În răspăr (XIX): Despre Cod, Salarii și Ulise

Radu ZlatiDespre Codul Fiscal și a lui relaxare, se poate spune – și s-a spus deja – orice. Am spus-o și repet: ca liberal, din punct de vedere doctrinar, sunt obligat să votez orice proiect de relaxare fiscală, oricând, indiferent a cui este propunerea. Argumentele adversarilor Codului (moderați, acerbi sau chiar falși) nu mă pot convinge că ceea ce Partidul Național Liberal a spus dintotdeauna (după 1989, evident), și anume că trebuie scăzute taxele și impozitele, trebuie pus în surdină acum – indiferent de motivații.

Pe de altă parte, creșterea salariilor nu ține de filozofia economică a dreptei, ba dimpotrivă. Politica de majorare a veniturilor (pensii și salarii), dusă de către guvernul Tăriceanu, nu era una liberală, ci era produsul șantajului, mai mult sau mai puțin mascat, utilizat de către PSD – partidul care asigura stabilitatea guvernului PNL în Parlament.

În această perioadă, PNL se află în fața unei serioase provocări. Pe de o parte, acceptarea sau nu a provocării lansate de către Președintele Iohannis, care a retrimis Codul Fiscal către Parlament. Dacă votează încă o dată codul, se poate interpreta ca o sfidare adresată Cotrocenilor. Iar PNL, din multiple motive, nu își poate permite acest lucru. Dacă votează împotriva Codului, se pune împotriva curentului general de opinie din rândul întreprinzătorilor, electoratul asumat de către PNL, care doresc relaxarea fiscală promisă prin Cod. Conducerea PNL a apelat la o soluție de avarie, și anume invitarea partidelor parlamentare la discuții pe tema Codului Fiscal (alături de alte cinci teme).

Este greu de prevăzut ce decizie vor lua liderii PNL, în cazul în care, la masa tratativelor, Guvernul va prezenta totuși o listă de măsuri? Nu cred că îl va durea mâna pe ministrul Teodorovici să facă un plan, are experiență ministerială în ce privește planuri făcute ”din cuțite și pahară”. Presupun că în cazul în care guvernanții vor prezenta ceea ce liberalii solicită, adică asigurări că, în ciuda Codului, deficitul bugetar nu va crește până la nori, reprezentanții PNL vor găsi și pete în soare pentru a respinge planul și a-și fundamenta, astfel, un eventual vot negativ. Cu efectele electorale de rigoare, dar sperând că este destul timp pentru ca acest vot să fie ”reparat” mediatic până în primăvară, când liberalii vor da piept cu electoratul.

Marea provocare este însă preconizata (de către PSD) mărire a salariilor în sectorul bugetar. De această provocare nu scapi respingând OUG privitor la mărirea salariilor înalților demnitari, și nici păstrând îndemnizațiile parlamentarilor la nivelul actual. Oricum, ambele sume au procente mici din anvelopa salarială. Ce faci însă tu, partid care vrei să câștigi alegerile generale în 2016 și să guvernezi în condițiile unui Cod Fiscal care scade, pe termen scurt, veniturile la bugetul statului, când PSD va aduce în Parlament Legea Salarizării Unitare? Dacă o votezi, nu câștigi politic prea mult (inițiatorul și beneficiarul principal pe plan propagandistic va fi PSD). Dacă nu o votezi, dezamăgești așteptările a peste un milion de bugetari, lucru care ar putea să atârne greu în balanța electorală din iarna lui 2016. Dacă încerci să amâni o decizie, prin tertipuri parlamentare, vei fi taxat și de către PSD, și de către electorat.

Este clar că cele două provocări, Codul Fiscal și Legea Salarizării Unitare, reprezintă pentru PNL, pe termen scurt și mediu, Scylla și Caribda ce vor influența (poate hotărâtor!) soarta electorală a partidului în 2016. Pentru a naviga printre cele două monstruoase făpturi, Ulise a evitat-o pe Caribda (considerată mai periculoasă), chiar dacă celălalt monstru, Scylla, i-a devorat câțiva marinari. Ce va alege să evite și ce să înfrunte Partidul Național Liberal, depinde de înțelepciunea și viziunea conducerii PNL. Dacă aș fi Ulise, unul românesc și Liberal, aș vota Codul evitând-o pe Caribda și aș întârzia cât pot de mult mărirea salariilor, înfruntând-o astfel pe Scylla. Vă dați seama, iubiți cititori, ce bine este că nu sunt Ulise?

Etichete:, , , , ,

3 comentarii pe “În răspăr (XIX): Despre Cod, Salarii și Ulise”

 1. Ivi 10 august 2015 la 8:40 AM #

  Cred ca a fi „intelept in politica” inseamna a sti sa reconciliezi cele doua perspective paradoxale ale unei dileme. …si aici exista deja de cateva decenii o abordare (nu o solutie !!!) deja teoretizata si expermentata in campul managementului…
  Mi-ar fi placut ca PNL-ul sa fie „nici la dreapta, nici la stanga”, ci undeva „la mijloc dar mai sus sau mai profund”, adica sa stie cu intelepciune sa reconcilieze o perspectiva de stanga (socialista) cu una de dreapta (populara) …insa din postura in care e acum e mai dificil politic…

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Partidele și TVA | Radu Zlati - deputat de Gherla - 19 august 2015

  […] punctul meu de vedere, după cum am afirmat și cu alte ocazii, Codul ar trebui votat încă o dată, în forma sa inițială, agreată de către toate partidele […]

  Apreciază

 2. În răspăr (XXXII): Despre salariile bugetarilor | Radu Zlati - deputat de Gherla - 24 august 2015

  […] ÎN RĂSPĂR (XIX): DESPRE COD, SALARII ȘI ULISE […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: