PNL condamnă acțiunea militară rusească din Ucraina și susține cererea NATO de retragere imediată a rușilor din Ucraina

capture-20130611-1422521Partidul Național Liberal își declară profunda îngrijorare față de situația din Ucraina, care a atins noi limite ale conflictului prin pătrunderea pe teritoriul ucrainean a unui convoi militar rusesc. PNL își exprimă fără echivoc susținerea față de solicitările NATO de retragere neîntârziată a rușilor de pe teritoriul ucrainean.

Referitor la această situație, europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi, membru al Delegației la Comisia Parlamentară de Cooperare Uniunea Europeană – Ucraina din Parlamentul European, a declarat: ”Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este extrem de grav. Așa cum spunea președintele PNL, Klaus Iohannis, există riscul transformării zonei de est a Ucrainei într-o nouă Transnistrie, ceea ce ar afecta pe termen lung securitatea în regiune. Din păcate, Rusia pare să respingă orice conformare a sa față de obligațiile și responsabilitățile în relațiile cu Uniunea Europeană (UE) și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Următoarele sale acțiuni sunt imprevizibile, însă istoria recentă ne îndeamnă să credem că acestea vor continua pe linia agresivității, inclusiv militare.”

Partidul Național Liberal salută concluziile reuniunii extraordinare a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe – care a avut loc astăzi, la Bruxelles, referitoare la situația din Ucraina. Printre acestea se numără: respingerea oricărei incursiuni militare rusești în Ucraina, acordul unanim că orice acțiune umanitară trebuie autorizată de autoritățile din Ucraina și aprecierea pozitivă pentru asistența umanitară ONU, solicitarea adresată Rusiei de a opri imediat fluxul de material şi personal militar înspre Ucraina. De asemenea, oficialii europeni au constatat ”că motivele aflate la baza regimului sancţionator la adresa Federaţiei Ruse – legate de încălcarea gravă a legislaţiei internaţionale prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi destabilizarea Ucrainei – sunt încă valide.”, conform unui comunicat al diplomației române.

”Continuarea sancțiunilor economice impuse Rusiei și, mai mult, înăsprirea acestora, va avea repercusiuni și asupra economiilor statelor din zonă, inclusiv a României. Însă acest lucru nu trebuie să diminueze fermitatea statelor UE în aplicarea sancțiunilor, ci să le conducă pe acestea spre identificarea unor noi modalități de cooperare economică.” – a mai spus europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi.

Vineri dimineaţă, Ucraina a denunţat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul său, pe la un post de frontieră aflat sub controlul separatiştilor proruşi, în zona Doneţk. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a confirmat incursiunea militară rusească în estul Ucrainei, îndemnând Moscova să retragă imediat vehiculele militare şi trupele staţionate în apropierea frontierei ucrainene. „În cursul nopţii, am asistat la o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene. (…) Acest lucru confirmă faptul că există un flux continuu de armament şi combatanţi în estul Ucrainei. Este o dovadă clară privind implicarea permanentă a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei”, a declarat secretarul general NATO.

16 august 2014                                 

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: