Mesajele președintelui PNL, Crin Antonescu, extrase din conferința de presă susținută la Tîrgu Mureș – 9 mai 2014

catsDespre tandemul Băsescu – Ponta

  • Tandemul Băsescu – Ponta este hotărât să blocheze într-un anumit fel accesul cetățenilor la subiectele de campanie. Din diverse motive se pare că ambii protagoniști ai acestui tandem vor ca românii să nu afle ce dorim să facem în Parlamentul European și atunci oferă în fiecare zi spectacolul jalnic al unei ciorovăieli marginale, ca subiecte, ca ton, ca atitudine, care tinde din punct de vedere mediatic să estompeze conținutul acestei campanii electorale.
  • Este o chestiune pe care nu pot decât să o deplâng și să arăt că noi peste tot în țară facem tot ce ne stă în putință pentru a vorbi cu cetățenii, despre adevăratele teme ale acestei campanii.

 Despre convergența fiscală

  • Pentru România, unde taxa unică este de 16%, aducerea la același standard a regimului de impozitare, a taxelor directe, nu este de interes, pentru că s-ar pierde acest atu și am ajunge la impozite de până la 30-40 % ca în alte țări.
  • Semnarea tratatului de către președintele României, în numele României, a fost, sub acest aspect, o imprudență și, din punctul nostru de vedere, ar trebui revizuit. Cu alte cuvinte, dacă totuși dorim să fim semnatari ai acestui tratat care este încheiat între statele din zona euro, dar la care au aderat și state din afara zonei euro, să o facem măcar, așa cum a făcut-o Polonia, adică să nu ne asumăm toate obiectivele.
  • Când am spus aceste lucruri, ni s-a spus că este inadmisibil să vorbim de modificarea unor tratate. Cei care au spus asta nu știau că practic în toate programele pentru alegeri europene ale marilor formațiuni politice, din marile familii, se pune această problemă a revizuirii, a reorganizării instituționale, inclusiv la nivelul tratatelor.
  • Trebuie să încercăm să construim pe cât posibil consensuri de reprezentare ale intereselor României în Parlamentul European.
  • Susținem întărirea coeziunii și forței Uniunii Europene, ca ansamblu, dar ar trebui să existe și abordări diferențiate, pentru că România are încă nevoi și perspective foarte diferite de alte țări ale UE.
  • Nu poate fi totul uniformizat, aduse sub aceleași standarde, cum este cazul impozitării, cum nu este bine din punctul nostru de vedere să fim supuși unei legislații care ignoră faptul că România are nevoie de reindustrializare, în vreme ce alte țări nu, sau că România are nevoie în continuare de ample politici și fonduri pentru agricultură sau infrastructură, în vreme ce alte țări nu mai au aceste nevoi.

Despre apropierea UDMR de FIDESZ

  • Sigur că FIDESZ a fost și este acuzat de anumite derapaje, pe bună dreptate.
  • Este adevărat că domnul Viktor Orban și conducerea UDMR-ului nu erau chiar cei mai buni prieteni.
  • A avut un efect rămânerea la putere. Noul mandat al domnului Orban pe semne că influențează și UDMR-ul.
  • Este o problemă a UDMR-ului, este o problemă a PSD-ului, care a adus UDMR la guvernare și este o problemă a politicii românești, problema constând în următorul fapt: este sau nu de acceptat dacă va fi cazul ca o formațiune politică din România, care și guvernează, să răspundă unor ordine date din altă țară, unor dispoziții politice date de guvernul altei țări. Eu sper că așa ceva nu se va întâmpla.

Despre proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc

  • Categoric nu sunt de acord cu proiectul.
  • Nu este nicio nenorocire că UDMR este la guvernare. Pe de altă parte, nu este deloc obligatoriu să fie UDMR la guvernare. Iar teoria pe care a vehiculat-o domnul Ponta la un moment dat, că este o chestiune democratică faptul ca o minoritate să participe la guvernare, nu este adevărată deloc.
  • Chestiunea democratică este ca orice minoritate, mai mare sau mai mică, să aibă drepturi care să fie respectate. Pentru că, pe principiul acesta, ar trebui ca toate minoritățile din România să participe la guvernare, nu doar cele etnice.
  • Probabil că PSD va adopta o atitudine echivocă, precum în cazul proiectului Roșia Montană sau a legii amnistiei.
  • Presupun că PSD nu va avea curajul să spună Nu celor de la UDMR și sper că nu vor avea curajul să asume un asemenea proiect.

Despre inițiativa UDMR de a aduce în discuția cu emisarii americani necesitatea aplicării Cartei limbilor regionale

  • Dacă este vorba despre discuția la care reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a purtat-o cu lideri și reprezentanți ai partidelor politice din România, eu nu-mi aduc aminte să se fi discutat așa ceva.
  • Mai mult, am salutat faptul că reprezentantul UDMR, Laszlo Borbely, a participat la discuția pe care toți liderii de partide am ridicat-o, privitoare la Visa Waiver. Domnul Borbely a pledat cauza cetățenilor români și a pus problema foarte corect, că se creează discriminare între cetățenii români și cetățenii români de etnie maghiară care au și cetățenie maghiară.
  • Pe de altă parte, cred că nu avem nevoie de nimic în plus pentru a putea spune că minoritatea maghiară din România are toate drepturile care se cuvin, în regim european, unei minorități.
  • Este adevărat că, la nivelul PE, există un lobby maghiar care alimentează ideea că în România minoritatea română este persecutată. Astfel, s-a ajuns la situația ca, în contextul discuțiilor despre Ucraina și minoritățile de acolo, pentru unii europarlamantari, inclusiv pentru președintele Comisiei de Politică Externă a PE, Elmar Brok, situația din Ucraina era comparabilă cu cea din România.
  • Acest lucru este absolut scandalos, având în vedere că știm cu toții, și recunoaște și UDMR-ul, drepturile care sunt puse în discuție în Ucraina există de atâta vreme în România.
  • Dar nu se poate imputa neapărat acest lucru UDMR sau europarlamentarilor UDMR din PE.
  • Este un lucru de reproșat însuși președintelui Elmar Brok, pentru că nu poți să fii președintele Comisiei de Politică Externă a PE și să nu știi situația în țări care sunt în Uniunea Europeană, nu sunt la capătul lumii.

Despre acuzațiile Monicăi Macovei că există persoane care pot răspunde penal pentru neaderarea României la spațiul Schengen

  • Este un alt exemplu de inadecvare la realitate la dna Macovei, a vorbi de trădarea interesului național și de răspundere penală, în condițiile în care ești jurist, fost ministru al Justiției și procuror, înseamnă să faci fie o propagandă grosieră, iresponsabilă, fie să nu știi pe ce lume trăiești.
  • Despre intrarea în Schengen nu a putut nimeni dintre cei de teapa dnei Macovei să răspundă de ce România nu a intrat în Schengen până în vara lui 2012, când Macovei, Băsescu, Boc erau la guvernare, erau în diplomație, când condițiile tehnice de intrare în Schengen sunt îndeplinite de mult.
  • Vom avea răspunsul de ce nu am intrat în Schengen și că acest lucru nu poate fi imputat nimănui din România. Noi nu i-am imputat niciodată domnului Băsescu sau domnului Blaga, ca ministru de Interne, că nu am intrat în Schengen din cauza lor.
  • EI, în mod demagogic  și mincinos, ne impută nouă sau PSD-ului, care sunt acuzați pe nedrept în chestiunea asta, acest lucru.
  • Sunt declarațiile unor extremiști iresponsabili, categorie restrânsă și din care dna Macovei pare a fi cea mai proeminentă personalitate, e o declarație deviantă, expresie a unui comportament deviant.

Despre apelul Cartel Alfa ca cetățenii să nu se prezinte la vot

  • Nu văd bine apelul lansat de Cartel Alfa ca oamenii să nu se prezinte la vot. Mă îndoiesc că apelul domnului Hossu va fi urmat de electoratul dependent și imediat mobilizabil al PSD.
  • Faptul că alți oameni pe care nu îi pot manevra, nu-i pot aduce și duce la vot partidele, vor sta acasă va face ca pur și simplu cifra de reprezentare, procentul partidelor care știu să aducă oamenii la vot, în primul rând PSD, să crească.
  • Cine stă acasă crezând că îi amendează politicienii locali se înșeală. Nu îi amendează, îi ajută.

Etichete:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: