În răspăr (XXIII): Despre liberalism și investiții

John M. Keynes

John M. Keynes

Unul dintre liderii de top ai PNL a oferit un interviu ziarului Bursa. Nimic deosebit până aici. Partea pentru mine remarcabilă constă într-una dintre afirmațiile făcute în cadrul interviului:

Am ajuns în situaţia în care investiţiile private să fie mai mari decât investiţiile guvernamentale, ceea ce nu este în regulă. În momente de criză, statul trebuie să-şi asume rolul de regulator şi să introducă bani în economie, astfel încât să repornească motoarele stagnate.

Prima idee, aceea cu statul care ar trebui să investească mai mult în timp de criză pentru a elibera motoarele gripate ale economiei, ar putea fi corectă. Cel puțin a părut a fi, în timpul lui Keynes. Doar că:

  • economistul Keynes era departe de a fi un economist liberal, ci unul binișor de stânga – pentru gustul meu (și al multora dintre economiștii liberali)
  • România a ieșit din criza economică, la fel ca și celelalte state europene, de vreo trei ani; deci ideea principalul corectă din punct de vedere al ciclicității keynesiene, nu mai are suport în realitate
  • dacă ar fi să îl credem pe Guvernator (știți care, cel care se dorea a fi și un fel de supra-premier) economia autohtonă riscă să se supraîncălzească, dacă se micșorează taxele și impozitele, deoarece vor spori investițiile din banii astfel economisiți de către sectorul privat. Dar dacă asta ar fi adevărat, de ce am păstra o rată ridicată a investițiilor de stat?

Cu cea de a doua idee însă, nu pot fi nicidecum de acord. Spre de liderul nostru național, ca liberal, nu pot decât să aplaud faptul că investițiile private sunt mai mari decât cele de stat. De ce?

  • Pentru că investiții private mari înseamnă încrederea sectorului privat că lucrurile sunt pe făgașul cel bun – întreprinzătorii privați sunt prudenți cu banii lor și de obicei nu îi aruncă în aventuri economice.
  • Deoarece creșterea investițiilor private înseamnă că este de unde investi, există cu alte cuvinte sevă într-un organism economic pe care îl credeam debilitat.
  • Pentru că investiții private înseamnă mărirea sectorului privat în economia și societatea românească, și ce își poate dori mai mult un liberal să se întâmple?
  • Pentru că statul este un cheltuitor ineficient, risipitor cu banii (nu decidenții politici ai alocării din Finanțele publice au produs acești bani) și, in special pentru cazul românesc, corupt sau coruptibil.

Din toate aceste cauze, prefer un leu investiție privată decât doi lei investiție de stat. Din care doi lei dați de stat, vreo 20-40 bani merg pe șpagă, vreo 50 bani merg pe prețurile umflate și alți vreo 20 în cheltuieli inutile prevăzute de caietele de sarcini. După care ne trezim cu o investiție de stat complet inutilă (gen teren de fotbal în pantă), ineficientă (pârtii de schi fără utilități, bucăți de autostradă care leagă nimic de nimic) sau care nu își produce efectul scontat (introducem apă curentă în sate ai căror locuitori nu își pot plăti apa consumată).

Aceasta este părerea mea, de nespecialist. Probabil însă sunt în eroare, eu neavând nici expertiza, nici necesara amploare a viziunii . Să auzim numai de bine!

PS: Perfect de acord, însă, cu multe dintre celelalte declarații ale colegului Petrache. În special cu aceea că România duce lipsa unui proiect coerent. Vom oferi noi, liberalii, un asfel de proiect?

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat asta: