Bună ziua,
Motivul pentru care, cumva pe neașteptate, am azi plăcerea de a fi, astăzi, alături de colegii mei din Camera Deputaților este o declarație pe care o consider foarte gravă a președintelui Parlamentului European, liderul socialist german Martin Schulz. Domnia sa pronunțându-se împotriva impunerii unor noi sancțiuni economice pentru Rusia, face o serie de considerații care pentru noi sunt un semnal de alarmă și în legătură cu care simțim nevoia unor clarificări.
Domnul Schulz pledează pentru acceptarea faptului împlinit în legătură cu acțiunile agresive și care încalcă, o recunoaște însuși domnul Schulz, dreptul internațional ale Rusiei.
Formula care sintetizează poziția domnului Schulz și a socialiștilor europeni este următoarea, spune domnul Schulz, citez: “Care este interesul Rusiei? Să exporte energie. Care este interesul Uniunii Europene? Să cumpere energie la prețuri rezonabile.”
În baza aceste socoteli fundamentale, domnul Schulz merge mai departe și spune că trebuie să ținem cont de realitate, și anume că peninsula Crimeea, în speță aparține Federației Ruse, că este un fapt împlinit, și mai departe, citez din nou și pentru ultima oară, pentru astăzi, din Martin Schulz, “credibilitatea Uniunii Europene în acțiunile internaționale depinde de realism”.
Credem că este o declarație foarte gravă pentru că în felul acesta toate eforturile pe care Uniunea Europeană și Statele Unite le-au făcut pentru a apăra respectarea normelor, tratatelor, prevederilor de drept internațional, toate eforturile pe care în ultimii ani Uniunea Europeană le-a făcut în politica de vecinătate a Uniunii în această parte, vecinătate estică, toate angajamentele pe care Uniunea Europeană le-a luat, inclusiv în summit-ul de la Vilnius și în parafarea Acordului de asociere cu Republica MNoldova sau cu Georgia, sunt puse practic la îndoială în fața unei intervenții în forță a Rusiei pe teritoriul unui stat suveran și independent, care este Ucraina, și în contextul în care, așa cum vedem în ultimele zile, mai ales ieri, lucrurile par a nu se opri aici, și situația din Ucraina are evoluții din ce în ce mai îngrijorătoare.
Partidul Național Liberal, pentru că vorbesc în numele lui, consideră că, e adevărat, oricine dorește să cumpere energie la prețuri rezonabile, dar că interesul Uniunii Europene nu se poate limita la atât.
Dacă acesta este singurul interes din punctul de vedere al domnului Schulz, domnul Schulz trebuia să se facă negustor de energie. Domnul Schulz este însă președintele Parlamentului European, este unul din liderii socialiștilor europeni și în această calitate trebuie să înțeleagă faptul că interesul Uniunii Europene ține de valori, ține de reguli, ține de un spirit și de politici pe care Uniunea Europeană le-a construit și, de când suntem și noi membri, le-am construit pas cu pas și pe care trebuie să le apărăm.
Nu putem imagina o situație în care Uniunea Europeană și domnul Schulz cumpără energie ieftină și Rusia poate să ia o bucată din Ucraina, mâine-poimâne poate, știu și eu, vrea să ia o bucată dintr-o altă țară, Transnistria, Republica Moldova și, la o adică, trebuie să vină americanii să ne apere și să apere acele valori care sunt ale noastre, ale Uniunii Europene.
Poziția Statelor Unite în tot acest conflict din jurul episodului Crimeea și tensionării relațiilor Uniunea Europeană-Federația Rusă, Statele Unite au avut o poziție corectă, o poziție implicată. Am putut vedea cu toți preocuparea Administraţiei americane pentru ceea ce se întâmplă aici, solidaritatea Statelor Unite cu Uniunea Europeană, cu partenerii europeni, cu țările care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Am văzut prezenţa unor înalţi oficiali americani, la Chişinău, în momentele de criză și practic garanțiile americane în acest moment trebuie susținute de o politică foarte coerentă a Uniunii Europene. Nu putem să fim doar negustori de energie, iar alții să se ocupe cu apărarea valorilor, cu apărarea dreptului internațional, cu apărarea integrității și suveranității statale și, până la urmă, cu securitatea acestui spațiu pe care îl dorim în continuare cu toții un spațiu de libertate, un spațiu de valori democratice.
Sigur că România, în mod special are motive de îngrijorare atunci când un asemenea înalt demnitar european face astfel de declarații, pentru România este o țară de graniță a Uniunii Europene, România este foarte aproape și de Crimeea și de Transnistria și, în plus, România are un angajament pe care și l-a asumat și un interes, pe care practic toate forțele semnificative în consens îl recunosc, de a susţine şi integritatea Republici Moldova şi parcursul european al Republicii Moldova.
Eu îi cer public liderului socialiştilor români, care activează sub numele de Partidul Social Democrat, și anume domnului Victor Ponta, ca în calitatea sa de lider socialist și de prim – ministru al României să se poziţioneze foarte clar în legătură cu această declaraţia a domnului Schulz.
Constat cu acest prilej, cu mare regret, că, deşi a trecut patru, cinci zile, cred, de la declarațiile pe care consilierul onorific al primului ministru, domnul Ionel Blănculescu le-a făcut cu privire la NATO, la mișcările de trupe americane, domnul Ponta nu a reacționat încă. Eu declar public că înţeleg din lipsa de reacție a domnului Ponta, care nu numai că nu l-a destituit pe Ionel Blănculescu din funcția respectivă, dar nici măcar nu s-a delimitat de declarațiile pe care acesta le-a făcut, înțeleg din asta că domnul Ponta împărtăşeşte punctul de vedere al domnului Blănculescu și, într-un mod duplicitar și inacceptabil, pe de o parte vine la serbarea a 10 ani de la apartenența la NATO și face declarații de seriozitate, de stabilitate și de loialitate în interiorul NATO și, pe de altă parte, își pune sau își lasă unul din consilieri să facă declarațiile despre care am mai vorbit.
De asemenea, în momentul în care, încă odată o spun, candidatul PSD-ului, că este și candidatul PSD-ului, la Președinția Comisiei Europene, Martin Schulz, face aceste declarații, cred că avem dreptul toţi, opinia publică din România să aflăm care este punctul de vedere al Partidului Social Democrat, care este punctul de vedere al domnului prim-ministru Victor Ponta în legătură cu aceste poziții ale domnului Schulz. Pentru că se apropie și alegerile europarlamentare, cred că cetățenii români, alegătorii români au dreptul să ştie dacă dând un vot, de exemplu PSD-ului, adică indirect președinției lui Martin Schulz la Comisia Europeană, vor avea drept program politic aceea ca unele țări din Uniunea Europeană să cumpere energie ieftină și că dacă Rusia mai ocupă vreun teritoriu, o să vină președintele Comisiei Europene, Martin Schulz să spună: Da, s-au încălcat tratatele internaționale, dar l-a ocupat și cu asta basta. Hai să fim realiști și să cumpărăm energie ieftină.
Sper din tot sufletul că domnul Ponta va da curs acestei solicitări, pe care nu o fac pentru mine sau pentru Partidul Național Liberal, ci pentru întreaga opinie publică și va face precizările cuvenite.
sova spune ca antonescu a fost pacalit de basescu sa creada ca lupta la prezidentiale se va da intre stanga si dreapta, pentru ca de fapt se da intre basescu si antibasisti. GRESIT: lupta se va da intre LIBERTATE si TIRANIA pesedista, reactionara, antioccidentala a vechilor securisti de tip iliescu ce vad ca pierd puterea definitiv.
ApreciazăApreciază
lili ruse de la romania tv il intreaba pe liviu marian pop de la psd ca poate ponta presedinte il pune pe basescu premier. pop raspunde: nu s-a discutat la partid asta.
CUM? in loc sa zica „cum puteti sa credeti ca l-ar pune pe basescu premier” el spune „nu s-a discutat”. e foarte clar ca exista o anexa secreta in pactul de coabitare prin care ponta e obligat sa-l puna pe basescu premier
ApreciazăApreciază
Gabriel Savulescu
2 hours ago
MD va candida la prezidentiale. Este candidatul anti-sistem, anti-partide si anti-basism. Va fi sprijinit de A3 si RTV. Nu este receptat drept candidat de stanga, ci liberal, indepedent si victima al sistemului basist. O platforma ideala pentru o candidatura. Pentru PSD este o varianta ideala: candidatul liberal Diaconu sprijinit de USD. In acest context se impune formarea cu viteza luminii a unei coalitii de dreapta, cu un singur candidat prezidential. Altfel o sa traim experienta din Slovacia, unde necunoscutul Kiska a ajuns presedinte.
ApreciazăApreciază
Acest Martin Shultz este un pericol, pentru democratie in general, mai mare chiar decat Nigel Farage. Asta din ce am vazut eu sumar din inregistrarile unor luari de pozitie in PE. Intre socialisti si PPE de tipul Reding/Macovei cred ca ne infundam in noroi pe zi ce trece si constatam ca noroiul e de fapt nisip miscator din care nu avem cum scapa …
ApreciazăApreciază
A nu se intelege ca il consider pe Nigel Farage un pericol pentru democratie.
ApreciazăApreciază
Miei.i pare ca da, in măsura in care populismul îmi pare ca favorabil umor degenerări antidemocratice. Nu că Barosso sau Reding ar fi extrem de democrați…
ApreciazăApreciază
Martin Schultz ne-a calcat de doua ori pe coada: o data la referendum, cand l-a bestelit pe Ponta pentru suspendarea marinarului, a doua oara cand l-a mai bestelit o data pe premierul tarii mele (nu conteaza numele, e vorba de un principiu) si l-a obligat sa-si ceara scuze fata de un conational de-al sau din PPE pe care Ponta il facuse „nazist”.
A se observa totusi ca nemtii sunt solidari, indiferent de „familia” politica din care fac parte, spre deosebire de noi.
ApreciazăApreciază
Remarc faptul ca Rusia se bazeaza pe tradatori, indiferent de nationalitate. Ca o ironie, Evgheni Sevciuk, „presedintele” Transnistriei, este etnic ucrainean, iar Mihai Burla, „presedintele” „Sovietului Suprem” al Transnistriei este etnic roman, originar din Cernauti. Cei doi au cerut alipirea regiunii la Rusia.
Cred ca Rusia isi poate alege o noua lozinca „Tradatori din toate tarile, uniti-va!”
Martin Schultz ar trebui DEMIS de URGENTA.
ApreciazăApreciază
http://aliantadreptei.wordpress.com/2014/04/10/messiah-diaconu/
dupa ce va fi respins de comisia ue si nu-si va lua madatul, antena 3 il va pregati pentru prezidentiale pe diaconu. va fi candidatul antisistem , antiue, antioccident. dreapta trebuie sa se unseasca si sa invinga scenariul terifiant pregatit de voiculescu si reactiunea securista. orientarea romaniei catre vest e pusa in discutie. psd ne impinge catre rusi si chinezi. eu nu vreau asta
ApreciazăApreciază