Radu Zlati – Interviu pentru www.PSnews.ro

radu-zlatiÎn interiorul PNL există tot mai multe discuții despre cine ar trebui să facă parte din viitorul Guvern, format în jurul liberalilor. Totuși, sunt și parlamentari PNL care nu vor căderea Guvernului actual pentru ca apoi să fie înlocuit cu unul populat cu miniștri din Guvernul Boc, care au imaginea știrbită și asociată cu tăierea salariilor și a pensiilor în 2010.

Potrivit informațiilor PSnews.ro, la ședința din 24 ianuarie, de la Iași, câțiva parlamentari liberali își vor exprima condiția pe care o au pentru a vota moțiunea de cenzură promisă de PNL pentru finalul lunii februarie.

Sunt câțiva deputați și senatori care sunt deciși să voteze pentru căderea Guvernului cu o singura condiție: niciunul dintre cei care au făcut parte din Guvernele conduse de Emil Boc, în perioada 2009-2012, să nu se afle printre cei care vor ocupa portofolii ministeriale în viitor. Conform surselor PSnews.ro, o astfel de condiție este pusă de un număr de aproximativ 10 parlamentari.

Unul din parlamentarii PNL care a acceptat să vorbească despre această condiție dorită de câțiva senatori și deputați este Radu Zlati. Acesta a precizat pentru PSnews.ro că ”l-a rugat pe Cătălin Predoiu ca pe lista miniștrilor pe care o să-i propună forurilor de conducere a PNL să nu apară niciun fost ministru din perioada Boc.”

“Din luna decembrie, la o întâlnire a parlamentarilor PNL cu domnul premier desemnat Predoiu l-am rugat pe acesta ca lista miniștrilor pe care o să-i propună forurilor de conducere a PNL, pe cât cu putință, să nu apară niciun fost ministru din perioada Boc. A fost o rugăminte. În continuare cred că ar fi bine ca acest lucru să fie pe cât cu putință evitat”, a declarat Radu Zlati pentru PSnews.ro.

Deputatul liberal nu s-a declarat totuși de acord cu ideea grupului de parlamentari PNL de a nu vota moțiunea de cenzură dacă această condiție nu este respectată, precizând că, în opinia sa, este prioritar ca Guvernul Ponta să fie dat jos cu orice preț.

“Pe de altă parte nu cred, și din punctul meu de vedere nu voi condiționa votul meu la o moțiune de cenzură de acest fapt. Pentru că este mai importantă accederea PNL la putere prin răsturnarea Guvernului Ponta decât orice calcul, chiar îndreptățit, apropo de imaginea pe care viitorul Guvern PNL o va avea. Cred că un guvern PNL trebuie să aibă o imagine pe cât cu putință derobată de amintirea fostelor guverne fie pe linie PNL, fie pe linie PDL. Pe de altă parte, repet, esențial este ca întregul PNL să achieseze la ideea că trebuie să ajungem la putere printr-o victorie a unei moțiuni de cenzură, deci nu cred, personal, că trebuie condiționat votul nostru”, a mai spus Radu Zlati.

Întrebat dacă această condiție se aplică și în cazul lui Cătălin Predoiu, premierul desemnat al PNL, care a fost ministru al justiției în guvernul Boc, Radu Zlati a declarat că în cazul acestuia se poate face o excepție, întrucât în campania electorală el a fost asumat de PNL și PDL drept viitorul prim-ministru, în campania electorală prezidențială.

“În cazul domniei sale trebuie să se facă o excepție deoarece în campania electorală prezidențială, atât PNL pe linia sa mai veche, cât și PDL, l-au cuplat pe domnul președinte Iohannis cu ideea unui premier Predoiu. De aceea eu nu pot acum, fie că vorbim despre ianuarie, fie că vorbim despre februarie 2015, să uit ceea ce președintele țării și partidul au promis în decembrie 2014. Trebuie să fim constanți cu noi înșine măcar cu această idee”, a afirmat Radu Zlati.

Întrebat dacă mai există și alți colegi care au aceeași opinie cu privire la includerea foștilor miniștri Boc în viitorul guvern PNL, Radu Zlati a declarat că opinia parlamentarilor PNL trebuie luată în calcul în alcătuirea viitorului Executiv.

A fost o vacanță parlamentară lungă după cum știți și nu prea am avut ocazia să mă întâlnescu cu colegii mei. Știu că există astfel de idei pe care eu le consider raționale: să antamăm imaginea noului Guvern PNL cu oricare imagine de fost Guvern fie PNL, fie PDL. E o idee rațională, acum, sigur, rămâne la latitudinea premierului desemnat să-și facă echipa, în primul rând, dar mă gândesc că desigur această echipă ar fi bine să fie discutată și cu partidul, în special cu parlamentarii care vor vota. Dacă noi, parlamentarii, nu vom avea niciun cuvânt de spus, cu privire la echipa pe care o votăm, cred că se pornește de la bun început cu un pas greșit. Repet, ideal ar fi să fie astfel, dar mi se pare greșit să condiționăm votul nostru ca membri ai PNL și membri ai Parlamentului de o astfel de idee”, a precizat Radu Zlati pentru PSnews.ro.

Sursă: www.PSnews.ro

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: