Guvernul Ponta sau Regimul Ponta? (1)

CCRAzi Guvernul VV Ponta 3 a suferit două înfrângeri pe planul reprezentării raporturilor dintre guvern și instituțiile ce garantează constituționalitatea legilor promovate de către guvern și Parlament.

Pe de o parte Curtea Constituțională a constatat, din nou, că președintele Băsescu are precădere atunci când este vorba despre reprezentarea statului român în raport cu structurile UE, inclusiv Comisia Europeană. Votul, unanim, face inutilă orice discuție despre un posibil parti-pris politic.

Pe de altă parte Avocatul Poporului (a cărui numire de către Parlament a stat în votul social-democraților), Victor Ciorbea, și-a luat misiunea în serios și a contestat la CCR legea cartelor prepay exact pe acele considerent pe care societatea civilă și PNL le-au avut în considerație atunci când au criticat propunerea legislativă, puternic sprijinită de către Guvern și PSD. Cred că nu mă înșel atunci când afirm că CCR va confirma neconstituționalitatea legii, tot astfel cum s-a întâmplat cu legea Big Brother. Păcat că același Victor Ciorbea nu a atacat la CCR și OUG promovată de Guvern în 26 iunie a.c. prin care se modifică Legea Educației Naționale, atac care în mod sigur ar fi fost încununat cu succes, devreme ce Constituția prevede că legile organice nu pot fi modificate prin ordonanțe de urgență ale Guvernului.

Dacă legăm cele două înfrângeri suferite în raportul dintre VV Ponta și două instituții fundamentale ale statului de drept cu eșecul (poate doar aparent…) în ce privește negocierile cu UDMR, putem constata o șubrezire a poziției premierului în contextul politic actual. Desigur situația poate fi remediată și liderul de la Palatul Victoria are mijloacele necesare în dotare, pentru a își asigura dominația aproape absolută asupra scenei politice interne. Dar nici nu putem să nu contestăm că instituțiile statului chiar funcționează (măcar din când în când, chiar și timid, chiar și cu rateuri…) când este vorba de a reteza unele dintre nefericitele inițiative de întărire ale regimului Ponta.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Guvernul Ponta sau Regimul Ponta? (1)”

 1. kmy 9 iulie 2014 la 8:43 PM #

  dar…..l-a bagat basescu iar in seama invitandu-l ca cotroceni , cand steaua lui vv poanta sta sa cada….hop, basescu, il readuce in prim-plan

  Apreciază

  • Radu Zlati 10 iulie 2014 la 12:06 AM #

   Scenariu cunoscut – sprijin reciproc prin animozitate afșată :p

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: