Declarație de presă: Domnule Cazanciuc, sprijiniți aplicarea legii!

radu-zlatiIeri, domnul Robert Cazanciuc, Ministru al Justiției, a solicitat Consiliului Suprem al Magistraturii ”să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate nu a fost încălcată independenţa justiţiei”. În speță este vorba, în viziunea domnului Cazanciuc, actual om politic și fost magistrat, despre declarațiile de presă ale subsemnatului și ale colegului liberal Mihai Seplecan, președinte al Consiliului Județean Cluj.

Desigur, CSM are totala libertate să cerceteze ceea ce crede de cuviință, prin Inspecția Judiciară sau prin celelalte forme și proceduri care îi stau la îndemână.

Aduc însă aminte rudei prin alianță a domului VV Ponta că actul fundamental al statului român, Constituția, prevede la art. 124 (1) că ”Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.”  Nici eu, nici colegul Seplecan nu am comentat o hotărâre judecătorească sau activitatea unei instanțe judecătorești, ci activitatea unor procurori, activitate pe care o presupuneam părtinitoare. Iar eu personal doream și doresc să aflu din partea CSM dacă presupunerile noastre sunt corecte sau nu. Iar în cazul în care presupunerile noastre s-ar dovedi corecte, consider că demisia sau demiterea Procurorului General ar fi un act în limitele bunului simț.

Procurorii reprezintă, sau ar trebui să reprezinte, interesele generale ale societății, adică să apere interesele, ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor. A vorbi despre acțiunile unui procuror nu înseamnă să ataci Justiția, din simplul motiv că actul de Justiție nu se realizează prin instituția procurorului, ci prin aceea a judecătorului, conform Constituției. CSM nu s-a autosesizat la declarațiile mele și ale domnului Seplecan, pentru că nu avea de ce să se autosesizeze. Noi nu am atacat și nu am încercat să influențăm actul de justiție. Dimpotrivă – îl doream eliberat de eventualele presiuni venite dinlăuntrul sistemului judiciar.

Înțeleg ca domnul Ministru Cazanciuc să încerce intervină public în ceea ce privește unele aspecte ale declarațiilor mele – declarații care îl ating, fie și indirect, pe primul-ministru al cărui subordonat este. Ca deputat de Cluj nu uit, de asemenea, că  în ceea ce privește încălcarea legii alegerilor prin neorganizarea la termen a alegerilor pentru șefia Consiliului Județean Cluj,  domnul Cazanciuc este tot atât de vinovat cât este și premierul, deoarece fac parte din același guvern. Guvern care refuză în continuare să respecte legea. Sunt, pe de altă parte, bucuros că domnul Cazanciuc a sesizat CSM, deoarece sunt sigur că, în înțelepciunea sa, din acest moment, CSM va avea ocazia să exprime și asupra solicitării mele ca Inspecția Judiciară să cerceteze asupra felului în care Procuratura a analizat și soluționat plângerea penală depusă la adresa premierului Ponta de către Mihai Seplecan.

Partidul Național Liberal a arătat întotdeauna cuviinţă şi respect la adresa hotărârilor judecătorești. Pe de altă parte, șeful domnului Cazanciuc a demonstrat nu o dată, prin declarații publice, o atitudine ireverențioasă față de actul de justiție, fapt constatat chiar de către Consiliului Superior al Magistraturii. Domnul Cazanciuc a omis în acele împrejurări să se manifeste public, fie și doar în calitate de membru al CSM. În consecință salut intervenția domnului Ministru, sperând pentru dânsul că va fi începutul unei atitudini proactive și neutre, chiar dacă, în cazul meu și al domnului Seplecan, poziția domniei sale este una eronată.

Radu Zlati,

Deputat PNL

Etichete:, , , , , , , , , , , ,

7 comentarii pe “Declarație de presă: Domnule Cazanciuc, sprijiniți aplicarea legii!”

 1. Paul-Sorin Tița 13 august 2015 la 5:38 PM #

  Slugile fac ce le spun stăpânii, nu ceea ce trebuie.

  Apreciat de 1 persoană

 2. pozeDECAT 13 august 2015 la 9:31 PM #

  Ma gandesc ca ati fost prea delicat fata de dovada unei atari imbecilitati. Am mai comentat la dvs. periculozitatea pentru democratie a perpetuarii acestei aberatii conform careia cineva, in special cineva ales in institutia fundamentala a democratiei – parlamentul – ar afecta independenta justitiei atunci cand ar face aprecieri critice asupra modului cum functioneaza si as indrazni sa spun chiar si a felului cum solutioneaza „justitia” cauzele care sunt intotdeauna PUBLICE. Independenta nu poate fi afectata decat atunci cand ar duce la constrangerea unor judecatori sau procurori sa faca sau sa nu faca unele lucruri, atunci cand s-ar lua masuri administrative care sa impiedice punerea in aplicare a vreunei sentinte, nicidecum O PARERE POLITICA DE NATURA CRITICA. Pentru acest lucru ar trebui sa-i cereti inexistentului ministru DEMISIA nu sa sprijine aplicarea legii.

  Apreciază

 3. pozeDECAT 13 august 2015 la 9:33 PM #

  Ma gandesc ca ati fost prea delicat fata de dovada unei atari imbecilitati.
  Eu am mai comentat la dvs. periculozitatea pentru democratie a perpetuarii acestei aberatii conform careia cineva, in special cineva ales in institutia fundamentala a democratiei – parlamentul – ar afecta independenta justitiei atunci cand ar face aprecieri critice asupra modului cum functioneaza si as indrazni sa spun chiar si a felului cum solutioneaza „justitia” cauzele care sunt intotdeauna PUBLICE. Independenta nu poate fi afectata decat atunci cand ar duce la constrangerea unor judecatori sau procurori sa faca sau sa nu faca unele lucruri, atunci cand s-ar lua masuri administrative care sa impiedice punerea in aplicare a vreunei sentinte, nicidecum O PARERE POLITICA DE NATURA CRITICA. Pentru acest lucru ar trebui sa-i cereti inexistentului ministru DEMISIA nu sa sprijine aplicarea legii.

  Apreciază

  • Radu Zlati 13 august 2015 la 9:45 PM #

   i-am cerut aplicarea legii alegerilor… Pe care în continuare guvernul o fentează sub tăcerea complice a ministrului Justiției, care se face astfel, mai mult decât ceilalți miniștri, complice.

   Apreciază

   • pozeDECAT 16 august 2015 la 12:12 AM #

    Banuiesc ca ar exista temeiuri pentru a fi dati in judecata, ei ca persoane care, in functia pe care o ocupa nu fac ce le impune legea. De ce se rezuma PNL doar la a face agitatie pe tema asta si nu-i da injudecata?

    Apreciază

    • Radu Zlati 16 august 2015 la 11:23 AM #

     Ponta a fost dat în judecată, și a pierdut în trei instanțe, în septembrie are proces la ÎCCJ. Ce se întâmplă dacă acolo avocatul lui invocă clasarea plângerii penale de către procurori?
     acum înțelegi de ce eu unul am făcut gălăgie…

     Apreciază

   • pozeDECAT 16 august 2015 la 1:06 PM #

    N-as intelege amestecul procurorilor in acest caz. Plangerea nu ar fi facuta de ei deci nu ei ar trebui sa fie in masura sa decida in locul judecatorilor. Ar fi inca o dovada ca avem un sistem de justitie mai rau decat stramb.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: