Declarație politică deputat Radu Zlati: ”Domnule Ministru, demisia!”

Radu-ZlatiDomnule preşedinte de şedinţă, doamnelor şi domnilor deputaţi, stimaţi colegi,

Îmi voi permite să mă adresez, în scurta mea alocuțiune, domnului Ministru al Educației Naționale, Sorin Mihai Câmpeanu. Apelez la acest procedeu deoarece domnia sa, în ciuda promisiunii făcute cu ocazia învestirii sale, nu a binevoit să vină în fața Comisiei parlamentare pentru Educație, Cercetare, Tineret și Sport, nici măcar pentru a își promova propriile inițiative legislative.

Domnule Ministru, prin CV-ul dumneavoastră îmi păreați, la prima privire, omul cel mai potrivit pentru a ocupa fotoliu de Ministru al Educației Naționale, minister care a avut, de-a lungul istoriei sale, conducători de talia unui Spiru Haret, Titu Maiorescu sau Nicolae Iorga. Cel mai potrivit, în mod sigur, după aprilie 2012, adică în perioada generic numită a guvernelor Ponta. Într-adevăr: rector al unei Universități prestigioase și Președinte al Consiliului Rectorilor, mi se părea că prezența dumneavoastră în clădirea de pe General Berthelot reprezintă o garanție a faptului că învățământul românesc se afla pe mâini bune.

Se pare că am fost naiv. În fapt, semnătura pusă de către dumneavoastră în josul Ordonanței de Urgență a guvernului nr. 94 din 2015 a spulberat orice speranță anterior învestită în cel care ar fi trebuit să asigure neutralitatea conducerii Ministerului Educației și Cercetării Științifice.

În loc să luați în considerare cele ce trebuie făcute pentru binele învățământului românesc, dumneavoastră ați girat, sub semnătură proprie, un dar ignobil făcut șefului de guvern și aliatului de moment al partidului care v-a propus pentru funcția pe care o momentan o ocupați. Și anume, prin modificarea unei prevederi din Legea Educației Naționale, ați permis premierului Ponta să își repare onoarea și să scape de oprobriul public generat de scandalul unei lucrări de doctorat asupra căreia foruri științifice și marea parte a opiniei publice din România își manifestaseră, anterior, serioase îndoieli privind paternitatea textului lucrării.

Domnule Ministru, presupun că modificarea unei legi organice în folosul exclusiv al unui om, fie și acela Prim Ministru, nu a fost inițiativa dumneavoastră. Nu mai puțin, prin acordul dat pe respectivul text, dumneavoastră sunteți tot atât de vinovat pe cât sunt de vinovați autorii din umbră ai inițiativei. O inițiativă pe care, sper, Parlamentul nu o va lăsa să treacă, respingând-o prin vot.

De aceea, domnule Ministru, deoarece săptămâna aceasta va fi discutată respectiva Ordonanță de Urgență atât în comisia de specialitate a Camerei cât și, sper, în plenul acesteia, vă invit, cu respect dar și cu fermitate, fie să solicitați chiar dumneavoastră respingerea paragrafului din OUG prin care titlurile de doctor se pot retrage la solicitarea celor care le posedă, fie să vă prezentați demisia de onoare din funcția pe care, acceptând să fiți omul bun la toate al premierului Victor Ponta, ați dezonorat-o.

Radu Zlati,

Deputat PNL

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: