A. Mihai (ZF): Varianta „draft“ a legii salarizării bugetarilor

Un şef serviciu din administraţia publică, un şef al administraţiei financiare dintr-un oraş sau un şef adjunct al unui birou vamal va primi un salariu de bază lunar de circa 5.600 de lei. Cu un astfel de nivel salarial, cel care ocupă o astfel de poziţie câştigă mai mult decât cel mai bine plătit medic specialist (cu gradaţia 5, care va ajunge la un salariu lunar de 4.563 de lei brut pe lună) sau decât un pro­fesor de liceu de gradul I, cu studii supe­rioare, care are peste 40 de ani vechime în învăţământ şi care va avea un salariu brut de maximum 4.563 de lei brut pe lună, arată infor­maţiile din varianta draft a legii sala­rizării aflată în lucru la Ministerul Muncii.

Modul în care a fost redactată noua variantă a legii salarizării a stârnit deja unele controverse, având în vedere că, în primul rând, nu mai există coeficienţi pentru cal­culul salariilor pe diverse funcţii ca înainte, ci valori numerice. În legea salarizării aflată în vigoare în prezent, salariile din sectorul bugetar sunt calculate în funcţie de un coeficient, iar cel mai mic salariu are coeficientul 1, iar cel mai mare salariu din sistemul bugetar are coeficientul 15 (adică 15 x valoarea de bază, stabilită în fiecare an şi care în 2010, la intrarea în vigoare a primei legi a salarizării, era de 600 de lei).

„În anexele proiectului noii legi a salarizării nu există coeficienţi, ci valori nu­me­rice, de aceea comparaţiile sunt mai greu de verificat. În plus, se introduc 6 gradaţii (trepte) la fiecare funcţie, însă introducerea gradaţiilor la anumite funcţii, cum ar fi profesor universitar cu peste 40 de ani vechime, funcţie la nivel debutant sau medic rezident anul I sau II, nu are sens“, a explicat Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindi­cale Cartel Alfa.

2-salarizareO altă anomalie a proiectului de lege aflat în prezent în lucru la Ministerul Muncii o reprezintă faptul că nu există nicio referire la valoarea de bază a sistemului de salarizare, bază faţă de care să se raporteze salariile din sistemul bugetar.

„Nu se specifică cum se vor face indexări sau cum se vor face corecţiile grilelor propuse o dată cu creşterea salariului minim garantat în plată pentru a nu repeta situaţia de acum, suprapunerea sistemului de salarizare la nivelul salariui minim. Trebuie să se specifice că se realizează o creştere proporţională cu creşterea salariului minim garantat în plată“, a mai spus Hossu.

Un articol nou din proiectul aflat în lucru mai specifică şi faptul că şefii instituţiilor de stat nu vor mai câştiga mai puţin decât subalternii lor, situaţie frecvent întâlnită în sistemul de salarizare actual.

„Câştigul salarial brut pe funcţii din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice va respecta ierarhia, în sensul că niciun câştig salarial pentru o funcţie inferioară nu va depăşi câştigul salarial unei funcţii superioare prevăzut în anexele la prezenta lege, atât la personalul civil, cât şi la personalul din domeniul apărare, ordine publică şi siguranţă naţională“, se arată în variant drafta a noii legi.

În sistemul bugetar lucrează în prezent 1,2 milioane de salariaţi, adică un sfert din efectivul total de salariaţi din economie.

sursa: Ziarul Financiar 

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: