Discursul președintelui PNL, Crin Antonescu, susținut la Suceava – 4 mai 2014

IMG_4421“Hristos a Înviat,

Bună ziua tuturor!

Domnule președinte Băișanu,

Dragi colege, dragi colegi, prieteni, invitați,

Este o campanie electorală în care, în mod evident, temele interne prevalează, dialogul polemic între partide, candidați se referă nu la lucruri care țin de Uniunea Europeană, ci la salturi cu parașuta, amenințări cu pușcăria, programări, ca să spun așa, la pușcărie, se împart în rime facile și producătoare de bucurii trecătoare, președinția cu pușcăria.

Sigur și noi vorbim despre miza internă, miza pentru această țară, în acest an, a acestor alegeri, numai că, spre deosebire de ceilalți, din păcate, spun asta cu sinceră tristețe, noi am mai propus ceva în această campanie electorală și până acum n-am primit un răspuns. Sigur că nu vom rata prilejul să purtăm acest duel, să lansăm promisiuni sau unii amenințări. Sigur că toată lumea vede în spatele acestui tur de scrutin o pregătire sau chiar niște probe eliminatorii, preliminarii pentru miza uriașă a Președinției României la sfârșitul anului, dar noi liberalii cel puțin nu putem să ne permitem față de cetățenii României, cărora le cerem votul acum, să nu propunem o dezbatere pe teme europene.

Sigur că rezultatul Partidului Social Democrat va regla ca dintr-un buton forța glăsciorului cu care domnul Ponta va anunța că-l bagă la pușcărie pe Băsescu sau nu sau forța mieroasă a poveștilor despre refacerea USL.

Sigur că rezultatul alegerilor, pentru Partidul Național Liberal, ar putea însemna fie visul mărturisit al domnului Ponta, al unui PNL care se prăbușește și care se întoarce pe ușa din dos, cerând și el o bucățică din ce a mai rămas de la Daniel Constantin și Gabriel Oprea și Kelemen Hunor sau rezultatul acestor alegeri va arăta că Partidul Național Liberal este alternativa la PSD, alternativa la Băsescu și toate exchibițiile sale de pe litoral, că Partidul Național Liberal este proiectul politic de viitor al României pentru Președinție, pentru Guvern, pentru Parlamentul European.

Sigur că toate aceste lucruri nu scapă nimănui, dar noi nu uităm, n-am uitat dinainte de campania electorală, n-am uitat nicio zi din această campanie electorală și nu vom uita nicio zi până la sfârșitul acestei campanii electorale, că cetățenii români au dreptul, în această campanie, să audă și altceva decât glume despre parașute, injurii, amenințări cu pușcăria și bășcălie de doi lei. Au dreptul să știe ce politici vor face cei cărora le dau votul în Uniunea Europeană. Au dreptul să știe ce provocări și ce probleme sunt în fața comunității europene din care facem parte, au dreptul să știe ce se va întâmpla, în măsura în care depinde de deciziile de la Bruxelles, ce se va întâmpla cu economia acestei țări, cu industria ei, cu agricultura ei, ce se va întâmpla cu românii, sutele de mii răspândiți prin țările Uniunii Europene și încercând să câștige o pâine acolo, o pâine pe care s-o împartă cu familiile lăsate acasă, ce anume se va întâmpla cu Uniunea Europeană la a cărei graniță suntem, și dumneavoastră aici, în județul Suceava și mai abitir, la o graniță cu un teritoriu pe care, iată, mă refer la Ucraina, pe care, iată, apar amenințări teribile, amenințări pe care probabil cei mai mulți dintre noi le credeau imposibile. Acestea sunt răspunsuri pentru cetățenii români, răspunsuri pe care trebuie să le dăm, pentru că cetățenilor români le cerem votul acum pentru candidații și programele noastre, dacă le avem, noi îl avem, pentru că cetățenii români plătesc impozitele pentru noi ca politicieni în această țară și pentru Uniunea Europeană, pentru că nu trebuie să uităm nicio secundă că da, noi încercăm să folosim prezența noastră în UE pentru a atrage fonduri europene în domenii esențiale, de la agricultură până la infrastructură, că într-adevăr am avut și în acești ani de când am intrat în UE niște lucruri de câștigat, dar, pe de altă parte, noi suntem în dreptul nostru deplin de membru al UE să decidem asupra politicilor de la Bruxelles pentru că dăm și bani, pentru că România este un cotizant, ca să spun așa, semnificativ al Uniunii Europene, pentru că, și asta este una din temele concrete pe care candidații noștri liberali le-au lansat în spațiul public, pentru că în continuare, de exemplu, la contribuția pe TVA, România plătește mult peste dublul, procentual, pe care-l plătesc Germania sau Franța sau alte țări.

Noi avem, înainte de toate, un program, un program concret, dincolo de slogan, lozinci, mândrie că suntem români, ridicat România, coborât România. Avem un program care se numește Prosperitate Națiune Libertate și unde sunt, punct cu punct, concentrat, dar precis, concret expuse pozițiile și răspunsurile pe care candidații Partidului Național Liberal le vor da marilor întrebări ale Europei dacă vor primi votul oamenilor și acolo se spune, de exemplu, foarte clar că pentru România trebuie să susținem acele măsuri capabile să dezvolte sau să redezvolte industria, și nu atât, măsurile ecologiste. Că pentru România avem nevoie în continuare de susținere masivă, cu fonduri de coeziune, cu fonduri pentru agricultură, cu fonduri pentru dezvoltare regională, cu fonduri care să meargă direct sau indirect la ridicarea satului românesc. România e în continuare, aproape pe jumătate, o țară rurală și sigur că dacă în Olanda nu există această preocupare pentru că, eventual, în Olanda poate să fie vreo problemă, dar nu cred, cu internetul în ultimul sat din Olanda, dacă pot folosi termenul sat, în România e nevoie în continuare, or fiecare își apără interesul, fiecare are un cuvânt de spus și România trebuie să dea aceste răspunsuri. Candidații noștri, dincolo de acest program concret pe care am propus o dezbatere, pe care am propus o discuție, nu vrea nimeni s-o facă.

Nu vor cei de la PSD, domnul Ponta preferând, că e simplu să umble cu domnii ceilalți de mână, să aducă niște băieți și niște fete îmbrăcați în roșu și să strige Băsescu la pușcărie! Udrea parașută! Antonescu are zece oameni! Bun și ăia, mare lucru poți să faci cu zece oameni, dar domnul Ponta știe prea puțină istorie, chiar și a acestei țări.

Sigur că nu le convine, sigur că în continuare domnul Băsescu decât să discute, sau candidații lui că nu-i mai deosebești, am ajuns cu un președinte al țării care se îmbracă cu tricoul unui partid, face tumbe pe plajă, e de neimaginat. Sigur că mai bine sărim cu parașuta decât să discutăm despre răspunsurile la aceste întrebări sau să discutăm programele. Presa, îmi pare rău, presa își împarte timpul în două: jumătate din timp nu discută decât despre replici, cu parașuta, cu pușcăria, face mese rotunde, aduce filosofi, aduce jurnaliști, analiști, teoreticieni, psihologi, critici de teatru, critici de film să discute despre aceste lucruri. Cealaltă jumătate din timp, vin alți specialiști care înjură toate partidele că n-au un program, că n-au o discuție serioasă. Ce televiziune a organizat o dezbatere serioasă între candidați pe tema industrie în Europa, pe tema energiei în Europa, pe tema mediului în Europa, pe tema locurilor de muncă pentru tinerii în Europa, pe tema educației, pe tema sănătății, pe tema politicii externe, pe tema politicii de apărare a unui continent care, astăzi, din acest punct de vedere, depinde sută la sută de NATO și de prezența americană? Nimeni.

Noi avem acest program și candidații noștri nu sunt întâmplător aleși, ei încearcă să acopere o arie de tematici diversă și semnificativă în cel mai înalt grad pentru România. Și s-a vorbit aici despre activitatea Adinei Vălean în Comisia de industrie și energie, ca și în politica de telecomunicații, despre activitatea Ramonei Mănescu în zona politicilor europene de infrastructură și de dezvoltare regională, a Renatei Weber în privința drepturilor și libertăților civile. Și când vorbim de drepturi și libertăți civile, asta nu e ceva abstract. Când vorbim de drepturi și libertăți civile și de ce politici fac acești oameni la Bruxelles sau nu, vorbim de dreptul practic, de zi cu zi, la muncă, la existență în legalitate, la tratament corect pentru atâtea și atâtea mii de români care sunt în țările europene, din Irlanda până-n Portugalia, și din Franța până unde doriți dumneavoastră, și care sunt de multe ori discriminați. Noi vorbim și ne scandalizăm despre un articol apărut în nu știu ce ziar, britanic, în ultima vreme, în preajma lui 1 ianuarie, sau francez sau german, imaginea României. Sigur că e neplăcut, dar pentru acei oameni e vorba de viața lor în fiecare zi. Iată deci că vorbim de lucruri concrete de care ține viața a sute de mii de români și a familiilor acestora.

Vorbim, de asemenea, de Eduard Hellvig, specializat în politicile de protecție a consumatorului, extrem de importante nu doar pentru cetățenii români în calitate de consumatori, pentru că după cum știți piața românească  e mai curând plină de produse străine decât românești, și nu mă refer doar la cele alimentare, dar și în calitatea românilor de producători, tot de politicile de piață și de protecție a consumatorilor și de piață unită și de regim de concurență țin.

De asemenea, politicile de reformă a sănătății, reformă la nivel continental, foarte complicată, foarte grea, foarte costisitoare, în care Cristian Bușoi, colegul nostru, a devenit specialist și a dovedit-o în câteva luni, în România, ca președinte al CNAS, pentru prima dată când n-am auzit scandaluri, hoții sau plângeri la Casa de Asigurări de Sănătate.

Adăugăm la acești oameni, care sunt deja europarlamentari în exercițiu, adăugăm oameni noi, cu specializări noi, cum este Mihai Țurcanu, pe care vi-l recomand din toată inima, pentru că e un om care a dovedit, conducând o instituție în România, din care a fost înlăturat pentru că a spus adevărul, de către cine? De către Daniel Constantin și de către Ponta, în vreme ce eram aliați, în vreme ce guvernam împreună. Ei bine, acest om, a cărui specializare profesională, teoretică, practică, specializare ca administrator, la nivel de guvernare, ca întreprinzător, venind dintr-un mediu de întreprinzători cum este agricultura și zootehnia, zonă capitală pentru dezvoltarea economică și pentru dezvoltarea României ca națiune.

Avem aceste programe, avem aceste opțiuni, avem acești oameni. Chiar nu putem să purtăm în fața românilor o dezbatere despre aceste lucruri? Chiar nu putem să discutăm, și noi am pus în discuție teme majore, pe cea privitoare la cota TVA pe care o plătim, pe cea privitoare la sensul convergenței fiscale și dacă pentru România este convenabil astăzi să unificăm sau să avem tendința de a unifica impozitarea sau, ceea ce suntem convinși, aceea de a păstra impozitare diferențiată și politica financiară a fiecărei țări, politica fiscală a fiecărei țări, pentru că noi avem nevoie de impozite mici în continuare, de dezvoltare, de cotă unică. Am ridicat toate aceste probleme în discuție dacă este cazul să ne grăbim sau să nu ne grăbim, ce consecințe are intrarea în zona euro sau adoptarea unor măsuri, fără ca noi să fim în zona euro, unor măsuri pe care le iau țările din zona euro. Iată lucruri care nu sunt abstracțiuni, nu sunt subiecte de seminar teoretic, țin direct de viața fiecăruia dintre cetățenii români, pe care nu vrea nimeni să le discute pentru că e mai simplu să amenințăm că-l băgăm pe Băsescu la pușcărie, pentru că e mai simplu să se ducă celălalt și să-l facă de două parale pe Ponta și pe Dragnea și pe nu știu ce baroni, de parcă asta ar fi tema, de parcă nu i-am ști cu toții. Iată lucruri despre care noi, liberalii suntem pregătiți să discutăm în fața românilor, să dăm răspunsurile noastre și pentru aceste răspunsuri să cerem voturile cetățenilor români. Știu că e greu de făcut asta. Știu că e foarte greu de convins oamenii să vină la vot, darămite să dea măsura, răspunsul lor la aceste întrebări, să aleagă dintre aceste oferte, pentru că, în continuare, românii sunt amețiți, sunt păcăliți, sunt mințiți. De către cine? De către oamenii care cu adevărat îi conduc în acest moment, de către președintele României, transformat într-un jalnic agent electoral. Nici un președinte, nici un șef de stat vreodată nu s-a compromis, ajungând chiar să îmbrace tricoul unui partid în timpul unei campanii, în vreme ce el este președintele tuturor românilor. De către un prim-ministru care vine peste tot și ne dă de înțeles clar că cine este cu partidul lui sau în partidul lui, PSD, poate să spere ceva în țara asta, poate să trăiască în țara asta, poate să facă afaceri în țara asta, poate să facă economie, agricultură, industrie, orice, dar dacă nu, nu. Un prim ministru care ne dă impresia și ne spune clar în fiecare zi că el confundă bugetul acestui stat cu bugetul lui, de la partid, pentru că zice Eu vă dau bani sau nu vă dau bani. Sigur, zice domnia sa, primarii liberali vin să discute cu noi, că dacă vor să facă ceva cu noi trebuie să discute. Și în timpul ăsta, pretinzând că este singurul om din țara asta care muncește, că este și singurul om din țara asta, împreună cu cei agreați, care fac ceva. Restul, și nu mă refer la politicieni, la cei care nu sunt în PSD, dar restul, toți, presă, ceilalți cetățeni, restul suntem un fel de paraziți pe spinarea lui Ponta și a lui Dragnea care ei ne dau. Ei ne dau salarii, ei ne dau pensii, ei le dau primarilor bani care se cuvin comunităților, pentru că nu i-au adus de acasă, nu au adus de la partid banii aceștia, banii aceștia i-au strâns și îi strâng, în fiecare zi, de la români, din taxe, din impozite, din accize, din toate celelalte lucruri.

Sigur că ajungem și la politică internă și aici, mult mai pe scurt vreau să spun două lucruri. Mi s-a amintit, mi s-a reproșat faptul că, într-adevăr, noi, liberalii, am contribuit decisiv în 2004 la devenirea, la alegerea ca președinte a domnului Traian Băsescu și, de asemenea, că am contribuit decisiv, în anul 2012, la ascensiunea domnului Victor Ponta în poziția de prim-ministru. Și aș vrea să o spun în fața dumneavoastră, chiar dacă pe unii îi va supăra acest lucru. Nu regret nicio secundă că am făcut aceste lucruri. Ele trebuiau făcute.

În 2004 sau cei care ne reproșează că în 2004 l-am ajutat, eu spun am contribuit decisiv pentru ca Traian Băsescu să ajungă președinte, ar trebui să se gândească, cei care ne reproșează, ce se întâmpla cu Adrian Năstase și cu PSD-ul lui Adrian Năstase dacă mai puneau mâna în 2004 și pe președinția României.

Celor care ne reproșează că am făcut Uniunea Social Liberală, și de data asta am o responsabilitate directă, pentru că eu eram președinte al PNL, am fost inițiatorul USL, am pus cu toată puterea mea și cu toată sinceritatea mea ce-am avut cinstit, la vedere, în această alianță, că am făcut această alianță și că l-am adus pe domnul Ponta în poziția de prim-ministru. Nu regret nicio secundă. Cei care ne reproșează asta ar trebui să se gândească, nu e mult de atunci, poate din 2004 este mult, unii sunt foarte tineri, dar de acum un an și jumătate vă aduceți aminte cam cum se trăia din punct de vedere politic și economic și social cu domnul Băsescu, când era el tare așa, când vaporul era pe apă, nu eșuat pe uscat, cu domnul Flutur, cu toți ceilalți?

Eu cred că trebuiau făcute aceste lucruri, eu cred că de fiecare dată, și în 1996, și în 2004, și în 2012 Partidul Național Liberal a fost de partea corectă, de partea democratică, de partea care a încercat și a reușit să salveze șansa democrației în România.

Că domnul Băsescu s-a transformat într-un mare dușman, de atunci până acum – vorbește acum mai puțin despre asta, dar nu aveți nicio îndoială – al Partidului Național Liberal este problema domniei sale. Că domnul Ponta și domnii pesediști au procedat cum au procedat, făcând praf o construcție politică cu care gândiți-vă că patru ani de zile puteam așeza multe lucruri, că acest an, 2014, de exemplu, apropo de alegerile prezidențiale, pur și simplu nu aveai istorie, nu aveam ce să discutăm în momentul acesta, iarăși este problema lor.

Ce dovedește faptul că Partidul Național Liberal a făcut aceste construcții politice, aceste opțiuni, aceste alegeri? Nu ca să-i fie lui bine și să se alieze cu cine o fi ca să câștige, să fie și el la el putere. O dovedește faptul că Partidul Național Liberal a intrat într-un conflict politic deschis cu Traian Băsescu atunci când Traian Băsescu era mai puternic și când toate instrumentele sale politice și de altă natură erau pe deplin funcționale în mâna sa.

O dovedește faptul că PNL a părăsit o guvernare în care nu se mai simțea reprezentat, ale cărei principii fundamentale erau încălcate și în care opțiunile sale ca partid erau sfidate. Ce partid a mai făcut asta?

Astăzi, îl văd pe domnul Ponta încordându-și mușchii tare și luptând cu Traian Băsescu. O spun clar, când Traian Băsescu era mai puternic, eu și dumneavoastră am fost cei mai puternici în fața lui. PSD-ul mai pe după colț. PSD-ul a avut întotdeauna oameni șantajați de Traian Băsescu și administrația lui, a avut întotdeauna oameni care au făcut blaturi la alegeri în favoarea lui Traian Băsescu, a avut întotdeauna, poate își mai aduce domnul Ponta aminte, când era subordonatul lui Emil Boc și colegul doamnei Udrea în Guven, atunci nu o făcea parașută și atunci nu era așa de disprețuitor față de Emil Boc. Cine a făcut cu Băsescu în 2009? Noi sau ei? Ei! Noi am stat tot timpul, după ce ne-am despărțit de Traian Băsescu, în opoziție până când am câștigat de la cetățeni dreptul de a reveni la guvernare.

Toate aceste lucruri sunt știute, toate aceste lucruri trebuie spuse oamenilor.  Nu avem televiziuni, nu avem aparat de propagandă tocmit din banii statului sau din banii partidului, dar nu ne poate împiedica nimeni, și asta este marea noastră misiune în acest an, în această lună, să vorbim pe cât posibil din om în om, din casă în casă. Avem intrarea, aveam structura, avem oameni care împărtășesc ideile noastre și care sunt gata să se lupte pentru ele în fiecare așezare din România, până în ultimul sat. Avem primari în foarte multe locuri, avem consilieri locali cred în toate comunele din România, avem liberali în fiecare așezare. Dacă noi toți, acum, facem acest efort de a explica lucruri simple, lucruri care se văd, lucruri care nu sunt povești, atunci să știți că asta poate să facă mai mult decât minciunile debitate la televiziune.

Da, am făcut Uniunea Social Liberală, am crezut în obiectivele acestei alianțe, dar pentru noi niciodată nu a fost un obiectiv să dăm această țară baronilor pesediști și nu în asta ne-am angajat față de români. Pentru noi, niciodată nu a fost un obiectiv să facem liste cu oameni pe care să-i amenințăm noi că-i băgăm la pușcărie și nu vom face asta niciodată. Pentru noi, nu a fost niciodată un obiectiv să amânăm măsurile necesare de dezvoltare a economiei țării ca să concetrăm aceste resurse la mâna și la bunul plac al domnului Dragnea și criteriilor sale de împărțire a acestor bani.

PNL a făcut USL și o spuneam, aduceți-vă aminte, încă din campania electorală, mereu, nu doar pentru a da la o parte PDL-ul, ceea ce am reușit, nu doar pentru a-l slăbi pe Traian Băsescu și ulterior a-l schimba, ceea ce în mare măsură am reușit și mai sunt câteva luni și vom reuși, ci pentru a guverna această țară mai bine.

Iar eu vă întreb pe dumneavoastră și întrebați-i și dumneavoastră pe oameni: este clar de ce PSD-ul a preferat ruperea USL-ului decât numirea lui Klaus Iohannis ca ministru de Interne? Este clar! Pentru că la Klaus Iohannis în birou nu venea Duicu să bată cu pumnul în masă. Pentru că la Klaus Iohannis în birou nu era chemat șeful Poliției române ca să se facă trafic de influență pentru nu știu care baron pesedist. Pentru că lui Klaus Iohannis Victor Ponta nu-i putea da ordine și nu-i putea zice – fă!

Nu avem niciun lucru să ne reproșăm față de PSD. Avem niște lucruri întotdeauna să ne reproșăm, și o fac primul ca președinte de partid, față de alegătorii români, față de cei care ne-au dat votul, față de cei care au sperat și față de care avem obligația de a-i lămuri, de a le explica de ce nu am vrut să acoperim o minciună și de ce PNL și-a luat toate suferințele și riscurile unei ieșiri de la guvernare.

Dar mai este ceva foarte important, și cu aceasta închei. Ponta minte. Asta este o afirmație clară și de nediscutat, precum aceea că azi este duminică. Cea mai mare minciună a domnului Ponta, reluată de propaganda sa, reluată de cărătorii de servietă, că nu știu de ce a spus cărătorul, că ei sunt mulți, este aceea că eu sau PNL am avea sau vom avea vreo înțelegere cu Traian Băsescu. Nu!

Trebuie să știți și să le spuneți oamenilor că aceasta este cea mai nerușinată minciună a lui Ponta. Acum au scos-o că dacă iese Antonescu președinte, că asta e frica lor, îl pune pe Băsescu prim ministru. Nu, drăgălași pesediști. Nu va mai fi Ponta, într-adevăr, prim-ministru, dar numele primului-ministru pe care îl va avea România dacă eu ies președinte și PNL-ul conduce o majoritate este simplu și ușor de ținut minte pentru că este nemțesc, Klaus Iohannis.

Am vorbit despre o alianță nu în sens politic, și îl asigur pe tânărul și valorosul nostru coleg, domnul viceprimar Doroftei, că eu cel puțin, ca președinte al partidului, nu intenționez deloc, am și spus-o, vreo nouă alianță politică. PNL este pe picioarele sale, este mai tare ca niciodată. PNL trebuie să conducă dreapta în această țară și trebuie să conducă această țară.

Am vorbit nu de o alianță în sens politic, ci de necesitatea, într-adevăr, în România, a unificării, a concentrării, a corelării tuturor eforturilor celor care nu doresc ca țara asta să încapă toată pe mâna PSD-ului și să nu ajungem să facem cu toții defilări cu bărcuțe și îmbrăcați cu urechi roșii, mândri că suntem pesediști. Asta am spus.

Partidul Național Liberal este mai puternic ca niciodată, din punct de vedere organizatoric, din punct de vedere al culoarului politic, din punct de vedere al moralului. Acesta este lucrul care trebuie demonstrat tuturor în 25 mai și dacă acest lucru va fi demonstrat vom reuși până la sfârșitul anului toate celelalte obiective.

Ultimul cuvânt, așteptăm cât mai mult de la dumneavoastră, toți liberalii din Suceava, nu doar pentru că, așa cum s-a spus aici cu dreptate, Suceava este un județ mare, cu o jumătate de milion de alegători și indiferent câți se vor prezenta tot mare va fi în raport cu celelalte. Nu doar pentru că avem nevoie de fiecare vot, ci pentru încă un motiv. Spunea prietenul Băișanu, domnul președinte Băișanu,că eu am la inimă Bucovina. Asta e puțin spus. Probabil că mulți dintre românii cu un pic de cultură, de patriotism, de dragoste de această țară și de istoria ei, avem la inimă Bucovina. Este mai mult decât atât. Pentru Partidul Național Liberal, o parte a țării ca Bucovina este vitală pentru că, așa cum am mai spus-o în fața dumneavoastră și nu am nicio ezitare să o repet, deși în general nu-mi plac repetițiile, este vitală pentru PNL pentru că, dacă vorbim de onoare, de proprietate, de dragoste de țară, de credință în Dumnezeu, unde în altă parte ne poate merge gândul dacă nu în Bucovina.

Unde poate să fie sufletul și interesul unui partid de dreapta, care înseamnă proprietate, muncă, patrie, onoare, dacă nu în Bucovina. De aceea, pentru noi nu doar la 25 mai și nu doar la toamnă, fiecare vot din Bucovina este important aritmetic. El este important din punct de vedere moral și mă rog lui Dumnezeu să vă dea și să ne dea puterea să îl câștigăm. Doamne ajută!”

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: