În răspăr (XX): Căci iubirea de examen e un zid…

BacAm avut, în ultimele două sesiuni legislative, o relație destul de strânsă cu reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor. Le-am susținut unele propuneri legislative, ducând aprige lupte în comisia parlamentară pentru ca ele să primească un aviz pozitiv. Iată însă că pe tema suspendării examenelor naționale, CNE nu este de acord cu mine. Cel puțin asta deduc din declarația lui lui Horia Onița, președintele CNE:

Nu suntem de acord cu propunerea domnului Zlati. Se vor promova în acest fel şcolile foarte mari pentru că profesorii de acolo îi vor pregăti pe elevi să înveţe să intre la acea şcoală. Sistemul de învăţământ nu a înţeles faptul că trebuie să avem şi şcoli profesionale. Că este eficient şi bine să avem şi elevi care avansează de la note de cinci spre nouă. Şi asta este un succes.

Că elevii reprezentați prin domnul Onița nu sunt de acord cu propunerea de suspendare a examenelor naționale până la reformarea radicală a acestora, nu mă miră. Este foarte posibil ca elevii să îndrăgească testele și evaluările sumative, inclusiv examenul de evaluare națională și Bacalaureatul.

Ceea ce mă miră este precaritatea argumentației folosite:

  • Examenul de evaluare națională trebuie păstrat pentru că suspendarea acestuia ar duce la favorizarea școlilor foarte mari. Cred că HO face confuzie între școlile mari (cu un număr foarte mare de elevi) și școlile bune (cu rezultate școlare de top). Îl asigur că și azi școlile bune îi pregătesc pe elevi foarte bine, iar majoritatea elevilor proprii, bine pregătiți, dacă respectiva instituție are atât ciclul secundar (gimnaziu) cât și ciclu terțiar (liceu), preferă să rămână în cadrul școlii, un cadru familiar și care va permite în continuare obținerea unor rezultate de top. În ce privește școlile cu un număr mare de elevi, acestea de regulă sunt mult mai eterogene ca nivel de pregătire al elevilor, nivel demonstrat prin teste naționale, și în cazul acestora orice afirmație este posibilă.
  • Examenele naționale trebuie păstrate deoarece sistemul de învățământ nu a înțeles că trebuie să existe și școli profesionale. Scuzată fie-mi mirarea, dar ce are una cu alta? Adevărat, ambele probleme sunt subcomponente ale învățământului preuniversitar, dar tema examenelor naționale este una, iar aceea a școlilor profesionale este cu totul alta. Fac parte dintr-un partid care sprijină total existența traseelor de pregătire profesională în cadrul învățământului preuniversitar, eu însumi am fost inițiator al unor propuneri legislative în acest sens, al existenței și bunului mers al învățământului profesional. Dar să dorești menținerea actualului sistem al Bacului plecând de la necesitatea unei filiere de pregătire în școli profesionale este un nonsens – fie și măcar pentru faptul că absolvenții de școală profesională nu dau Bacul.
  • Examenele naționale trebuie păstrate pentru că este bine și eficient să avem elevi care progresează de la 5 la 9. Aici, recunosc, subtilitatea raționamentului m-a depășit, astfel încât nu pot comenta. Dacă președintele CNE se referea la faptul că evaluările naționale au ca misiune să ateste progresul școlar al elevilor între cele două limite: examenul de evaluare națională de la sfârșitul clasei a VIII-a și Bacalaureat, atunci îi pot da, parțial, dreptate. Însă doar parțial, pentru că structura celor două examene este diferită și pentru că, mai ales, ambele examene măsoară prost nivelul atins de către elevi, așa încât orice comparație se dovedește a fi irelevantă din momentul în care ea are loc între două examene care măsoară doar parțial aceleași performanțe măsurabile, iar această măsurare este total deficitară (concepție, administrare, cotare, evaluare a probelor).  Dacă avea în vedere altceva… nu știu ce să spun.

Astfel încât, în lipsa unor alte argumente valabile, mi se pare că poziția reprezentantului elevilor în ce privește examenelor naționale nu este una rațională ci una afectivă, emoțională. Elevii iubesc examenele naționale. Mi se pare întrucâtva firesc, și întrucât cu dragostea nu se glumește, îmi cenzurez posibilele comentarii.

alte articole pe aceeași temă:

 

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: