Reforma sau Demisia! (4.06.2015)

20150604_093850Domnule Președinte de ședință, stimaţi colegi,

În cele ce urmează mă voi adresa, indirect, Ministrului Educației Naționale, Sorin Mihai Cîmpeanu.

Domnule Ministru,

Cu ocazia Forumului Mondial al Educației organizat de către UNESCO, între 19 și 22 mai, în Coreea de Sud, a fost dat publicității un clasament care grupa rezultatele la mai multe teste care îşi propuneau să evalueze aptitudinile tinerilor de 15 ani în domeniul matematicii și științelor. Testele respective, cu o fiabilitate recunoscută de către experții în domeniu (PISA, TIMMS, TERCE), urmăreau în special abilitățile elevilor în ce privește analiza, rezolvarea de probleme, argumentarea și interpretarea.
Dintre cele 76 de sisteme educaționale testate, România s-a clasat pe locul 44, fiind devansată de aproape toate statele foste comuniste din Europa de Est; din grupul acestor state cel mai bine s-au plasat Cehia (locul 21), Slovenia (18) și Polonia (11).

Dacă am fi într-un banc, ne-am felicita că suntem înaintea Albaniei. Dar nu suntem într-un banc, ci într-o fundătură în care politicile educaționale de după 1989 ne-au dus cu o tristă voioșie.
Acesta este adevărul despre învățământul preuniversitar românesc, iar nu mâna de medalii de aur obținute de către reprezentanții noștri la Olimpiadele internaționale de matematică.

O reformă a educației este strict necesară, iar termenul la care ea ar fi trebuit deja implementată este ieri. Dacă sunteți conștient de crudele realități ale învățământului preuniversitar românesc, și dacă țineți ca numele dumneavoastră să nu fie confundat cu figurile palide care au populat în trecere, în ultimii 15 ani, birourile din strada Berthelot, va trebui să demarați cât mai urgent dezbaterile publice pe o nouă Lege a Educației, în ciuda ordinului expres primit ieri din partea premierului Victor Viorel Ponta. În caz contrar, perioada exercitării de către domnia voastră a mandatului pe care l-a nemurit Spiru Haret nu va fi decât un trist interstițiu, o lacună, o erată, o eroare.

Desigur, domnule Ministru, în cazul în care sau nu vreți sau nu puteți să vă duceți la îndeplinire misiunea la care fundătura în care a ajuns învățământul preuniversitar românesc vă obligă, și anume o nouă Lege a Educației Naționale, vă rămâne la dispoziție soluția la care eu însumi v-am îndemnat deja în câteva rânduri: demisia de onoare. Plecați, domnule Ministru! Pentru numele lui Dumnezeu, plecați!

Radu Zlati,
Deputat PNL

Etichete:, , , , , ,

4 comentarii pe “Reforma sau Demisia! (4.06.2015)”

 1. pozeDECAT 5 iunie 2015 la 6:13 PM #

  Domnule Deputat, pe mine ma incanta ca presedintele comisiei parlamentare pentru relatia cu UNESCO (daca tot v-ati referit la acest important for mondial) este un domn care si-a dat bacalaureatul la 24 de ani. E reprezentativ. D’aia si suntem niste „branconieri” in ale educatiei si culturii.

  Apreciat de 1 persoană

  • Radu Zlati 5 iunie 2015 la 6:19 PM #

   He he he… Poate este modelul unei noi clase politice?

   Apreciază

   • pozeDECAT 6 iunie 2015 la 10:03 PM #

    Sper ca nu. Vedeti insa ca domnia sa a ajuns acum in curtea dvs, la „noul PNL” …

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: