Sinteza declaratii Klaus Iohannis, la emisiunea ‘După 20 de ani’, difuzată de Pro TV

JohannisDomnule Klaus Iohannis, cum vedeţi cursa pentru Cotroceni?

Cred că, în momentul în care se află PNL acum, este nevoie de un candidat. În situaţia în care ne aflăm acum, o situaţie nouă, nu e niciun secret că Antonescu a decis să se retragă, avem nevoie de un candidat care să fie cunoscut, relativ bine profilat, dispus să se implice în lupta politică. Este posibil, nu ştiu dacă aşa va fi, ca eu să fiu acest candidat. Am discutat cu colegii din partid acest aspect nou, e o situaţie nouă cu care ne confruntăm. Una peste alta, am ajuns la concluzia că aş fi o soluţie.

Este România pregătită pentru un preşedinte neamţ?

În 2000 am intrat prima dată într-o competiţie electorală pentru Primăria Sibiului. În Sibiu au fost aproximativ 2.000 de saşi dintr-o populaţie de 170.000 de sibieni şi mulţi m-au întrebat dacă eu cred că este rezonabil să fiu ales primar, când minoritatea germană reprezintă 1% din populaţia Sibiului. Etnicitatea nu trebuie să fie definitorie. Cred că, în momentul de faţă, nu mai există acea barieră: să nu alegem unul care nu e de-al nostru.

Sunteţi român sau neamţ?

Sunt cetăţean român şi etnic german.

E o discuţie la care presa britanică v-ar contrazice pe loc.

Nu trebuie să vedem doar problema, minorităţile la care vă referiţi când vine vorba de presa britanică.

Să revenim la experienţa PNL. Şi acolo sunteţi un nume nou. Cum v-au primit colegii?

Foarte bine. Îmi amintesc în februarie 2013, când am decis să fiu membru PNL la invitaţia domnului Antonescu. Am avut parte de o primire extraordinar de deschisă şi frumoasă. Când am venit la Sibiu, lumea exact asta m-a întrebat: cum te-au primit? Am fost foarte bine primit, m-am simţit din prima zi ca făcând parte din PNL.

Care este proiectul dvs. pentru noul PNL?

E o perioadă interesantă, am ajuns să particip la destinul PNL. Foarte mulţi politicieni din spectrul dreptei româneşti, de mult timp se gândesc la posibilitatea de a face dreapta mai puternică. În anii trecuţi s-a făcut o coagulare a stângii şi acum avem, clar, un PSD care domină stânga. Pe centru-dreapta nu se petrece acelaşi lucru.

Când se pot face aceste schimbări, fuziunea PNL-PDL,  înainte sau după alegeri?4

Nu există un defazaj. Noi suntem în situaţia de a gestiona nu doar unificarea dreptei, ci şi schimbarea de lider, dar facem faţă la aceste schimbări, nu există niciun fel de sincopă. Am pornit din capul locului bine, într-o discuţie comună. Într-o discuţie de nici o oră am convenit că dorim un mare partid pe dreapta, fuzionarea celor două partide importante pe dreapta, am convenit că dorim să avem candidat unic, un lucru care nu s-a prea realizat. De acolo, procedura deja a devenit şi politică, dar şi tehnică.

Dar când a avut loc această discuţie?

La finalul săptămânii trecute. S-a discutat în media.

Au existat tatonări înainte?

Cu siguranţă.

Nu ştiaţi de ele?

Ba am ştiut. Au existat discuţii informale la nivel de vicelideri. Au existat chiar discuţii informale între cei doi preşedinţi. Văzând că tatonările dau feedback pozitiv, s-a convenit întâlnirea angajantă, care s-a consumat repede.

Prima întâlnire a avut loc imediat după ruperea USL?

Primele tatonări au fost după europarlamentare. Am fost întrebaţi cu toţii dacă există negocieri, nu a fost cazul. Nu am considerat că e bine să pierdem tempo-ul. Odată ce semnalele au fost bune, am luat repede decizia de a ne întâlni.

Cum veţi putea convinge electoratul că e o construcţie serioasă?

Şi la noi există sechele, şi la parteneri, însă trebuie să avem curaj să trecem peste ele. Aşa se întâmplă şi între prieteni: te cerţi, te împaci, mergi mai departe. Există o singură cale de a fi credibil. Dacă venim cu un proiect de ţară, un program economic, unul pe justiţie, lucrurile acestea deja sunt antamate. Dacă am avea doar o unificare administrativă, adică luăm şefii de aici şi cei de acolo, nu ar însemna nimic pentru România.

Haideţi să vorbim despre proiect. Care este proiectul pentru noul PNL?

Dacă aş avea un proiect finalizat, l-aş prezenta cu dragă inimă. Acum îl construim. Toată lumea e de acord că e nevoie de o relaxare fiscală, importantă e abordarea.

Care sunt domeniile în care economia ar putea creşte?

În foarte multe locuri şi în foarte multe feluri. Dacă am merge într-o locaţie economică, veţi vedea că nu peste tot e la fel creşterea economică. Nu există un model, ci foarte multe, trebuie doar găsit modelul care se potriveşte cel mai bine. Aici e treaba guvernanţilor, care trebuie să creeze un cadru propice investiţiilor, creşterii economice. În plan local, oamenii de acolo trebuie să creeze foarte local, să existe zone de acces pentru a permite dezvoltarea.

Ne mai spun guvernanţii că avem nevoie de o justiţie independentă.

Cred că aici mai e foarte mult loc de mai bine. O să mă străduiesc să fiu cel care impune acest mai bine, inclusiv în modul cum acţionăm noi, ca partid. E un domeniu în care sunt hotărât să abordez lucrurile foarte diferit.

Cum vă asiguraţi că aceste probleme nu vor reapărea?

Problema se poate rezolva simplu, prin competiţie în domeniul promovării personalului: secretari de stat, directori. Trebuie să trecem spre o transparenţă decizională, să anunţăm din timp: atenţie, membri din PNL, avem de ocupat poziţia X! Dacă primim solicitările şi CV-urile, trebuie să le citim la modul foarte serios. Avem candidaţi foarte buni. Trebuie să-i luăm pe cei care fac faţă jobului. Singura metodă proastă e să alegi pe cineva pentru că îl cunoşti.

Îi reproşaţi asta domnului Antonescu?

Nu,e  o chestiune de cutumă, ţine de partid. Avem o anumită evoluţie spre democraţie, acolo e nucleul problemei, vom trece peste această etapă. Am discutat şi în alt cerc acest lucru. Aplicând aceste lucruri nu doar că facem un lucru bun, îmbunătăţim climatul: eliminăm corupţia, abuzurile.

Vă pregătiţi să intraţi şi la guvernare? Când?

Categoric, da. Cât de repede se poate. Cred că este o posibilitate să reuşim în 2015 să convingem şi pe alţii să vină alături de noi şi să schimbăm Guvernul. Dacă nu, în 2016, când avem alegeri parlamentare.

Cine sunt alţii?

Până în 2016, majorităţile se fac şi se desfac în acest Parlament. Există oarecare lejeritate de trecere dintr-o parte în alta, în funcţie de… să nu zicem interesul politic. Acest mod de a face politică cred că se poate folosi şi în sens pozitiv.

PSD nu se poate. Rămân UDMR, PPDD…

Nu vreau să intrăm în detalii. Formaţiuni care au intrat ca una, între timp sunt două sau trei. Astfel de lucruri s-au mai văzut, s-au mai practicat şi  nu cred că e o problemă ca o formaţiune să vină alături de noi.Vom aborda chestiunea premierului, a candidatului la prezidenţiale.

Restrângând acest proiect la nume, dacă Iohannis ajunge preşedinte, Predoiu va fi premierul său?

Sunt foarte mulţi oameni capabili în PNL şi PDL. Probabil, primul lucru pe care îl vom şti: cine este candidatul nostru. Va fi primul nume, după care continuăm lucrul pe program şi când vom ajunge la guvernare putem discuta următoarele nume. E clar că va exista un proces de negociere cu pretendenţi la diverse poziţii. Dacă se abordează chestiunea deschis şi corect, lucrurile se pot rezolva repede, bine şi credibil.

De ce credeţi că aţi fi un candidat mai bun ca alţii?

Mă consider un candidat bun, dar evident că şi Predoiu e bun. Eu vorbesc despre mine ca despre un posibil candidat al PNL. După ce congresul va stabili cine e al nostru, vom intra într-o fază de sondaje cu Predoiu, vom vedea ce arată sondajele. Dacă sondajele arată o diferenţă mare, e simplu.

Este exclus să aşteptaţi până la toamnă?

Nu putem aştepta prea mult. Pornind de la premisa că alegerile sunt ca şi stabilite pentru noiembrie, campania va fi în octombrie. Precampania va fi în septembrie. E clar că până la  1 septembrie trebuie să avem candidat.

Va candida Ponta din partea PSD?

Părerea mea strict personală este că da. Sunt multe scenarii care se vehiculează în spaţiul public, vom vedea.

Apropo de Ponta, spunea că aţi fi împins în faţă de anumite structuri ale statului…

Lucru care mi s-a părut o afirmaţie forţată. Ştiu că nu am fost împins decât de o structură: PNL.Afirmaţia nu mi s-a părut potrivită, premierul şi-a permis să aprecieze persoana, nu proiectul. Să vină premierul unei ţări din Europa să spună că un candidat e creat de forţe oculte, îl pune pe el într-o situaţie anume.

Cum veţi lupta cu PSD?

Indiferent de calitatea mea în campanie, PNL, împreună cu PDL, gata fuzionaţi sau nu, vom avea o abordare foarte clară. Unii au tendinţa să devieze atenţia de la confruntarea ideologică sau doctrinară.

Atacurile merg adesea la persoană. Sunteţi pregătit?

Nu vă supăraţi, sunt în politică de 15 ani. Metoda e una şi aceeaşi. Dacă vorbim de marele competitor care va fi PSD, metodele sunt pentru mine foarte bine cunoscute. Sunt primar din 2000, am fost primar în perioada anteriorului guvern PSD, am avut alte şi alte competiţii, niciodată nu am crezut că e o abordare bună să existe atacuri murdare, poveşti inventate. Dacă sunt pregătit? Bineînţeles că sunt pregătit. Dacă-mi place? Îmi displace profund.

Care e implicarea preşedintelui Băsescu în apropierea PNL-PDL?

Nu joacă niciun rol, nu a fost implicat nici măcar în antamarea discuţiilor. Nu a existat nicio intervenţie, niciun contact. Este bine dacă şi alţii doresc ca această construcţie să fie una de succes şi dacă alegătorul găseşte că e o soluţie bună să fie îndemnat să voteze această construcţie.

La nivel personal, aţi mai vorbit cu Traian Băsescu?

Nu am fost duşmani politici, am avut opinii foarte diferite despre guvernare şi atunci am venit cu o propunere agreată larg în Parlament, doar că preşedintele a avut altă opţiune. Atunci, în toamna lui 2009, a fost ultima dată când am vorbit cu preşedintele.

Vă cunoaşteţi cu doamna Merkel?

Da.

Despre ce aţi vorbit?

Despre problemele minorităţii germane din România, despre cetăţile din Ardeal care trebuie renovate. E o legătură care există, nu am fost în poziţia în care să mă întâlnesc foarte des cu doamna Merkel.

Cum aţi crescut?

În centrul Sibiului. Mergeam pe jos la şcoală, la liceu.

Ce muzică ascultaţi?

Pe vremea respectivă, ABBA şi aşa mai departe.

Manele ascultaţi?

Nu. Nu am încercat niciodată să discut gusturile cuiva.

Micii vă plac?

Da. Mâncărurile româneşti îmi plac cam toate, dar sunt şi altele. Este o bucătărie tradiţional ardelenească.

Sport faceţi?

Fac sport. Tenis.

Cum aţi dobândit casele pe care le aveţi?

Le-am cumpărat. Am pornit cu soţia de la un apartament de patru camere. Din acei bani, bani adunaţi din meditaţii, am făcut următoarea achiziţie, am închiriat şi tot aşa.

Mai e valabil acest model?

Devine din ce în ce mai greu, recunosc.

Vă plac bancurile?

Da.

Aveţi umor?

Mă consider un om care înţelege umorul. Nu am talentul de a spune bancuri

Etichete:, , , , , , , , , ,

4 comentarii pe “Sinteza declaratii Klaus Iohannis, la emisiunea ‘După 20 de ani’, difuzată de Pro TV”

 1. hmm 8 iunie 2014 la 4:50 PM #

  coposu a pus cd in coada pnt-ului si pnt a devenit pntcd.
  s-ar putea pune si ceva in coada pnl-ului?

  Apreciază

 2. hmm 8 iunie 2014 la 6:40 PM #

  quintus: „Am o speranta sa faca nitica ordine, nu disciplina, la liberali nu se poate face disciplina”

  omul asta nu e in toate mintile? cum adica? a fi liberal inseamna sa fi un fel de gay hippiot, care cerseste ajutor social? oamenii astia habar nu au ce inseamna dreapta contemporana. inseamna conservatorism social si liberalism economic. punct. bine macar ca asemenea oamenii nu mai au putere politica si oricum germania si sua hotarasc la noi, ceea ce e bine.

  Apreciază

 3. hmm 8 iunie 2014 la 6:41 PM #

  erata: *asemenea oameni

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: