Teorie a manipulării (XXII): Ponta a reîntregit pensiile!

Radu-Zlati

Mulți dintre propagandiștii PNL au urmat zicerea lui Ponta (des folosită în circumstanțele prezidențialelor din 2014) cum că guvernul (dar și personalizat: Ponta însuși) a reîntregit pensiile, cu pandantul acesteia – ”PDL a tăiat pensiile.” Inclusiv azi am avut o discuție cu un vector de propagandă PSD online, pe această temă.

Adevărul gol-goluț sună așa: Ponta (și guvernul USL) nu a reîntregit pensiile, deoarece pensiile nu au fost micșorate/tăiate de către guvernul BOC. A existat o tentativă, adevărat, în acest sens: legea (cu voturile bine numărate de către Anastase) a fost declarată însă neconstituțională de către CCR. Singurele pensii (nu micșorate, ci de-a dreptul anulate) au fost așa-numitele pensii speciale (adică necotributive), pentru unele categorii socio-profesionale (de exemplu militarii) fiind introduse pensii noi, plecând de la o altă filozofie.

Ceea ce au făcut guvernele USL sau majoritățile guvernamentale conduse de către VV Ponta au fost următoarele:

 • Indexarea regulată a pensiilor cu rata inflației (conform unei legi anterioare venirii USL la putere), deci aplicarea legii – să nu îi facem un merit special lui Ponta din faptul că a respectat legea.
 • Recalcularea, pe alte baze, a unor pensii (ale militarilor).
 • Reintroducerea pensiilor necontributive pentru toate categoriile care aveau astfel de pensii în 2010 și le-au pierdut în urma acțiunii de restrângere a cheltuielilor bugetare efectuate de către Emil Boc.

Faptul că una spune Ponta la televizor și alta scrie, căci și Ponta și echipa lui cunosc că pentru ce este scris poți fi dat în judecată, iar pentru ce spui, eventual faci o rectificare, o nuanțare, un joc de glezne, ceva… este reflectat și în propaganda electorală a anului 2014.

ponta pensii

Acolo nu se spunea că Ponta a reîntregit pensiile, ci doar că le va proteja. Spre deosebire de contracandidatul său, Iohannis, care, nu-i așa, le va tăia  precum Băsescu (deși, vezi mai sus, Băsescu-Boc nu reușiseră să ”taie” pensiile în 2010). Deși mincinosul nu se poate abține: în text era strecurată insinuarea că totuși ceva-ceva s-a tăiat – ”nu se vor mai tăia pensii și salarii…”

În schimb, în atacul asupra contracandidatului, nu este păstrată nici o urmă de decență (acest gen de flayere a fost atacat în instanță și interzis în multe județe):

flyer-1-ponta

În 2010, minciuna a avut picioare scurte. De ce le-ar avea mai lungi acum?

Etichete:, , , , , , , ,

6 comentarii pe “Teorie a manipulării (XXII): Ponta a reîntregit pensiile!”

 1. Valter Cojman 23 iulie 2015 la 7:03 AM #

  Eu sunt pensionar si pensia mi-a fost micsorata de guvernul Basescu-Boc-PDL cu 40-50 de lei prin 2 metode:
  1. Prin reducerea pragului de impozitare de la 1000 lei la 740 lei.
  2. Prin impozitarea CAS-ului din toata pensia.
  Deci, USL a stopat acest jaf si ne-a si despagubit. Imi aduc perfect aminte cum Boghicevici mai voia sa ne jefuiasca cateva luni, desi supra-impozitarea fusese declarata ilegala de CCR, pe motiv ca nu are legislatia care sa-i permita stoparea acelei supra-impozitari ilegale. despre despagubiri nici nu era vorba… Banii de care am fost jefuiti erau ca si pierduti. A cazut guvernul MRU, a venit Guvernul Ponta si s-a putut stopa jaful, inclusiv sa ne despagubeasca.
  Concluzie:
  D-ta faci o manipulare… prin omisiunea acestei nemernicii a guvernului Basescu-PDL (acum in piele de PNL).

  Apreciază

  • Radu Zlati 23 iulie 2015 la 9:19 AM #

   Am precizat în articol: PDL a încercat, CCR s-a opus.

   Apreciază

 2. Sorin Manea 23 iulie 2015 la 11:04 AM #

  Oare virusul „portocaliu” este atât de letal încât poate distruge si ultima fărâmă de bun-simt ?! Se pare ca DA !

  Apreciat de 1 persoană

 3. ionelslavu 23 iulie 2015 la 12:29 PM #

  Pentru d-ul Radu Zlati… ba da, pensiile au fost reîntregite după ÎNŞELĂCIUNEA guvernului BOC cu privire la calculul taxei CASS (nou introdusă) şi a impozitului pe pensie (16%). Guvernul BOC trebuia să facă calculul la impozit 16% din suma ce rezulta peste 1000 lei pensie după ce scădea 5,5% CASS (cuantumul din suma ce rezulta peste 740 lei). Dar ca un adevărat DERBEDEU ( la vremea respectivă nu există vre-o reglementare legală financiar fiscală care să justifice calculul lui BOC), guvernul BOC şi-a permis să F U R E pe fiecare pensionar în parte cu acest calcul ILEGAL al CASS şi impozitului pe pensie. Deci d-le Radu Zlati sugestia dvs. este MINCIUNĂ… guvernul USL condus de PONTA întradevăr a reîntregit pensiile, dându-le pensionarilor pe parcursul unui an, întreaga sumă pe care a furat-o BOC cu ai lui guvernanţi prin FURT CALIFICAT.
  Nu este vorba de ce a încercat PDL-ul să facă, cică „legal” ci de cea ce a făcut ILEGAL d-le Zlati! Pe de altă parte nu pomeniţi nimic de acea sumă de aproximativ 50 lei, mică pentru o foarte mică parte dintre pensionari şi mare pentru cea mai mare parte dintre pensionari … sumă FURATĂ individual fiecărui pensionar.
  Şi pentru că veni vorba de cuvintele „reântregirea pensiei” păi să vedem ce spune dex-ul pentru a ne lămurii, citez „REÎNTREGÍRE, reîntregiri, s. f. Acțiunea de a reîntregi și rezultatul ei. – V. reîntregi. – Sursa: DEX ’98 (1998) „.
  DECI dvs. omiteţi cu intenţie, în articolul dvs., de FURTUL unei anumite sume de bani din pensia fiecărui pensionar din România, sumă ce ulterior prin REÂNTREGIRE ca acţiune s-a reîntors în pensiile cu pricina (fac referire strict la pensiile în cuantum valoric de peste 740 lei)

  Apreciază

  • Radu Zlati 23 iulie 2015 la 12:43 PM #

   operaținea de scădere a pensiile se face scăzând suma brută a acestora. Că pensiile au fost impozitate (cum, de ce…) nu privește subiectul articolului meu. Dvstră vă referiți la net, eu mă refeream la brut. Atâta tot.

   Apreciat de 1 persoană

   • ionelslavu 23 iulie 2015 la 12:57 PM #

    Păi pensionarii trăiesc din net d-le Zlati… din brut mai trăieşte şi statul pe ici pe colo cu ai lui derbedei, că doar pădure fără uscături nu prea s-a pomenit.
    În cea ce priveşte articolul dvs. nu am nimic că încercaţi o anumită tentă de manipulare, dar faceţi-o corect pe adevăr întreg nu pe frânturi de adevăr.
    Jumătatele de adevăr nespus devine tot MINCIUNĂ … o opinie.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: