşte câte un baron câte ceva. Noi, liberalii, n-am promis că venim la putere să ne punem procurorii şi judecătorii noştri. Noi am promis că vom restabili independenţa justiţiei.

Despre alegerile prezidențiale

 • PNL n-are nevoie de vreo alianţă specială pentru a se impune în cadrul celor două runde de alegeri programate în cursul anului 2014, cu atât mai puţin vreo alianţă cu Traian Băsescu.
 • Totul este la PNL cât se poate de transparent, nu trebuie să scriem pe Facebook şi să vină consilierii să povestească ce am vrut să spunem pe Facebook.
 • Eu vă promit că plec din fruntea PNL lăsând însă PNL în fruntea guvernului, în fruntea unei coaliții de guvernare, ţinând PNL în deplinătatea capacităţii sale de a face bine pentru România şi pentru români și plec din fruntea PNL, dar nu din politică, la sfârşitul anului la Palatul Cotroceni.

Despre europarlamentare

 • Suntem singurul partid adevărat de dreapta. PNL dă o bătălie pentru care nu are nevoie de o alianță specială, PNL are nevoie doar de alegători.
 • PNL rămâne întreg în opoziție. Toți ceilalți știu că noi avem oameni și idei care au valoare, știu că alegătorii noștri sunt alături de noi, știu că avem candidați, că avem ce să le spunem oamenilor.
 • Suntem cel mai puternic partid al dreptei şi singurul partid care poate aduna în jurul său forţele pro-occidentale.

Etichete:, , , , , , , , , ,

4 comentarii pe “Mesajele președintelui PNL, Crin Antonescu (extrase) – Conferința Teritorială a PNL Iași”

 1. pozedecat 5 aprilie 2014 la 7:01 PM #

  V-am scris pe mail asa cum v-am spus ca o voi face. Textul comunicat este la mine pe blog.

  Apreciază

 2. hmm 5 aprilie 2014 la 9:23 PM #

  1)Antonescu zice de presiuni asupra primarilor liberali. Cel mai bine ar fi ca pesedistii sa fie inregistrati, filmati si sa se dea la presa de opozitie
  2) Mesajul de pe Facebook a lui Ponta (care va candida) e clar: vrea sa-l acuze in turul 2 la prezidentiale pe Antonescu ca e comunist pentru ca a fost muzeograf la tulcea , deci cu pile, iar el sa se prezinte ca fiind la revolutie prea tanar sa fie bolsevic. Probabil psd va reincalzi ciorba cu porumbacu(presupus nume de cod la securitate al lui antonescu) si alte inventii. Crin sa-si faca temele si sa pregateasca raspunsuri pentru orice caz

  Apreciază

 3. Ionut 7 aprilie 2014 la 8:59 AM #

  In ceea ce priveste declaratiile lui Victor Ponta de pe facebook, cred ca sunt tot atat de “serioase” ca si cele facute inainte de alegerile din 2012.
  In al doilea rand, nu pot sa nu constat ca prezidentiabilii cei mai probabili au facut adevarate “pelerinaje” in Israel, inclusiv dl. Sorin Oprescu. Mai mult, Traian Basescu a promis (in numele cui?) retrocedarea averilor evreiesti. Nu vreau sa fiu banuit de sentimente antisemite (nu pentru ca mi-ar fi teama, ci pentru ca nu e cazul), dar, avand in vedere cum s-au facut retrocedarile pana acum (in comparatie cu alte state, de ex. Ungaria) si avand in vedere ca suntem ULTIMA tara din U.E. din punct de vedere economico-financiar (Bulgaria nu s-a imprumutat la FMI) nu cred ca era momentul sa fie facuta o astfel de promisiune (de catre un “presedinte” ilegitim, pana la urma).
  Iata ca dl. Ponta mascheaza o intalnire extrem de importanta pentru viitorul sau politic (probabil ca si-a mai castigat 2 sustinatori, in afara presedintelui si premierului din Albania – pacat ca n-au drept de vot) intr-o asa-zisa vizita la Sf. Mormant – unde, probabil, s-a dus sa mediteze asupra faptului ca a scos din textul Constitutiei revizuite definirea familiei.
  Nu ma deranjeaza vizitele in sine ale celor mai importanti oameni politici, ma deranjeaza ca suntem tratati ca o adunatura de prosti usor manipulabili de oameni care sunt acolo unde sunt prin VOTUL NOSTRU si care fac si desfac in numele nostru fara a considera necesar sa dea explicatii complete.
  Am sentimentul ca Romania e vanduta la “promotie” de catre niste oameni care vor sa-si asigure o solida sustinere externa pentru ei insisi. Dupa ei, potopul…

  Apreciază

  • Radu Zlati 7 aprilie 2014 la 7:52 PM #

   Probabil cei doi au văzut în vizita respectivă o trambulină pentru o altă vizită și o altă locație… dar e mult până departe

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: