Scrisoare deschisă adresată domnului Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministru al MECȘ

Radu ZlatiDomnule Ministru,

În urma semnalelor venite dinspre societatea civilă, dar și a analizei proprii, consider că sistemul actual de evaluare națională la sfârșitul unui ciclul școlar este inadecvat situației precare în care se află învățământul preuniversitar românesc.

Examenele naționale ar trebui să fie o oglindă a școlii românești, să măsoare cunoștințele, abilitățile și deprinderile dobândite pe parcursul unui ciclu școlar și să realizeze o ierarhie pe cât posibil obiectivă a absolvenților în vederea accesului la o formă superioară de învățământ. Atât Examenul Național de la sfârșitul gimnaziului, cât și examenul de Bacalaureat de la sfârșitul liceului eșuează în a atinge în proporții satisfăcătoare toate obiectivele prezentate mai sus, din punctul meu de vedere – și nu sunt singurul care a ajuns la această concluzie.

În consecință vă rog, domnule Ministru, să prezentați cadrelor didactice, societății civile și nu în ultimul rând comisiilor parlamentare de specialitate, un raport din partea Ministerului pe care cu onoare îl conduceți, asupra ambelor examene naționale. Raport care să cuprindă analiza rezultatelor acestora prin raportarea lor la rezultatele obținute de către absolvenți pe parcursul precedenților ani de studiu, diagnoza sistemului de evaluare în învățământul preuniversitar românesc, precum și viziunea dumneavoastră în legătură cu modificarea acestui sistem în cadrul unei noi Legi a Educației Naționale.

În lipsa unui astfel de raport, ca punct de plecare pentru o discuție publică centrată pe evaluarea elevilor din învățământul preuniversitar, mă tem că orice încercare de a realiza o reformă viabilă în învățământul românesc este sortită unui eșec, așa cum s-a întâmplat și în cazul celorlalte tentative de până în prezent.

Cu respect,

Deputat Radu Zlati

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: