Demisia Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu

radu zlatiM-am plictisit eu însumi să cer demisia Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Nu pentru că ar fi cel mai slab ministru al Educației pe care l-am întâlnit în scurta mea carieră de parlamentar. Dar de la dânsul, zău, aveam mai mari pretenții: CV-ul domniei sale era aproape perfect pentru a ocupa portofoliul pe care l-au onorat unii precum Spiru Haret sau Nicolae Iorga.

Acum, din nou, Opoziția îi cere capul. Și de bună seamă, Opoziția are, din nou, dreptate. După ce anul acesta Bacul nu a fost, din nou, un scandal numai și numai din cauză că subiectele la matematică au fost ușurate; după ce Legea Educației Naționale, din punctul meu de vedere cea mai importantă lege după Constituție, în loc să fie o lege nouă, este croită astfel încât să fie o lege Funeriu peticită și updatată; după ce MECȘ a pierdut oportunitatea de a depolitiza învățământul preuniversitar la nivel de inspectori generali și generali adjuncți, iată că peste toate, ca o cunună a acestei veri a tuturor compromisurilor, vine scandalul transferurilor din anumite județe.

Desigur, MECȘ a trimis Corpul de Control. Dar de la constatarea abaterilor de la legalitate și până la luarea unor măsuri atât de ferme încât să joace rol de descurajare a unor astfel de tentative, în viitor, este o cale lungă.

Nu de altceva, dar inspectorii școlari care au tolerat (dacă nu au permis și încurajat) aceste transferuri sunt tocmai inspectorii numiți prin concursuri dubioase de către Ministrul Cîmpeanu însuși.

La vremea potrivită, Partidul Național Liberal şi eu însumi am atras atenția asupra modalităților cel puțin ciudate care au făcut posibile concursurile de inspectori școlari generali și inspectori școlari generali adjuncți. Eu și colegii mei am solicitat chiar comisii de anchetă pe tema acestor concursuri – desigur, majoritatea parlamentară s-a opus, iar anchetele nu au mai avut loc.

În aceste condiții mă îndoiesc că se vor lua măsuri adecvate, proporționale cu greșala conducătorilor de inspectorate. Conducători care imediat după numirea lor s-au considerat invulnerabili și și-au exercitat atotputernicia în folosul unora și altora. Pentru că Ministrul Cîmpeanu nu poate supraviețui pe strada Berthelot fără acceptul baronilor PSD, exact acei baroni din teritoriu care și-am impus oamenii în fruntea inspectoratelor.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: