B. Glăvan (Logica Economică): Codul fiscal nu poate fi combătut cu modele

Bogdan GlavanCinste lui Niels Bohr, autorul celebrei maxime: “E greu să faci predicții, mai ales despre viitor”. Mi se pare mai relevantă decât o altă zicală: “Economiștii o fac cu modele.” Fiindcă iată istoria deviației PIB, așa cum a fost apreciată și prezentată de BNR în Rapoartele privind inflația din 2006 până în prezent (pentru fiecare grafic momentul de referință este marcat prin linia punctată).

Deviatia PIB

La începutul anului 2006 BNR estima că cererea agregată se va contracta puternic în anii următori. Realitatea a fost diametral opusă. În 2008 se estima că economia a crescut mai puternic decât se anticipa din cauza anului agricol excepțional și a investițiilor cu efect favorabil asupra productivității!!

“excesului de cerere survine pe fundalul unei rate de creştere a PIB potenţial mai înalte sub influenţa accelerării ritmului investiţiilor în economia naţională, cu impact favorabil asupra productivităţii, dar mai ales a unui puternic efect de bază datorat şocului negativ de ofertă care a afectat agricultura în anul precedent.”

Evident, nefiind înțelese cauzele crizei, s-a estimat apoi că aceasta va fi doar o recesiune minoră. Iar revenirea economiei în anul 2014 a fost subestimată – o eroare totuși minoră în comparație cu precedentele.

Acum, că discutăm de Codul fiscal, este important să ținem minte vorbele lui Niels Bohr și că ciclul economic nu este determinat de politica fiscală. Scăderea impozitelor este extrem de importantă și nu poate fi decisă doar pe baza rulării unor modele econometrice. Miza este mult prea mare. Este în interesul României ca autoritățile politice să conlucreze pentru reducerea grabnică a poverii fiscale și pentru raționalizarea cheltuielilor publice, astfel încât statul să se comporte mai prudent și mai responsabil.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: