Partidele și TVA

Radu Zlati

Înainte de începerea discuțiilor tehnice pe tema Codului Fiscal, partidele parlamentare și-au anunțat pozițiile.

PNL dorește discuții ample și un acord politic nu numai pe Codul Fiscal, ci și pe Legea Salarizării, dar nu a înaintat cifre legate de eventuala ajustare a TVA sau despre eșalonarea reducerii TVA; de asemenea, nu a anunțat, cel puțin nu public, poziția pe celelalte componente ale Codului Fiscal (principalele prevederi ale acestuia, aici).

PSD, după ce multă vreme a afirmat (prin Victor Ponta) că principiul unui TVA de 19% este intangibil, treptat-treptat a acceptat discuția despre stabilirea unui TVA de 20%, idee pe care azi se pare că a agreat-o deplin, luând potrivita lumină de la Cotroceni.

Aceasta este poziția partidelor mari, cele de care depinde, în ultimă instanță, cum vor fi trasate liniile de forță ale Codului Fiscal. Partide care pot influența și poziția partidelor cu o pondere mai mică în Parlament – și va fi nevoie de aplicarea acestei influențe, deoarece partidele mai mici, dar fără de care o majoritate guvernamentală este greu de închipuit, și anume UNPR, UDMR, ALDE, și-au afirmat, cu toate, intenția de a păstra TVA la cota stabilită la votul anterior, și anume 19%.

Din punctul meu de vedere, după cum am afirmat și cu alte ocazii, Codul ar trebui votat încă o dată, în forma sa inițială, agreată de către toate partidele la respectivul moment. Dacă totuși ar trebui schimbat ceva,  19% ar trebui să fie o țintă a PNL, iar celelalte puncte ale Codului ar putea fi discutate. Din păcate, se pare că în momentul de față poziția mea este mai degrabă îmbrățișată de către UNPR decât de propriul meu partid. Ciudat să vezi un partid practic fără doctrină fiind mai liberal din punct de vedere economic decât un partid care asumă deschis liberalismul. Dar viața este plină de surprize, nu-i așa?

Dincolo însă de pozițiile exprimate de către partide, în urma dezbaterilor poate rezulta orice concluzie, mai ales din momentul în care acestea, fiind publice, sunt transparente și implică și alți actori decât politicienii. Ceea ce este important, după mine, este ca la sfârșitul acestor discuții să rezulte un acord îmbrățișat cu sinceritate și bună credință de către părți, acord care să garanteze o anumită stabilitate a Codului Fiscal pentru anii următori.

Experiența altor acorduri, unele chiar parafate la tribunal, acorduri care nu au trecut nici unul limita de trei ani, m-ar putea face pesimist cu privire la viabilitatea unui astfel de acord, dacă se va ajunge la vreunul. Dar poate că este cazul să facem o altfel de politică – votul din noiembrie 2014 ne-ar cam obliga la așa ceva…

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: