Declarație de presă: Avem nevoie de un nou sistem de bacalaureat

cats2Evaluările naționale din învățământul preuniversitar românesc au două obiective majore: să ateste faptul că elevii care au terminat un ciclu școlar stăpânesc un minim social acceptat de cunoștințe, de priceperi și deprinderi intelectuale care să le ofere accesul într-o treaptă superioară de învățământ sau în lumea profesiilor, și să stabilească ierarhii în cadrul aceleiași generații, ierarhii care eventual să fie luate în considerație pentru înscrierea în treapta de învățământ superioară. La aceste două obiective principale am mai putea adăuga că examenele naționale ar trebui să ofere și o oglindă a mersului educației, o măsură a progresului sau involuției învățământului românesc.

Pentru cine urmărește cu atenție examenele naționale, în special cele de la Bacalaureat, este evident că nici unul, nici altul dintre obiectivele majore ale examenului nu este atins în prezent. În special rata promovabilității, dar și mediile obținute, depind de cele trei ”noroace”: norocul de subiect, norocul de profesor supraveghetor și norocul de profesor corector. Este dincolo de limita rușinii să aflăm la fiecare examen de Bacalaureat, că sute de elevi au copiat, profitând de neglijența supraveghetorilor; că mii de note au fost modificate în urma contestațiilor, adesea cu diferențe mari în plus, din vina celor care au corectat. Cum numărul cazurilor astfel depistate reprezintă doar vârful unui aisberg, ce valoare mai au azi notele unui examen de Bacalaureat? Dar ceea ce mi se pare mai grav, cu adevărat grav, este faptul că diferențele dintre mediile și promovabilitatea unui an și cele ale unui alt an nu sunt date doar de pregătirea elevilor, ci în special de dificultatea subiectelor oferite de către comisii naționale aflate în subordinea Ministerului Educației, Cercetării și Științei. Este adevărat, un subiect mai greu sau mai ușor nu modifică ierarhia în cadrul unei generații, dar poate modifica sensibil gradul de promovabilitate și denaturează imaginea pe care cei implicați în actul decizional ar trebui să o aibă asupra calității de ansamblu a învățământului preuniversitar românesc.

Sugerez Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să prezinte de urgență o nouă viziune asupra examenelor naționale în preuniversitarul românesc, o viziune modernă, europeană, care să evite în mai mare măsură decât în prezent posibilitatea intervenției subiectivismului și a practicilor incorecte și nelegale în ce privește examenele naționale și evaluarea elevilor absolvenți. În locul bâjbâielilor la o Lege a Educației Naționale care a devenit deja o Fata Morgana, o Ordonanță de Urgență a Guvernului, care să ofere învățământului preuniversitar un Bacalaureat mai curat și mai adecvat realităților de azi și de mâine ale societății românești, ar fi primită cu satisfacție – în special de către elevi și părinții acestora.

Radu Zlati,

Deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Declarație de presă: O propunere radicală | Radu Zlati - deputat de Gherla - 3 august 2015

    […] DECLARAȚIE DE PRESĂ: AVEM NEVOIE DE UN NOU SISTEM DE BACALAUREAT […]

    Apreciază

  2. Jocul de-a căruța și caii. Pe cine punem înainte? | Radu Zlati - deputat de Gherla - 6 august 2015

    […] DECLARAȚIE DE PRESĂ: AVEM NEVOIE DE UN NOU SISTEM DE BACALAUREAT […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: